· articole
· intamplari

 De la lume adunate...

Spiridusul Nini

A fost odata ca niciodata un spiridus pe nume Nini. El locuia intr-o padure tare frumoasa si racoroasa si unde toate animalele ii erau prietene. Nimic nu il deranja de la joaca. Ziua intrega alerga prin padure si descoperea locuri tot mai noi si mai interesanate.
Nini locuia intr-o casuta construita intr-un stejar mare si falnic care adapostea un lac. El locuia singur insa nu se plictisea pentru ca in fiecare zi primea vizita unui prieten din padure.
Intr-o zi Nini descoperi ca daca se oglindea in lac el putea sa se teleporteze intr-o alta lume pe care nu si-a putut-o inchipui niciodata ca exista: o lume cu multi monstrii care scoteau fum pe un fel de trompa care isi gasea locul in directia opusa animalelor obisnuite purtatoare de trompa ...o lume cu blocuri mari de piatra in care locuiau niste creaturi pe care nu le intalnise niciodata inainte in padure.
Mai tarziu, Nini avea sa afle ca ca monstrii care scoteau fum erau masini cu care creaturile care nu aveau dintisorii lungi si puf pe urechiute, se deplasau printr-o padure defrisata pe care creaturile care s-au dovedit a fi oameni o numeau oras.
Orasul era un loc tare agitat spre deosebire de padure. Un loc in care iti era teama sa mergi de unul singur pentru ca oamenii erau creaturi foarte grabite si din neatentie ar fi calcat pe tine.
"Noi spiridusii suntem maruntei si firavi, avem urechiute lungi si puf roz pe ele, dintisori albi si puternici cu care putem rontai radacini de copaci si alune, purtam hainute verzi si cei mai batrani dintre noi folosesc ochelari de vedere. In general un fes de culoarea macului ne acopera capsoarele. Un element important care nu trebuie sa-i lipseasca nici unui spiridus este lampasul cu care obisnuim sa ne luminam drumul pe timpul noptii.
Oamenii mari nu ne pot vedea, pentru ca pentru a vedea un spiridus trebuie sa ai sufletul curat si deschis ca al unui copil si sa crezi in lumea nemaipomenita a povestilor. Copii sunt singurii care ne pot vedea, iar noi spiridusii trebuie sa ne alegem un copil de care sa avem grija, pe care sa-l invatam povesti si cu care sa ne jucam."


Cap.I Intalnirea cu Dorinut


Dupa ce Nini se dezmetici isi cauta un locusor in oras care ii aminti de casa. Oamenii il numeau parc. In parc erau multi copaci si flori si deasemenea multi oameni in miniatura care se jucau. Chiar cand sa isi traga sufletul, langa Nini aparu un vechi prieten. Era Bufnita Inteleapta care venise sa-i dea o mana de ajutor in acesta lume noua pe care Nini o intalnise pentru prima data.
- Unde ma aflu?! Vreau acasa in padure la stejarul meu ...
- In primul rand, fii respectuos si saluta-ma, Nini. Unde iti sunt bunele maniere?
- Vai, Bufnito, iarta-ma, insa sunt atat de speriat, nu stiu unde ma aflu si ce caut aici ...
- Nini, ai putina rabdare si o sa-ti explic tot. Uite, vezi tu, fiecare spiridus are o misiune, trebuie sa aiba grija de un copil pentru ca el sa fie fericit si sa-si aminteasca cu placere de copilarie. Copii sunt in general cuminti, insa exista si copii care mai fac din cand in cand poznai, copii care trebuie sa invete ca e bine sa mergi la gradinita, sa asculti educatoarea, sa nu-i superi pe parinti si sa manaci tot din farfurie. Indiferent de ce fel de copil este, cuminte sau poznas rolul spiridusilor este sa le fie alaturi si sa-i ajute atunci cand au nevoie de ei.
- Aha, am inteles ...si eu ...vrei sa spui ca si eu va trebui sa ma imprietenesc cu un copil? ...
- Da Nini, ai perfecta dreptate ...uite, azi va trebuie sa-ti gasesti un copil de care sa ai grija ...copilului pe care il vei gasi ii vei fi prieten pana in momentul cand el va fi uitat de lumea povestilor si va incepe sa creasca. Adu-ti aminte ca oamenii mari nu te pot vedea; deasemenea, slujba ta se va incheia in momentul cand copilul te va uita ...
- Bun, si unde il gasesc eu pe copilul la care voi "lucra"?
- Chiar aici in parc ...Dorinut este un copilas tare cuminte, dar din pacate e trist pentru ca nu are un fratior sau o surioara cu care sa se joace. Iata-l pe banca aceea langa lac, mama lui tocmai vorbeste cu o alta femeie, iar Dorinut se simte foarte singur pentru ca nu are prieteni decat la gradinita. Tu va trebui sa te apropi de el si sa va cunoasteti. S-ar putea ca la inceput sa se teama putin de tine, dar vei gasi tu o metoda buna prin care sa-i apari in viata intr-un mod placut.
- Bufnito, mi-e putin teama ...daca nu voi reusi ce se va intampla?
- Nini, totul este sa crezi in tine si vei vedea ca si lui Dorinut ii va placea de tine.
- Dar cand voi putea sa ma intorc acasa? Eu unde voi locui?
- Acasa nu ai voie sa te intorci decat atunci cand iti va expira timpul de sedere in lumea oamenilor; pana atunci vei locui la Dorinut ...daca te vei intoarce pana atunci in padure vei fi aspru pedepsit de Adunarea Bufnitelor Intelepte ...iti urez mult succes ...si ai grija de Dorinut!
Dupa ce supuse acestea, Bufnita Inteleapta se facu nevazuta in acelasi mod cum aparuse: din senin ...
Nini ramasese din nou singur si cazu pe ganduri...

Alina Lascu
publicat la 13.05.2005 (13369 citiri)