· articole
· intamplari

Psihologie: Psihologie: Stresul la varsta copilariei este un fenomen din ce in ce mai frecvent

Autor: mamaluichris
data publicarii: 07.11.02


Stresul este un fenomen care se face resimtit din ce in ce mai frecvent in zilele noastre, indiferent de varsta pe care o ai si de mediul in care iti petreci cea mai mare parte a a zilei.

Daca ar fi sa incercam o definitie a stresului, putem spune ca este o reactie nespecifica organismului in momentul in care este supus unor stimuli externi. Aceasta reactie poate sa fie de natura interna, cand cel mai mult are de suferit sistemul endocrin, sau de natura externa.

Fara sa-si dea seama, parintii streseaza copiii

Desi putini la numar sunt cei care recunosc acest lucru, copiii sunt adesea afectati de stres.

La acest fenomen, parintii contribuie de foarte multe ori, fara a constientiza insa. Exista parinti care au tendinta de a-i critica mereu pe copii, de a-si exprima mereu nemultumirea cu privire la rezultatele pe care ei le obtin, iar efectele unui astfel de comportament pot fi de multe ori tragice. Dupa parerea psihologului Catalin Gherasim, "la un moment dat cei mici vor ajunge sa-si insuseasca aceste afirmatii ale parintilor si sa se comporte ca atare, considerand ca astfel este normal".

O consecinta fireasca a reactiilor defectuoase pe care le au parintii asupra copiilor va fi randamentul scazut al acestora. In acest moment, parintii apeleaza la ajutorul unui psiholog, pentru ca nu mai gasesc nici un remediu la atitudinea copiilor, dar nu se intreaba care ar putea fi motivele care au generat acest comportament. Orice activitate implica un grad mai crescut sau mai scazut de stres, iar copilul nu este obisnuit sa-i faca fata. De parinte depinde modul in care stie sa gestioneze gradul de stres care actioneaza asupra celui mic si felul in care il ajuta sa depaseasca obstacolele. "De multe ori parintii isi streseaza copilul prin proiectia asteptarilor pe care le au asupra lui, incercand sa realizeze prin intermediul lor ceea ce nu au putut ei la timpul lor", mai adauga psihologul Catalin Gherasim. Fiecare individ are insa dreptul la propria coordonare, de aceea nu trebuie sa ne stresam copiii daca vom constata ca nu reusim sa vorbim cu ei.

O forma de stres cu care ne confruntam adesea este stresul de supraocupatie, unde avem de-a face cu oboseala fizica, insa si lipsa de activitate poate sa genereze un anumit grad de stres. Felul in care se poate depasi stresul supraocupational depinde de modul in care este ajutat cel mic sa-si dozeze efortul. Daca lucreaza putin, dar bine, in mod repetat, cu pauze de relaxare, randamentul odraslei va fi considerabil mai crescut. Chiar daca activitatea pe care o desfasoara implica un anumit grad de oboseala, cel mic il va depasi cu mai multa usurinta daca ceea ce intreprinde ii face placere.

Stresul subocupational apare de obicei la copiii care nu au nici un fel de activitate, ce nu frecventeaza cursurile unei scoli. "Un remediu bun pentru reducerea gradului de stres care actioneaza asupra copilului este o alimentatie corespunzatoare, bogata in proteine, minerale si vitamine", mai adauga psihologul. In momentul in care sunt sesizate sincope in activitatea copilului, parintele nu trebuie sa astepte prea mult pana cand va lua masuri, deoarece exista riscul ca problemele sa se amplifice. Trebuie gasite cauzele pentru a stabili modalitatea corecta de ameliorare si de recuperare.Sursa: Olivia Bulzan, Transilvania Expres >>.

"Psihologie: Psihologie: Stresul la varsta copilariei este un fenomen din ce in ce mai frecvent" | cont nou | 1 comentariu
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Trist, dar adevarat ...parinti si copii stresati ...nervi si vorbe urite aruncate "in vint", probleme pe care ne place deja sa le creeam nu numai noua, ci si celor din jur fara sa mai cugetam in prealabil.

Trist ...dar adevarat. :-((
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre incotro?:
10 idei de cadouri pentru ziua mamei

Articole de mamaluichris

Evaluare
scor mediu 3.72
voturi 18


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent