· articole
· intamplari

Spune da introducerii vaccinului pneumococicjpg?width=545"/>
Una dintre principalele griji ale parintelui in aceasta perioada este asigurarea unui sistem imunitar puternic, capabil sa reziste virusilor si bacteriilor ce afecteaza in mod traditional grupurile mari de copii. Unul dintre inamicii sanatatii copilului sub cinci ani este pneumococul, o bacterie responsabila de boli precum otita medie acuta, pneumonia, sinuzita, conjunctivita si meningita (ultimele 2 avand grad ridicat de mortalitate infantila).

Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca cea mai eficienta metoda de prevenire a bolilor pneumococice este vaccinarea. In acest sens, Andreea Marin Banica sustine demersul pentru introducerea vaccinului pneumococic printr-o petitie online, deschisa tuturor parintilor care doresc sa o semneze.

Parinti.com: De ce este atat de important pentru o mama ca micutul ei sa fie vaccinat impotriva pneumococului inca din maternitate?

Andreea Marin Banica: Atunci cand o femeie devine mama, intreaga greutate si responsabilitate a unei vieti apasa pe umerii ei. Pentru o mama, plansul copilului ei nu e niciodata un simplu scancet, un stranut nu e niciodata o simpla raceala, nimic din existenta copilului nu e intamplator sau nesemnificativ.
Cu toate acestea, milioane de mame din intreaga lume sunt neputincioase in fata unui inamic invizibil. Un inamic invizibil ce capata diferite forme si care poate afecta profund, chiar iremediabil, starea de sanatate a copilului tau. Vorbesc aici despre amenintarea bolilor pneumococice, considerate de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii drept cea mai frecventa cauza a mortalitatii infantile, din categoria bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare. In lume, in fiecare an, aproximativ 1 milion de copii cu varsta pana in cinci ani mor din cauza bolilor pneumococice, iar Romania inregistreaza un record negativ in privinta deceselor infantile in Europa, fiind printre tarile cu cea mai mare rata la acest capitol. Boli precum pneumonia, meningita sau otita medie acuta provocate de pneumococ pot duce la deces, iar daca cei mici reusesc sa invinga acest inamic raman de multe ori cu sechele grave. De aceea, este foarte important sa ne vaccinam copiii inca de mici, la recomandarea medicului de familie, aceasta fiind singura metoda de protejare a micutilor nostri.

Parinti.com: Care sunt obiectivele acestei petitii online pentru introducerea vaccinului?

A.M.B.: Pericolele care ii pandesc pe cei mici din cauza bolilor pneumococice usor transmisibile este si motivul pentru care, impreuna cu alte organizatii nonguvernamentale dar si asociatii de medici am hotarat sa initiem chiar in urma cu cateva saptamani o Coalitie care lupta pentru introducerea vaccinului pneumococic in grila de imunizari gratuite oferite de stat. In prezent doar 2% dintre parintii din Romania isi permit sa cumpere acest vaccin pentru micutii lor, neglijati de stat si de autoritati. Nu trebuie sa uitam ca in Uniunea Europeana 23 de state importante au introdus deja acest vaccin in grila de imunizari gratuite, iar copiii nostri merita aceleasi drepturi. Tocmai de aceea am initiat si o petitie online care poate fi semnata de parinti . In doar cateva zile, petitia a fost semnata deja de peste 4.000 de parinti, gata sa-si protejeze copiii impotriva acestor boli nemiloase. Dupa ce vom strange numarul de semnaturi necesare ii vom inmana Ministrului Sanatatii un memorandum pentru a-l informa despre numarul de parinti care isi doresc introducerea vaccinului pneumococic.

Parinti.com: Care este planul de actiune alternativ daca autoritatile vor refuza sa aloce buget pentru includerea acestui vaccin in setul obligatoriu si subventionat de stat?

A.M.B.: Nu cred ca ar trebui sa ne gandim la un plan alternativ, mai ales ca bolile pneumococice provoaca din ce in ce mai multe decese de la un an la altul. Autoritatile cunosc foarte bine aceasta problema si de aceea ne bazam ca vor lua decizia corecta pentru protejarea copiilor nostri. Tot ce pot sa va spun este ca eu, in calitate de Ambasador al campaniei Coalitia pentru o Noua Preventie 2013, voi face tot ce imi sta in puteri pentru ca aceasta decizie sa fie luata cat mai rapid de autoritati, iar in 2013 sa avem vaccinul pneumococic in grila de imunizari.
"Spune da introducerii vaccinului pneumococic" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre boli, rani:
Candidoza (Candida Albicans)

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 3.66
voturi 3


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent