· articole
· intamplari

Spasmul hohotului de planspng?width=545"/>
Tu stii ce produce spasmul hohotului de plans al copilului si cum il poti evita?

Spasmul hohotului de plâns se manifestă prin pierderea cunoştinţei copilului şi blocarea respiraţiei, în timpul unui episod de plâns foarte puternic. El reprezintă un efect al unei emoţii foarte puternice a copilului; ei îşi manifesta furia, frica sau durerea, plânsul devine incontrolabil, ţipetele devin din ce in ce mai rapide şi sacadate, copilul nu mai respiră şi pielea lui poate deveni albăstruie sau foarte pală. Episoadele sunt de scurtă durată şi nu au consecinţe grave pe viitor. Circumstanțele în care spasmul hohotului de plâns apare trebuie urmărite pentru că cel mai des, acestea se manifestă într-o anumită situatie sau în prezența unei anumite persoane .

De obicei, adulții se sperie și încearcă să evite producerea crizei, însă foarte rar reușesc să descopere adevăratul motiv, iar apoi să reia comunicarea cu copilul. Majoritatea au tendinta de a proteja copilul prea mult, de a nu-l supăra sau frustra în niciun fel pentru a nu-l face să plângă sau să nu se lovească (extrem de dăunator pe termen lung pentru că poate produce o comunicare și o relationare extrem de defectuoasă). Copilul este ferit de foarte multe experiețe, ii este făcut pe plac și atunci adulții resimt un șantaj emotional în jurul copilului. În plus, copilul poate să nu fie primit la gradiniță, iar părinții evită să-l ducă în vizite sau să-l lase cu alte persoane. Asfel, se produce o dependență excesivă față de mamă sau bunică și copilul nu reușește să-și dobândească autonomia firească.

Din punct de vedere psihopatologic, interacțiunea inconștientă dintre copil și persoana în prezența căreia se produce criza trebuie studiată. Angoasa și imposibilitatea lor de a se exprima prin alte mijloace alterează trăirile copilului. Unele mame tind să ascundă această problemă. Recomandat este ca mai întâi să ceri sfatul medicului și apoi pe cel al psihologului. Cele mai multe mame ar trebui să înțeleagă sau intuiască latura psihologică a acestor manifestări și să își dorească să găsească o soluție pentru a îmbunătăți relația dintre ele și copilul lor.

Cele două forme

1. Cea mai frecventă este forma albastră. Marcată de o pierdere a cunoștinței în timp ce copilul plâng/e aceasta apare în general din pricina unei dureri, frustrări sau mustrări. Copilul plânge în hohote, nu mai poate fi liniștit, iar orice acțiune din partea celor care au girjă de el nu mai produc niciun efect.
Respirația este sacadată și accelerează pana la blocaj, moment în care copilul pare să nu mai respire câteva secunde. Apoi apare o albastrire a tegumentului (cianoza) și pierderea cunostinței însoțită de relaxare bruscă. Încet, copilul își revine (culoarea pielii devine normală, iar respirația revine la parametrii normali).

2. Forma palidă se manifestă prin paliditate și o cadere bruscă a funcțiilor nervoase. Apare frecvent în contextul fricii sau emoției intense. Căderea poate fi precedată de un strigăt produs prin eliminarea bruscă a aerului.

Ambele forme pot fi însoțite de câteva mișcări spasmodice și o deviere a globilor oculari. Revenirea este spontană (durează câteva secunde, cel mult un minut). Pe encefalogramă nu apar semne și criza nu se poate confunda cu epilepsia. De obicei, aproape de vârsta de 3 ani crizele spasmului de plâns dispar, însă în anumite cazuri ele pot persista.

Cand evităm această criză?
Ce contează cel mai mult în prevenirea acestei crize este reacția adultului. Acțiunile lui, frica pe care o simte și atitudinea pe care o va aborda în continuare față de copil pot face o diferență foarte mare în gestionarea inițială a spasmului hohotului de plâns și ulterior în modul de creștere al copilului. Din punct de vedere neurologic, spasmul de plâns nu prezintă un pericol și nu are urmări de lungă durată. Cu toate acestea, este absolut necesar să fie diagnosticat din timp de către medicul neuro-psihiatru, pentru ca hohtul de plâns să nu fie confundat cu o altă afecțiune.

Echipa Parinti.com.
Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre sanatate:
Masurarea temperaturii. Metode si tipuri de termometre folosite

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent