· articole
· intamplari

Strigi la copilul tau? Atentie, acest lucru se poate intoarce impotriva ta0-0/s261x260/13177574_1007807319256342_6641651324494294827_n.jpg?oh=5c8473344471d8b3e1a286d92fe925ed&oe=57A04928"/>
Dacă strigi la copilul tău frecvent, chiar și în situații în care abordarea ta ar trebuie să fie calmă, plină de luciditate, s-ar putea să ai surprize. Iată de ce!

#1 Situații periculoase
Când siguranța copilului tău este în pericol (când fuge spre șosea, întinde mâna către o flacără sau priză, nu este atent lângă o apă adâncă) este absolut normal și chiar recomandat să strigi către el. În acel moment, înainte de toate, este vorba de siguranță.

Însă contează foarte mult felul în care acționezi după episod. E perfect normal ca cel mic să plângă și este posibil ca tu să te simți datoare să-l alini și să-ți ceri scuze pentru că l-ai speriat. Specialiști de la Kidshealth.org spun însă că nu este cazul să-ți ceri scuze. “Cel mai probabil copilul plânge din cauza situației sau a tonului tău de panică, nu pentru ai fost prea severă. Este recomandat să liniștești copilul, însă nu să-i ceri scuze”, spun aceștia. Ei îți recomandă să-i explici de ce ai ridicat tonul, fără să-ți ceri scuzeși fără să-l pedepsești pentru ce s-a întâmplat. Poți spune „Înțeleg că ești supărat, dar ceea ce făceai era periculos și m-ai speriat pentru că am crezut că o să te rănești. Nu mai trebuie să faci asta niciodată”, este varianta pe care ei o recomandă. Nu este cazul să pedepsești copilul după un astfel de incident, deoarece sperietura i-a fost o lecție foarte bună.

· Pedeapsa si recompensa in educatia copilului

#2 Situații banale
Pe de altă parte, când ești prea severă atunci când au loc incidente minore, cărora le supraevaluezi gravitatea, această reacție poate să se întoarcă împotriva ta. Copiii certați prea des ajung imuni la tonul părinților, în timp îi vor ignora, cuvintele vor zbura pe lângă ei și nu le vor mai acorda atenție când strigă la ei (chiar daca este un moment în care această măsură se impune). Dacă această situație se mai leagă de încă una – îi anunți o sancțiune, dar renunți să o mai aplici – el îți va prinde slăbiciunea și nu își va mai corecta comportamentul, deoarece simte că te poate juca pe degete. De aceea, specialiștii de la site-ul deja menționat te sfătuiesc să te gândești de două ori înainte de a ridica vocea și să-ți iei 10 secunde ca să te liniștești și să vezi dacă poți să rezolvi situația cu calm. În general, când este vorba de copii, este foarte important să ai un ton calm și ferm, cu observații direcționate împotriva acțiunilor, nu a copilului în sine (comportamentul este greșit, rău, nu el este un copil rău). Dacă face ceva greșit, spune-i calm cum se procedează corect. Dacă nu vrea să asculte, este normal să-I sancționezi comportamentul, dar fără să-ți ieși din fire. Sancțiunea are drept scop îndreptarea unui comportament, nu este o modalitate de a te impune prin frică sau de a te elibera de nervi.

· Despre pedeapsa si manie. Lectii de la Montaigne

Misiune posibilă sau imposibilă?
Desigur, în teorie lucrurile sunt simple și clare, dar practica … ne omoară. Tu cum reușești să nu-ți ieli din fire în situațiile în care copilul parcă îți testează limitele? Reușești ca, în aceste momente, să te aduni și să abordezi situația calm și obiectiv?

Autor: Adina Brânciulescu, Foto: 123RF.
"Strigi la copilul tau? Atentie, acest lucru se poate intoarce impotriva ta" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre comportament:
Comunicarea si relatiile parinti - adolescenti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent