· articole
· intamplari

Stiri: Stiri: Specialistii europeni: stresul elevilor naste violenta in scoli

Autor: Onush
data publicarii: 14.04.08
Tarile europene s-au aratat extrem de ingrijorate fata de escaladarea violentelor in scoli. In acest sens, la inceputul acestei luni, Comitetul Sindical European pentru Educatie a organizat, la Madrid, un seminar pentru prevenirea si combaterea violentei in scoli. La manifestare au participat reprezentanti ai invatamantului din 24 de tari europene, printre care si Romania. Evenimentul, care va fi urmat de un ultim seminar in iunie, a avut ca scop elaborarea unei directive europene care sa previna si sa combata fenomenul violentei si hartuirii in scoli.

Participantii au incercat sa identifice cauzele aparitiei si agravarii acestui fenomen.“Toate statele europene se confrunta cu aceasta forma de violenta, care a atins apogeul prin crimele produse in scoli. Una dintre principalele cauze in Europa de Vest este saracia, manifestata indeosebi in randul imigrantilor. Agresiunea fizica este ultima forma de manifestare a violentei, care are in spatele ei o agresiune psihica indelungata, fiind, practic, un raspuns la aceste traume repetate. O alta cauza, as putea spune determinanta, pentru Vest, este accesul facil la droguri si la armament. In aceste tari majorita tea tinerilor consuma droguri.

Dar, dincolo de acestea, se afla o cauza general valabila in toate tarile europene: sistemul de invatamant. Programa analitica provoaca un stres permanent atat pentru profesori, cat si pentru elevi. S-a discutat foarte mult despre nerespectarea normelor de igiena a procesului de invatare si despre ritmul aberant de introducere a materiei. Ar trebui sa se tina cont de faptul ca la ora 8 ritmul copilului este redus, la ora 9 acesta creste, atingand un maxim la ora 12. Dupa aceasta ora, se produce o scadere brusca a ritmului pana la ora 16. Intre aceste ore elevul trebuie sa ia o pauza, sa manance, sa se odihneasca si sa reinceapa cursurile la ora 16. Vorbim despre o crestere a posibilitatii de acumulare a informatiilor, de concentrare si randament intelectual”, ne-a declarat prof. Cristina Borzan, sef al Catedrei de Sanatate Publica si Management, Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu”, Cluj-Napoca.

Suprasolicitarea, sustine prof. Borzan, conduce la o lipsa de implicare a copilului, aceasta fiind o reactie de aparare a organismului. “Depinde foarte mult si de activitatea profesorului, si de modul de structurare a materiei, de atractivitatea acesteia. Oboseala psihica a copilului accentueaza violenta. In cele 10 minute de pauza, energiile elevului se descarca prin agresivitate. Este foarte important ca materia sa fie structurata si adaptata varstei si posibilitatilor de asimilare. Pentru ca, altfel, copilul nu mai poate invata si, din aceasta cauza, mai este supus si terorii de catre parinti”, a afirmat prof. Cristina Borzan.Preluare Hotnews.ro din Gardianul.

"Stiri: Stiri: Specialistii europeni: stresul elevilor naste violenta in scoli" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre stiri:
Detalii concedii de maternitate

Articole de Onush

Evaluare
scor mediu 2.33
voturi 3


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent