· articole
· intamplari

Supra-copilul, provocarea parentingului modern?
Despre cum laudele nefondate și superlativele constante au dat naștere unor generații de copii a căror stimă de sine este exagerată și de ce acest lucru nu este în beneficiul lor.Știm cu toții cât de importante sunt laudele pentru copil, și nu suntem zgârciți cu ele, căutăm să-l ajutăm să aibă o stimă de sine ridicată, să aibă încredere în el și să simtă că nimic nu reprezintă un obstacol pentru el. Totuși, dacă laudele nu sunt meritate, dacă un copil crește cu ideea că este cel mai frumos din lume, cel mai inteligent, că e un „zeu”, mai târziu, când se va lovi de problemele vieții, va descoperi că lucrurile nu stau chiar cum credea. Contactul cu realitatea va fi dur, eşecul îl va descuraja, vor apărea resentimente. Aceasta pare să fie una dintre provocările actuale ale parentingului.

Cum il convingi pe copilul tau sa-ti dea o mana de ajutor

Într-un foarte interesant interviu, publicat pe Newobserver.com, dr Leonard Sax, autorul cărții The Collapse of Parenting vorbește despre parentingul modern și o provocare majoră a acestuia, pe care eu aș numi-o supra-copilul. „Părinții și-au îndoctrinat copiii cu superlative fără să realizeze modul în care această exagerare a stimei de sine poate duce la resentimente. Văd în jur acest lucru. Cunosc o fată căreia i s-a spus cât de uimitoare este și care acum, la 25 de ani, are resentimente pentru că lucrează într-un birou, pentru un salariu mic, a scris două cărți și nu-și găsește un agent.”

Copilul tau se smiorcaie in loc sa ceara. Cum il dezveti de acest obicei

Cum îţi ajuţi copilul să fie echilibrat
Fii obiectivă cu copilul tău. Folosește critica pozitivă când este cazul și nu+l determina să-și formeze o imagine eronată de spre sine. Ajută-l și încurajează-l să aibă încredere în sine, laudă-l, dar fără vorbe goale.

Fii concretă în aprecieri, pentru ca el să înțeleagă exact la ce aspect te referi. În loc să-i spui „Ești cel mai bun pictor din lume”, spune-i „Îmi place foarte mult cum ai pictat copacii. Arată bine, cu cele două nuanțe de verde pentru frunze.” Sesizezi diferența? Sau nu-i spune: „Ești cel mai frumos copil din lume”- îți dai seama cum se va simți fata ta dacă va pierde un concurs de frumusețe sau dacă va descoperi că are un mic defect? Câte complexe ar apărea atunci! Spune-i, în schimb: “Pentru mine, ești cel mai frumos copil”

Încurajează-l, susține-l când are un eșec, ajută-l să meargă mai departe și să se auto-depășească, laudă-l, dar fii sinceră cu el, ajută-l să fie o persoană echilibrată!

Foto: Guliver/ Thinkstock, Editor: Adina Gruia

.

"Supra-copilul, provocarea parentingului modern?" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent