· articole
· intamplari

Stimularea ovariană. Ce presupune tratamentul și ce riscuri există

Câteodată, visul de a deveni mamă se împlinește mai greu.

Iar atunci când se vorbește deja de fertilizare in vitro, automat se vorbește despre stimulare ovariană.


Infertilitatea afectează unu din patru cupluri. Cauzele infertilității sunt numeroase, unele patologii sunt ale femeii, iar altele ale partenerului. La o treime dintre cazuri, infertilitatea în cazul femeilor se întâmplă din cauza unor disfuncții ovariene, cum sunt ovularea lentă sau chiar absența ei. O altă cauză de infertilitate o reprezintă trompele uterine înfundate. În acest caz, singura posibilitate pentru ca femeia să poată rămâne însărcinată este fertilizarea în vitro. Iar stimularea ovariană este unul dintre cei mai importanți pași în toată procedura FIV.

Ce este stimularea ovariană


Dincolo de procedura FIV, se poate face stimulare ovariană și atunci când avem de-a face cu anumite patologii. Este o procedură recomandată și în anovulație (atunci când ovulația lipsește total), în sindromul ovarelor polichistice, menstruații neregulate ori foarte lungi (oligomenoree).

De regulă, în timpul fiecărui ciclu menstrual, o femeie produce un singur folicul. Stimularea ovariană asigură dezvoltarea în același timp a mai multor foliculi în ovare, care să producă mai multe ovule spre a fi fecundate.

Citește și: Inseminare artificială vs fertilizare in vitro. Ce presupune fiecare?

În ce constă tratamentul?


Tratamentul de stimulare ovariană începe la data stabilită de medic în urma investigațiilor amănunțite. Se începe cu un tratament sub formă orală sau injectabil, care se poate face sub două variante: protocolul lung și protocolul scurt. Primul constă într-o doză unică dintr-un preparat analog GnRH (hormonul eliberator al gonadotropinelor), injectabil.

Urmează apoi, după una-două săptămâni, în funcție de recomandarea medicului specializat în probleme de infertilitate, efectuarea unor analize și a unei ecografii care vor arăta dacă se poate trece la etapa următoare a  tratamentului de stimulare ovariană. În funcție de răspunsul la tratamentul prescris, se va administra zilnic, injectabil sau oral, un preparat de stimulare ovariană.

După șapte-nouă zile de tratament, se vor efectua alte examinări ecografice. Ultimul pas este declanșarea ovulației, în ziua stabilită de specialist, cu un preparat injectabil hCG (gonadotropină corionică), injectat cu 35-36 de ore înainte de puncția ovariană, următorul pas al procedurii FIV.

Protocolul scurt se începe prin administrarea zilnică, sub formă orală sau injectabilă, a unui preparat analog GnRH, începând cu prima sau a doua zi a menstruației. În funcție de răspunsul la tratament, se poate adăuga un preparat de stimulare ovariană, tot zilnic, sub formă injectabilă.

Ca și în cazul protocolului lung, se urmărește evoluția prin ecografii, urmând declanșarea ovulației cu 35-36 de ore înainte de puncția ovariană.

Există riscuri?


Femeile care urmează un tratament de stimulare ovariană se pot confrunta cu așa-numitul sindrom de hiperstimulare ovariană când, în ovare, se dezvoltă un număr foarte mare de foliculi. Acesta poate avea, în funcție de caz, mai multe grade de severitate.

În forma ușoară, sindromul se manifestă prin ovare mărite ce pot dezvolta microchisturi. În cazurile moderate, femeile pot resimți dureri abdominale, tulburări de vedere, dureri de cap, senzație de picioare grele, diaree sau, din contră, constipație, greață și balonare. Semnale de alarmă pot reprezenta și urina închisă la culoare și scăzută cantitativ, creșterea rapidă în greutate (trei-patru kilograme în interval de trei-patru zile), dar și setea pronunțată. În forma severă a hiperstimulării ovariene, pot apărea dureri abdominale intense, insuficiență respiratorie, probleme ale ficatului și rinichilor, tromboză venoasă.

Dacă riscul e prea mare, ciclul poate fi anulat. Toate acestea pot fi evitate printr-o monitorizare atentă a medicului care inițiază procedura.

De reținut


Stimularea ovariană se adresează femeilor care nu au reușit să rămână însărcinate după un an de încercări.

Rata de succes a stimulării ovariene are șanse mai mici de reușită pe măsură ce femeia înaintează în vârstă.

Potrivit unui studiu realizat de Societatea Europeană pentru Reproducere Umană, tratamentul folosit în tratamentul împotriva infertilității nu crește riscul de cancer ovarian. La studiu au participat aproape 10.000 de americance, care au beneficiat de tratamente împotriva infertilităţii.

Citește și: Cu viitorul tătic la doctor! Testele de fertilitate


Articol realizat de Burda România

Sursă foto: iStock.

"Stimularea ovariană. Ce presupune tratamentul și ce riscuri există" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre :
Noua structura a anului scolar 2012-2013 si programul

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent