· articole
· intamplari

Tendinte in teatrul pentru copii si tineret din Europa de vestÎn perioada 25-29 aprilie a avut loc în Tara Galilor, oraşul Aberystwyth, Festivalul International de Teatru pentru Copii şi Tineret Open Doors (Uşi Deschise), ce a reunit 14 spectacole, provenind din ţara gazdă, Italia, Danemarca, Belgia, Franţa.

Trei sunt tendinţele ce caracterizează teatrul pentru copii şi tineri, sintetizate pe baza spectacolelor prezentate în festival:

Teatrul de obiecte (object theatre) - cei doi (sau maximum trei) actori ai unei trupe se folosesc cu ingeniozitate de obiecte pentru a spune o poveste cu mai multe personaje, pentru a crea un decor sau a improviza costume, lumini şi chiar muzică. În spectacolul Hainele cele noi ale împăratului, prezentat de actorii Danielle Pasquier şi Roland Boully din trupa Graine de Malice din Franţa, în locul personajelor se află sticle cu forme ingenioase, aşezate pe o platformă cu nisip de diferite nuanţe, marcând diferitele locuri în care se desfăşoară acţiunea. Povestea Prinţului fericit, a companiei italiene Fondazione Aida este spusă cu ajutorul unor decupaje de hârtie, atârnate apoi pe o sfoară deasupra scenei, pe care actorul Oreste Castagne, unicul perfomer al spectacolului, le realizează live, reprezentând personajele şi spaţiul într-un mod simbolic: soarele, norii, rândunica, statuia, şi prin intermediul unor diorame din acelaşi material.

Pentru cei mai mici spectatori, copii de 5 şi 6 ani, actorii belgieni ai trupei Theatre du Copeau aduc pe scenă apa, (în cantităţi impresionante şi curgând ingenios, ca o ploaie, ca un izvor, în picături sau torente, în valuri) împreună cu toate recipientele imaginabile ale unei bucătării, pentru a spune povestea unei broaşte căreia îi place să se bălăcească.

Teatrul povestit (storytelling) - Cei trei actori ai trupei velşe Gwent House din spectacolul The Crooked House spun patru poveşti a căror dilemă este rezolvată cu ajutorul copiilor spectatori, fiecare interpretând multiple personaje, dar asumându-şi şi rolul de narator pentru a face legătura între diferitele secvenţe. Acelaşi stil caracterizează şi spectacolul actorilor danezi Margit Szlavik şi Kaj Pedersen din compania Teater Morgana, Topsy Turvy Tales, care repovestesc cu umor Albă ca Zăpada sau Scufiţa Roşie, folosindu-se de pânze albe, roşii şi negre, drept decor şi recuzită, dar şi de câteva obiecte: o păpuşă, un coş, o coardă, câteva cărţi.

Teatrul dramatic, de actori, în care accentul este pus pe interpretarea actorilor. Povestea este simplă, dar foarte dramatică, axată pe un anume moment, în general de criză, ce provoacă combustii, dezlănţuirea pasiunilor, descătuşarea frustrărilor. Aceste spectacole, predominant velşe în festival, se adresează tinerilor de peste 12 ani şi au ca temă relaţia copii- părinţi (mai ales cea dintre taţi şi fii, în spectacolul Confetti, al trupei Arad Goch din Wales; în spectacolul I Forgot What My Father Said, al companiei Argent and Lewis, un one man show extraordinar al lui Kevin Lewis, de asemenea din Wales; sau Bison & Sons prezentat de trei actori de la Theatr Iolo din Wales); sau primele impulsuri ale dragostei şi atracţiei sexuale- în spectacolul C’mon Then al companiei velşe Cwmni Frân Wen .
Festivalul s-a desfăşurat în cele trei săli ale modernului complex Arts Centre dar şi în şcoli şi grădiniţe din oraşul Aberystwyth, în Muzeul de istorie Ceridigion (ales pentru un spectacol cu subiect istoric- viaţa imigranţilor velşi spre Canada în secolul XIX).

Solidari cu mesajul de pace al artei dar şi în atitudinea faţă de un eveniment ce răscoleşte lumea în acest moment, cei 80 de invitaţi ai festivalului, reprezentând toate continentele globului, selecţioneri sau directori de festival, actori, regizori, profesori de dramă, dramaturgi, membri ai Comitetului Executiv ASSITEJ Internaţional au semnat la încheierea festivalul un protest contra războiului din Irak, ce a fost înaintat forurilor politice internaţionale.


Daniela Mişcov, secretar literar
Teatrul Ion Creangă.

"Tendinte in teatrul pentru copii si tineret din Europa de vest" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre educatie:
Ce ar trebui sa stie fiica ta inainte de aparitia ciclului menstrual

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 2
voturi 4


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent