· articole
· intamplari

Tata, invata sa te calmezi!

Autor: raul
data publicarii: 28.02.05


Inca de mici, baietii isi revin mult mai greu decat fetele in urma unor emotii puternice de suparare sau de tristete. De asemenea, in mod obisnuit, baietii isi exprima sentimentele intr-un mod mai agresiv decat fetele. Rezultatul este ca baietii tind sa fie disciplinati de catre parinti si maturi mai des, primind astfel mesajul ca exprimarea sentimentelor este un lucru rau.

In final, aceasta devine o diferenta majora dintre barbati si femei - barbatii se maturizeaza revenindu-si greu din tulburarile emotionale si sunt incurajati in multe feluri sa isi suprime si sa evite emotiile de orice fel.Femeile tind sa isi revina mult mai usor si sunt incurajate sa isi exprime sentimentele si sa vorbeasca despre ele. Sunt continuu uimit cand imi vad sotia sau fiica trecand in cateva secunde de la o mare suparare la "frumoasele flori din gradina casei".

Studii efectuate asupra unor cupluri au aratat ca in urma discutiilor "aprinse" barbatii au pulsul si tensiunea mult mai mari si pentru timp mai indelungat decat femeile.

Relativ la rolul tau de tata, aceasta afecteaza capacitatea ta de a ramane angajat in viata de familie, fara a fi coplesit de emotii si a te inchide in tine.

Atunci cand tatii se simt coplesiti de emotii este foarte usor pentru ei sa simta indignare si dispret. si sa spuna ceva de genul:
  • "Mie mi-a ajuns!"
  • "Eu fac atat de multe si sunt tratat in asa hal?"
  • "Nu o sa reactionez, o sa aplic tratamentul tacerii"
  • "O sa ma razbun eu!"
  • "Trebuie sa scap de aici!"

Ai mai fost pe aici? Este un loc in care se ajunge foarte usor atunci cand esti coplesit. Insa poate avea efect distructiv asupra relatiilor familiale. Ceea ce este sigur este ca, in orice moment, raspunsurile corpului sunt un barometru clar al capacitatii noastre de comunicare.

Daca pulsul iti este ridicat sau esti stresat, este aproape imposibil sa ai o conversatie productiva!

Indiferent daca discuti cu sotia sau cu fiul adolescent, este esential sa ai un plan pentru a te calma in cazul in care intensitatea emotionala a discutiei devine prea mare.

Iata cateva idei de calmare:
  • Invata sa iti cunosti momentele proaste si stabileste reguli pentru evitarea anumitor discutii in acele momente (nu se discuta notele de la scoala dupa ora 22:00);
  • Foloseste un exercitiu de relaxare daca incepi sa simti stress in timpul unei discutii cu cei dragi; respiratia profunda sau alte tehnici de relaxare pot fi de mare ajutor.
  • Fa-ti un plan pentru time-out-uri. La fel ca si in competitiile sportive, ia o pauza si acorda-ti 20 de minute pentru a te calma. Multi oameni nu isi acorda destul timp si conflictul continua de unde a fost intrerupt, in cazul in care pauza a fost prea scurta.
  • Examineaza-ti gandurile in acele momente de coplesire si incearca sa le inlocuiesti cu altele mai constructive. De exemplu: "Nu o lua personal". "linisteste-te si respira un pic". "aceasta chiar nu ma priveste".
  • Asuma-ti responsabilitatea pentru supararea ta - tu esti singurul care iti poate provoca supararea. Asumandu-ti responsabilitatea te va ajuta sa nu ii mai acuzi pe ceilalti si sa incepi sa cauti strategii pentru tratarea supararii.

Adevarul este ca foarte multi tati sufera din cauza potopului emotional atunci cand interactioneaza cu familia. Raspunsurilor lor pot lua numeroase forme, de la ridicatul vocii si conflicte pana la evitarea conversatiilor ce pot produce emotii puternice.

Rezultatele pot fi orice forma de detasare: mai mult televizor, mai multa munca, cat mai putin timp acasa etc.

Este important de retinut ca daca te simti coplesit de sentimente atunci cand esti cu familia ta aceasta nu inseamna slabiciune de caracter si nici nu este fatal. In schimb poate compromite capacitatea ta de a te simti legat de familie si este ceva ce poate fi schimbat.

Asumarea responsabilitatii pentru imbunatatirea capacitatii tale de a raspunde coplesirii cu sentimente va imbunatati relatiile tale cu cei dragi si va preveni conflictele care apar cand esti intr-o pasa proasta.

Este un proces ce asigura o legatura emotionala mai fericita si mai sanatoasa cu cei din familia ta.

Esti gata sa incerci? Este nevoie numai de angajament si exercitiu.Sursa: Mark Brandenburg, "Dad, Learn To Calm Down" .

"Tata, invata sa te calmezi!" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre comportament:
Comunicarea si relatiile parinti - adolescenti

Articole de raul

Evaluare
scor mediu 3.92
voturi 13


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent