· articole
· intamplari

Spune-mi bebe, ce visezi?

Autor: lumy24
data publicarii: 01.11.04


Simpatic, cu o fetisoara concentrata atunci cand doarme profund, apoi acel suras sau incruntatura din sprancene ca si cand o intrebare capitala ii trece prin minte, ne fac sa ne punem intrebarea: BEBE VISEAZA? Ei bine, se pare ca da!


8 ore de vise pe zi

Stim deja ca bebelusi dorm foarte mult, noi-nascutii bat toate recordurile cu cele 16 ore de somn pe zi, impartite in perioade de 3-4 ore.
50-60% din timp = 8 ore/zi? Diferite experimente au demonstrat ca somnul se imparte in mai multe faze, acompaniate de semne caracteristice. Ai observat desigur somnul agitat, in care bebelusul afiseaza mimici zise sociale: ras, mirare, dezgust, durere, care ne fac aproape sa credem ca este treaz. Activitatea electrica a creierului este intensa, ochii se misca sub pleoape, degetelele se agita.

Este echivalentul somnului paradoxal al adultului, in timpul caruia noi visam. Dar ce este uimitor este faptul ca bebelusul viseaza inca inainte de a se naste. Proba? Comportamentul lui in uter.


Ganduri indispensabile dezvoltarii sale

Gratie ecografiei este posibil sa observam in jurul saptamanii 20 de graviditate, miscarile rapide ale ochilor, si ale degetelor, semne ca fatul viseaza si el. La sfarsitul perioadei de graviditate somnul paradoxal constituie marea parte a siestelor, la fel ca si in primele luni de viata.
Cercetatorii presupun ca aceste faze de vis joaca un rol important in dezvoltarea sistemului nervos central, deci a creierului, intr-o perioada in care bebelusul este lipsit de stimulari externe. Si mai surprinzator - aceste faze vor fi esentiale in procesul memorizarii (a se vedea o alta teorie - cea a re-programarii genetice). Ele vor impiedica experienta acumulata pe perioada unei zile sa incarce prea tare memoria.
Retraindu-le in vis, in maniera sa proprie, bebelusul isi formeaza propria identitate.
In felul acesta se explica de ce, desi plasati intr-un mediu identic de viata, fiecare copil ramane diferit.


Deci, bebelusul isi viseaza biberonul?

Intrebarea ramane si este cu atat mai complexa cu cat stim ca visele utilizeaza elemente de memorizare, atat din memoria de scurta durata cat si din cea de luga durata, iar campul de actiune este mult redus.
Observarea altor campioni ai somnului - motanii, ne aduce explicatia. In timpul somnului paradoxal pisicile prezinta comportament tipic de joc sau de vanare al unui obiect sau a unui soricel imaginar. Asta ne face sa ne gandim ca - la fel ca si pisicile, bebelusii nostri viseaza intamplari caracteristice spatiului lor, fara indoiala biberoane sau mangaieri. Supozitia nu poate fi verificata mai ales ca micutii nostri nu vor fi in stare sa ne spuna ce au visat inainte de varsta de 4-5 ani.

Doar daca nu se va pune la punct o masina capabila sa imprime imgini din timpul somnului nostru. Asa vom sti daca pisicile viseaza soricei, bancherii bani iar bebelusii - pe parintii lor formidabili..

"Spune-mi bebe, ce visezi?" | cont nou | 8 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Ce mi-ar place sa stiu ce viseaza un bebe...:-)... dar slabe sanse...

Detalii despre tipurile de somn si nr. de ore necesare pt. un bebe pot fi regasite intr-un alt articol Somnul. Cite ore de somn sint necesare pentru un copil?.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

01.11.04 23:13: business
alte articole pe aceeasi tema:
>>
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

05.11.04 19:48: ginlei
Este incitant sa-ti inchipui ce viseaza Bebe.Pentru el,bebelusul,somnul este cel mai linistit,iar pentru noi ,mamicile,cea mai mare bucurie cand obrajorii se umplu de acel suras .Ma credeti,nu? Stiu ca copii mei sunt mari acum,dar citind ,imi aduc aminte de acele zile de care,sincera sa fiu ,pana acum cateva minute,uitasem! Va multumesc ca mi-ati facut loc printre voi,ca sa ma pot bucura de amintiri.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

19.02.06 02:07: snoopi
eu am inteles ca bb viseaza intamplarile care se intampla pe parcursul zilei respective .buburuzica mea, in somn ami si zambeste, mai si bazaie, dar oricum un bb care doarme este o adevarata minunatie iar un bb care mai si viseaza este un adevarat mister.vise palcute
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre somnul:
5 greseli evitabile in adormirea bebelusului

Articole de lumy24

Evaluare
scor mediu 3.93
voturi 15


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent