· articole
· intamplari

Teoria ierarhiei nevoilor

Autor: mamaluieric
data publicarii: 05.06.02


Fiintele umane cauta frontierele creativitatii, bogatiile cele mai mari ale constiintei si intelepciunii. Abraham Maslow (1908 - 1970) crede ca singurul motiv pentru care oamenii nu se misca in aceasta directie este din cauza obstacolelor puse in calea lor de societate. El sustine ca educatia este unul dintre aceste obstacole.

Umanistii nu cred ca fiintele umane sunt impinse sau atrase de forte mecanice, ci mai degraba de stimuli si obiceiuri sau de impulsuri instinctuale necunoscute (psihanaliza).


Ei se bazeaza pe potentialism. Ei cred ca oamenii se straduie sa atinga un nivel mai ridicat de posibilitati. Fiintele umane cauta frontierele creativitatii, bogatiile cele mai mari ale constiintei si intelepciunii. O astfel de persoana a fost catalogata drept "o persoana complet functionala", "personalitate sanatoasa" sau cum i-a spus Maslow, persoana auto-actualizanta.

Abraham Maslow (1908 - 1970) a fost un psiholog umanist. El este cunoscut pentru ca a pus bazele teoriei ierarhiei nevoilor, spunand ca fiintele umane sunt motivate de nevoi nesatisfacute si ca nevoile situate pe treptele inferioare ale piramidei trebuie satisfacute inainte de a se putea ajunge la nevoile superioare.
Maslow a studiat oameni (48 in total) cum ar fi Einstein, Jane Addams, Eleanor Roosevelt, Lincoln, Jefferson, Schweitzer si Frederick Douglas mai degraba decat oameni bolnavi mintal sau nebuni. Aceasta este diferenta esentiala fata de ceilalti doi capi ai psihologiei din acele vremuri: Freud si B.F. Skinner.

Piramida 
  lui Maslow


Nevoile fiziologice cuprind nevoile biologice cum ar fi nevoia de aer, mancare, apa, somn, sex si o temperatura relativ constanta a corpului. Daca acestea nu sunt satisfacute, simtim boala, iritatie, durere, discomfort. Ele sunt cele mai puternice nevoi. O persoana care este care nevoie de orice, va cauta sa-si satisfaca mai intai nevoile fiziologice.

Nevoile sigurantei pot incepe sa se activeze numai dupa ce toate nevoile fiziologice sunt satisfacute. Ele au de a face cu stabilitatea si consistenta intr-o lume haotica. Ele sunt mai mult de natura fiziologica. Avem nevoie de securitatea casei si familiei. De exemplu, intr-o familie cu un sot abuziv, sotia nu poate sa avanseze spre nivelul urmator deoarece este ingrijorata de siguranta ei. Iubirea si apartenenta trebuie sa astepte pana cand ea nu mai este sluga fricii. Multi oameni, mai ales in tarile vestice, se plang de legi si ordine din cauza ca nu se simt in siguranta sa faca o plimbare in cartier. Multi oameni, mai ales cei din centrul oraselor, din pacate, se opresc la acest nivel.
In plus, nevoile sigurantei cateodata motiveaza oamenii sa devina religiosi. Religia ne ofera confortul unei promisiuni de siguranta a unui loc dupa ce murim si parasim insecuritatea acestei lumi. Nevoile sigurantei sunt cruciale pentru copii.

Nevoile de iubire si de a apartine cuiva sunt pe urmatoarea treapta. Oamenii prefera sa traiasca in grupuri: cluburi, grupari profesionale, grupari religioase, familie, gasti etc. Avem nevoie sa simtim iubirea (nu sexuala) a altora, sa fim acceptati de altii. Interpretii au nevoie de aplauze. Reclamele de bere, in adaos la sex, deseori infatiseaza cum berea leaga prietenii. Cand a fost ultima oara ca ai vazut o reclama de bere cu cineva care bea de unul singur?

Nevoile de stima, considerabile sunt de 2 feluri. Primele sunt nevoile rezultate din competenta sau stapanirea unei sarcini. In al doilea rand sunt atentia si recunostiinta care vin de la ceilalti. Acestea sunt asemanatoare cu nivelul anterior, de a apartine cuiva, cu toate ca, a vrea admiratie, are de a face cu nevoia de putere. Oamenii care au toate nevoile inferioare satisfacute, adesea conduc masini foarte scumpe deoarece facand astfel isi maresc nivelul nevoilor de stima. "Hei, uita-te ce-mi pot permite!"

Nevoile de auto-actualizare consista din 'placerea de a deveni din ce in ce mai mult cum este cineva anume, a deveni orice ce altcineva este capabil sa devina'. Oamenii care au totul pot mari potentialul lor. Ei pot cauta cunostiinte, liniste, experiente estetice, implinire de sine.

Nevoile cognitive sunt nevoile de a cunoaste, de a sti, de a intelege si de a explora.

Nevoile estetice sunt nevoile pentru frumusete, ordine, simetrie - in arta, in muzica si literatura.

Maslow crede ca singurul motiv pentru care oamenii nu se misca in directia auto-actualizarii este din cauza obstacolelor puse in calea lor de societate. El sustine ca educatia este unul dintre aceste obstacole. El recomanda cai educationale care pot schimba o persoana cu o slaba pregatire pentru viata intr-o persoana cu o abordare pozitiva. Maslow sustine ca educatorii ar trebui sa fie raspunzatori de potentialul pe care il are un individ pentru a ajunge la auto-actualizare in felul sau.

10 puncte pe care educatorii ar trebui sa le puna in aplicare sunt insirate mai jos:

1. Ar trebui sa invatam oamenii sa fie autentici, sa fie constienti de marginile lor interioare si sa asculte vocea interioara a simturilor.
2. Ar trebui sa invatam oamenii sa depaseasca conditia culturii lor si sa devina cetateni ai lumii.
3. Ar trebui sa ajutam oamenii sa-si descopere vocatia in viata, chemarea lor, soarta lor, destinul lor. Acestea sunt in special focalizate spre gasirea carierei si a partenerului adecvat.
4. Ar trebui sa invatam oamenii ca viata este pretioasa, ca este prilej de bucurie sa ai experiente in viata, si daca oamenii vor cauta sa vada partile bune si vesele in toate situatiile, aceasta va ridica valoarea vietii.
5. Trebuie sa acceptam persoana asa cum este ea si sa o ajutam sa-si invete natura interioara. Din cunostiinte reale asupra aptitudinilor si limitelor, noi putem sti pe ce sa ne bazam, ce potential este intr-adevar acolo.
6. Trebuie sa cautam sa satisfacem nevoile de baza ale persoanei. Acestea includ nevoile de siguranta, de apartinere la cineva si de stima.
7. Trebuie sa reimprospatam constiinta, invatand persoana sa aprecieze frumosul si lucrurile bune in natura si in viata.
8. Trebuie sa invatam oamenii ca abandonul complet este rau si controlul este bun. Sa cauti sa imbunatatesti calitatea vieti in toate domeniile este tot o forma de control.
9. Ar trebui sa invatam oamenii sa treaca de problemele minore si sa puna accentul pe problemele majore din viata. Acestea includ probleme de nedreptate, de durere, de suferinta si moarte.
10. Trebuie sa invatam oamenii sa fie buni alegatori. Ei trebuie sa aiba o practica buna in a face alegeri.

.

"Teoria ierarhiei nevoilor" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre dezvoltare:
Cat si ce vede un bebelus?

Articole de mamaluieric

Evaluare
scor mediu 4.04
voturi 22


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent