· articole
· intamplari

Sot bun, tata rauCand copilul era mic, ii gaseai sotului tau tot felul de scuze pentru ca nu se implica in cresterea sa. Cu trecerea anilor insa, oricine are mare nevoie de modelul patern.

Fiecare cuplu are propria sa poveste de dragoste, cutiuta cu amintiri, vise implinite, transformari si asteptari. Odata cu aparitia primului copil, lucrurile se schimba complet, la fel si relatia dintre parteneri.

Tu, draga mea, dedici din ce in ce mai mult timp micutului si prioritizezi atlfel activitatile care, odinioara erau pe locul intai. Taticii nu au „instinct patern“ sau, ma rog, nu-l au fara un pic de ajutor. Daca barbatul de langa tine te iubeste la fel de mult in continuare, insa nu se regaseste deloc in rolul de tata e momentul sa iei atitudine!

De ce nu stie sa fie …tati?
Psihologii au descoperit mai multe cauze ce duc la lipsa de implicare a barbatilor in cresterea si educarea propriilor copii. Cea mai frecventa este modelul paren pe care sotul tau l-a avut in copilarie. Discuta cu el cat poti de bland despre asta. Daca socrul tau a fost un tip autoritat, dur, necomunicativ, incapabil de manifestarea propriilor sentimente, e foarte probabil ca si cel de langa tine sa aiba aceeasi atitudine fata de cei mici. Intelegerea si rabdarea ta vor fi singurele arme de izbanda! Specialistii numesc acest caz „sindromul carentei de afectivitate“. Copilul va crede ca este lipsit de importanta, va creste rigid, apatic, insensibil si destul de pragmatic. Intervenind la timp ai şansa de a schimba intregul viitor al copilului tau!

Lipsa limitelor
La polul opus se afla tatal exagerat de permisiv, delasator, care nu este capabil sa impuna reguli, creand astfel o confuzie totala in mintea copilului. Acesta va invata instinctiv ca regulile sunt facute pentru a fi incalcate, va fi in permanenta capricios, isi va face cu greu prieteni.
Socializarea sa va fi una de fatada, deoacere copilul unui astfel de tata nu este capabil sa lege prienii bazate de sinceritate si respect. Tu vei fi cea care, puţin cate puţin, va instaura ideea de reguli familiale, de ritualuri pe care toţi trebuie sa le respecte şi vei vedea uşor-uşor ca totul va deveni in curand o rutina placuta in viaţa voastra de familie.

De ce sunt necesare regulile intr-o familie?
In primul rand, regulile stabilesc o ordine şi va ajuta sa pastraţi un echilibru. Parinţii işi asuma o responsabilitate enorma atunci cand intemeiaza o familie şi ca urmare au datoria sa-i indrume pe copii. Toţi copiii au nevoie sa fie indrumaţi in viaţa, fara excepţie, iar daca parinţii nu fac acest lucru, se va gasi la un moment dat altcineva care sa-i conduca pe un drum greşit. De aceea, voi, parinţii trebuie sa traiţi dupa propriile reguli, aceleaşi pe care le impuneţi şi copiilor. Cu alte cuvinte, ceea ce vad copiii zi de zi, bine sau rau, reprezinta felul in care-şi vor trai viaţa mai tarziu.

Invata-l sa iubeasca!
Indiferent care sunt motivele pentru care soţul tau nu este in stare sa se apropie şi sa-şi educe baiatul sau fetiţa, tu eşti factorul decisiv de schimbare a lucrurilor in bine. In bine pentru toţi. Foloseşte-te de dragostea pe care ţi-o poarta partenerul tau şi invaţa-l ABC-ul spre inima odorului vostru. Lasa-i sa petreaca timp impreuna, lauda-i fiecare reuşita, fa poze ori de cate ori ii vezi ca se joaca, incurajeaza-i sa se imbraţişeze şi sa-şi spuna zilnic „te iubesc“. Nu uita ca tati are rolul de „deschizator catre lume“ pentru copil, iar momentele petrecute impreuna vor fi un caştig imens din punct de vedere emoţional, dar şi cognitiv.

ŞTIAI? Sunt studii care, pentru a caracteriza rolul tatalui in formarea personalitaţii copilului, vorbesc despre „relaţia de activare“. Aşadar, sunt separate rolurile mamei şi al tatalui: mama ofera securitate, pe cand tatal ii ofera şansa de a se activa şi autodepaşi.

CITAT : Cel mai bun lucru pe care un tata poate sa-l faca pentru copiii sai este sa o iubeasca pe mama lor. 85 % din cazurile taţilor neimplicaţi viaţa copiilor sunt motivate de felul in care ei au fost crescuţi de propriul tata.

Text: Geo Mihalcea .

"Sot bun, tata rau" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre incotro?:
10 idei de cadouri pentru ziua mamei

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 5
voturi 1


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent