· articole
· intamplari

Tema de vacanta, benefica sau nu?
Tema pentru vacanta a copiilor: pro sau contra?

Părerile sunt împărțite în privința temei de vacanță: unii părinți consideră că în timpul vacanței de vară, joaca și relaxarea ar trebui să primeze pentru copii, iar alți părinți consideră că cei mici vor uita ce au învățat în anul școlar precedent, și că au nevoie să repete și să exerseze.Cred că toți părinții ne putem aduce aminte cum era atunci când eram noi mici, cât de multe teme de vacanță aveam, sau cel puțin ni se părea că erau multe, pentru că timpul dedicat lor consuma din timpul de joacă și de distracție.

Vacanța celor mici
Vacanțele au rolul de a ajuta copiii să se relaxeze, să ia o pauză din procesul de învățare, și de asemenea prin oprirea activităților educative, fixarea informației poate avea loc. Deci putem asemăna vacanța cu o perioadă în care se face „ordine” în creierul copilului și se așează informațiile primite în timpul perioadelor de studii.

Pentru copii, perioada vacanței este ca un adevărat concediu pentru cei mari, pentru că nu trebuie să se supună programului strict, nici presiunii învățatului și nici temelor zilnice. Copilul va dori să profite din plin de timpul liber pe care îl are în timpul vacanței, deoarece nu simte emoții cum ar fi anxietate, frustrare, este eliberat din competiția cu ceilalți colegi de clasă și nu mai resimte rigoarea programului. Riscurile sunt destul de mari și neplăcute în contextul în care transformați vacanța într-o altă perioadă de studiu, de școală la domiciliu, pentru că efectele sunt neplăcute. Copilul devine confuz, stresat, frustrat, și nu va mai fi deloc dornic să reînceapă școala când vacanța se termină.

Contactul cu temele
Dacă nu faceți parte din categoria părinților care oferă copiilor lor vacanțe libere, doar pentru joacă și relaxare, și vă doriți ca totuși copilul dumneavoastră să ia contact cu temele și cu școala, cuvântul cheie este echilibrul. Încercați să găsiți o linie de plutire pe care copilul să se simtă confortabil cu lecțiile și temele pe care le are de făcut în timpul vacanței, dar care să fie compensate prin perioade lungi de relaxare, joacă, distracție și somn. Cel mai bine este să conveniți împreună cu copilul asupra unui program în care să imbinati utilul cu plăcutul.O parte din vacanță poate fi rezervată călătoriilor (tabere, excursii, concediu cu părinții, etc.) iar o altă parte, ideal ar fi înainte de începerea cursurilor, să includă și o perioadă de timp dedicată temelor și reîmprospătării informațiilor necesare pentru la școală. Este important să țineți cont de nevoile copilului și să îi oferiți posibilitatea să își organizeze munca pe care o are de făcut conform preferințelor sale, deoarece va face temele și va învăța cu mai mult drag când are această libertate.Evitați să înghesuiți toată tema de vacanță în ultima săptămâna, pentru că va fi greu s㠄îngrășați porcul în ajun”, și drept rezultat veți avea un copil stresat, obosit și agasat chiar înainte de începerea școlii.

Există și copii care pe perioada vacanței nu doresc să își petreacă tot timpul relaxându-se și ei însași caută diverse activități, grupuri, cursuri, tabere de vară, unde pot învăța lucruri noi și în același timp își consolidează cunoștințele. Pe timpul vacanței se poate învăța o limbă străină, se poate învăța un instrument, poate merge la cursuri de înot sau orice alt sport, important este lucrul făcut cu drag și cu plăcere. Aceste contexte de învățare informală sunt mult mai bine asimilate de copiii mai mari, de liceeni și studenți, deoarece sunt organizate pe arii tematice și le oferă oportunitatea de a-și dezvolta și abilitățile interpersonale și sociale.

Este important de știut că, dacă susținem activitate școlară pe perioada verii, să nu demoralizăm copilul dacă nu se ridică la așteptările noastre sau nu dă randamentul dorit, deoarece copiii vor resimți destul de puternic plictiseala, stresul, autoinvinuirea și tensiunile dintre părinți și copii.

Ce spune Ministerul Educației
În privința vacanțelor școlarilor mici, noile prevederi ale Ministerului Educației și Învățământului sunt contra temelor de vacanță, dar învățătorul clasei poate stabili împreună cu părinții copiilor un program educativ pe perioada verii, atunci când se constată discrepanțe între ritmul de învățare al copiilor sau la deprinderile de scris-citit sau socotit. Trebuie ținut cont că activitățile educative să nu interfereze cu programul de joacă și de relaxare, de care copiii au atât de multă nevoie.

Dacă sunteți genul de părinte care nu dorește deloc teme de vacanță pentru copilul său, vă încurajăm să discutați cu învățătorul/dirigintele/profesorul de la clasă și să vă susțineți punctul de vedere, în ideea de a găsi o soluție în care să se țină cont de nevoile tuturor părților implicate.

Echipa parinti.com.

Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre educatie:
Ce ar trebui sa stie fiica ta inainte de aparitia ciclului menstrual

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent