· articole
· intamplari

Spatiul personal la copil. Moft sau nevoie?
Copilul tău va simți, la un moment dat, nevoia de spațiu personal și nu te mira dacă îți va cere să-l lași singur sau în pace chiar dacă tu consideri că este încă prea micuț.Simte nevoia să petreacă timp singur, să fie lăsat în pace și să aibă propriul lui spațiu și preocupări personale, pe care să nu le împartă cu nimeni? Atâta timp cât nu observi schimbări de comportament, nu se izolează, relațiile cu cei din jur sunt ca înainte, rezultatele de la școală nu te pun pe gânduri - pe scurt, nu există lucruri de care să te îngrijorezi - nu trebuie să-ți faci probleme. Comportamentul acesta înseamnă că micuțul tău crește, se maturizează și simte nevoia de spațiu personal. Știu, poate fi dureros pentru tine, te poți simți dată la o parte, dar respectă-i nevoia de intimitate - este o nevoie și un drept al lui.

Nevoile și dorințele copilului. Unde se termină primele și încep celelalte

Copilul este fascinat de lucrurile lui, la care acces doar el, de aceea îi va plăcea un carnețel-jurnal cu un mic lacăt. Acela va deveni spațiul lui de exprimare, în care scrie, desenează sau, dacă este mai mare, compune o poezioară pe care nu îndrăznește să o arate etc. Cumpără-i un jurnal și arată-i la ce folosește. Va fi încântat de el! Nu-i răsfoi pe ascuns jurnalul, desenele pe care le face și nu dorește să le arate, nu râde de el și nu-l lua peste picior!

Dacă este mai mare și ești îngrijorată că nu-i cunoști toți prietenii sau că nu știi ce fac atunci când ies împreună sau când sunt la școală, întreabă-l direct pe el, vorbește cu profesoara sau cu alți părinți. Nu-i scotoci prin lucruri în căutarea de indicii, nu-i citi jurnalul și nu căuta prin colțurile în care-și ține lucrurile "personale" (este calea sigură pentru a-i pierde încrederea).

Dorește să rămână singur în cameră și să nu o mai împartă cu frățiorul/ surioara lui?
Poate că nu ai spațiu pentru a-i amenaja o cameră doar a lui și trebuie să o împartă în continuare cu frățiorul. Găsiți împreună o soluție prin care să regândiți spațiul în așa fel încât să aibă totuși și el colțul lui.

Vrea să rămână singur, separat de restul familiei și își închide ușa la cameră?
Este firesc să simtă nevoia să rămână și singur (cu condiția să nu fie un comportament nepoliticos, de exemplu, pleacă în toiul unei discuții serioase și îți închide ușa în nas). Dar spune-i că vei veni peste o jumătate de oră să vezi ce face și că, desigur, vei bate la ușă.

Foto: 123RF, Editor: Adina Brânciulescu.

"Spatiul personal la copil. Moft sau nevoie?" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent