· articole
· intamplari

Telefoanele mobile cresc riscul de cancer, mai ales la copiiOrganizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a anuntat oficial ca utilizarea telefonului mobil este “posibil cancerigena”, fapt care aduce in discutie mai mult ca oricand pericolul folosirii celularelor.

jpg"/>

Este pentru prima data cand OMS face legatura intre folosirea telefoanelor mobile si gliom, un tip de cancer al creierului. Pana acum au existat cateva studii, dar nici unul nu a demonstrat fara urma de indoiala ca telefoanele mobile pot duce la vreo forma de cancer.

In ultima saptamana, la initiativa OMS, 31 de oameni de stiinta din 14 tari s-au reunit sub egida Centre International de Recherche sur le Cancer (CIRC), o agentie a OMS, pentru a trece in revista zecile de studii dedicate influentei pe care campurile electromagnetice de radiofrecventa emise de celulare o au asupra omului. Concluzia a fost ca aceste emisii sunt posibil cancerigene. Cu alte cuvinte, nu e 100% sigur ca faci cancer de la telefonul mobil, dar te expui unui mare risc.

Christopher Wild, directorul CIRC, citat de Mediafax, a declarat ca e nevoie de “studii suplimentare pentru a analiza efectele utilizarii intensive, pe termen lung, a telefoanelor mobile”. In asteptarea lor, expertii OMS recomanda sa reducem nivelul de expunere la radiatiile celularelor, comunicand mai mult prin SMS-uri decat prin apeluri si folosind kitul hands-free pentru a vorbi la telefonul mobil.

Acest studiu CIRC va sta la baza unei decizii a OMS privind reglementari in acest sens, care va fi transmisa marilor producatori de telefoane mobile, dar si organismelor nationale care elaboreaza ghiduri privind folosirea telefoanelor mobile.

Copiii - cei mai expusi riscului de cancer
Daca in cazul adultilor, un studiu Interphone a stabilit ca folosirea telefonului in medie 30 de minute pe zi, timp de 10 ani, duce la cresterea cu 40% a riscului de aparitie a gliomurilor, nu exista cercetari care sa ne dea macar o idee despre cat de mult rau fac telefoanele mobile copiilor.
Ce este sigur e ca acestia sunt mult mai afectati de radiatiile emise de telefoane: “Craniul si scalpul fiind mai subtiri la varsta copilariei, radiatia poate patrunde mai adanc in creierul copiilor, in plus, celulele lor se divid mai rapid, astfel ca impactul radiatiilor ar putea fi mult mai mare”, explica dr. Oana Mihaescu, medic specialist Pediatrie - Anima.

Studiile de pana acum arata ca radiatiile electromagnetice penetreaza aproape in intregime creierul unui copil de 5 ani si peste jumatate din creierul unuia de 10 ani. „Semnalul de alarma in cazul copiilor a fost dat pentru prima oara in 2005, in Anglia, unde parintii au fost avertizati sa interzica accesul copiilor sub 8 ani la telefonia mobila”, explica dr. Oana Mihaescu. “Unele asociatii stiintifice considera insa ca interdictia ar trebui aplicata copiilor sub 12 ani, utilizarea telefoanelor mobile sub aceasta varsta putand fi daunatoare”.

Sfaturi pentru parinti
Pana cand OMS va da un verdict legat de varsta la care copiii pot folosi telefoane mobile, amanati cat mai mult momentul in care ii veti cumpara copilului un astfel de aparat. Parerile sunt inca impartite, dar nu trebuie sa va asumati riscuri inutile cand e vorba de sanatatea celor mici.

De asemenea, invatati-va copiii sa se expuna cat mai putin la radiatiile eletromagnetice emise de celulare:

• sa comunice mai mult prin sms-uri decat prin apeluri
• sa foloseasca speaker-ul, kitul hands-frees si castile cu tub de aer (acestea din urma nu se prea gasesc in Romania si sunt detul de scumpe; puteti incerca sa le cautati pe amazon.co.uk, brandul Smart&Safe)
• sa nu doarma cu telefonul mobil in apropierea capului
Aceste sfaturi sunt valabile si in cazul adultilor!

Articol exclusiv online
Text: Anita Stroescu
Surse: mediafax.ro, dailymail.co.uk , jurnalul.ro
Foto: www.shutterstock.com .
"Telefoanele mobile cresc riscul de cancer, mai ales la copii" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre dezvoltare:
Cat si ce vede un bebelus?

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 1
voturi 2


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent