· articole
· intamplari

Sanatate: Sanatate: Terapia logopedica

Autor: iunastasa
data publicarii: 31.10.10


Logopedia aplicata copiilor non verbali?
La ce varsta putem incepe logopedia?
Cum se pot implica parintii in terapia logopedica?

1. Procesul demutizarii (asimilarea limbajului receptiv, expresiv sau a unei forme adecvate de comunicare) face parte dintr-un proces terapeutic complex, aplicat copiilor cu autism, mutism, sindroame genetice etc.
Asadar, logopedia nu inseamna doar corectarea limbajului, ci si insusirea lui.

In cazul copiilor non verbali, este recomandat ca logopedia sa se imbine cu alte forme de terapie (terapie comportamentala, terapie ocupationala, art terapie etc) deoarece o singura ora de logopedie pe saptamana nu poate asigura toate informatiile necesare si nu poate forma abilitatile care se impun in insurirea limbajului.


Organizarea timpului si activitatilor copilului constituie primul pas in orice forma de terapie; copiii pot invata intr-un mediu de joaca structurat, prin imitarea adultilor sau altor copii, sau intr-un cadru de lectie propriu-zis.
Nu pot asimila informatii de la televizor sau alergand prin casa. Daca exista insa un orar al activitatilor lipit pe perete, copilul va reusi in timp sa se obinuiasca cu ideea sarcinilor care-i revin pe parcursul zilei. In felul acesta va deveni mai organizat, responsabil si veti putea evita o parte din protestele sau refuzurile copilului de a face ce i spune.

Stabilirea unor obiective exacte si realiste; scopurile exacte ajuta atat terapeutii, cat si parintii sa etapizeze procesul de invatare si de insusire a limbajului.
Trebuie sa stim ce si cum sa-i invatam pe copii, astfel incat sa ajungem la rezultatul final. Stabilirea unor obiective realiste ofera motivatie pe parcursul terapiei si elimina frustrarile.
Nu ne putem astepta ca un copil sa invete sa vorbeasca dupa o luna de terapie si nici sa vedem progrese fantastice dupa trei zile.

Etapele procesului de demutizare sunt: formarea capacitatii de a imita miscari grosiere si fine; exercitii ale aparatului fono-articulator, exercitii de respiratie, stimularea dezvoltarii limbajului receptiv/ expresiv, imitatie verbala, corectarea pronuntiei.

In functie de nivelul copilului, fiecare etapa la care s-a ajuns trebuie sa aiba obiective si exercitii specifice si impune consecventa si multa rabdare.

2. Logopedia, ca orice alta forma de terapie, este aplicata in momentul in care parintii observa orice problema grava sau minora in limbajul copilului, fie ca este o problema de intelegere a ceea ce i se spune, fie ca este o problema ce vizeaza capacitatea de a se exprima.

Nu exista bariere de varsta, insa se stie ca orice copil are o capacitate de asimilare a informatiilor mult mai mare intre 2 ani si 6 ani decat mai tarziu.
In ceea ce prinveste problemele logopedice, orice forma de pronuntie deficitara si orice problema minora este bine sa fie corectata atunci cand apare sau cand este sesizata, astfel incat sa nu se stabilizeze ca forma verbala.
Orice cuvant gresit sau deformat ca pronuntie, acceptat in limbajul copilului va fi intarit prin repetare si mult mai greu de corectat.

3. Timpul liber pe care il petreceti cu copilul poate fi structurat in jocuri si activitati simple in care pot fi strecurate exercitii amuzante de logopedie, exercitii de imitatie sau pentru motricitatea fina.
- Incurajati comunicarea – oferind recompense sau laude atunci cand copilul arata ce vrea, cere frumos un obiect, foloseste corect un cuvant, asculta cuminte o poezie sau o poveste ii va oferi o motivatie in plus pentru a repeta actiunea sau activitatea respectiva.
- Dezvoltati limbajul copilului – petrecand 30 de minute in fiecare zi, aproximativ la aceeasi ora, rasfoind o carte sau o revista impreuna cu copilul il poate ajuta sa invete o multime de lucruri noi. Folosind onomatopee si cuvinte simple, puteti arata impreuna animale,sau obiecte din carte, puteti lipi abtibilduri, il puteti invata sa le denumeasca, puteti sa puneti intrebari sau sa raspundeti la intrebarile copilului, puteti povesti impreuna sau repovesti, copilul poate invata poezii, ghicitori, cantecele, puteti inventa povesti scurte sau jocuri pe baza celor citite. etc.
Tot ceea ce este necesar in lucrul cu copilul este imaginatia.
- Miogimnastica – copilul poate fi amuzat de folosirea rujului, a baloanelor de sapun, a acadelelor si de activitatea propusa.
Faptul ca va strambati in oglinda sau fata in fata sub forma de joaca poate incuraja copilul sa exerseze aceste miscari mult mai mult decat atunci cand sta pe scaun, la ora de logopedie, cu o persoana mai putin cunoscuta.
Miscarile buzelor si limbii prin imitatie vor ajuta mult in procesul insusire si corectare a limbajului.
Faceti intrecere de suflat intr-un obiect usor (o hartie pe masa, o barcuta in apa etc), invingatorul primind un premiu la final, imitati sunete din mediu (vajjjj, brrrr, poc, miauuu, mmmm, oooo), insotite de miscari ample ale buzelor, gesturi sau actiuni etc.
- Imitatia motorie – Dezvoltarea motricitatii se face in sensul cresterii preciziei miscarilor (ele sunt mai fine, complexe si mai sigure) si dezvoltarii echilibrului.
Dezvoltarea motricitatii duce la sporirea autonomiei, pe de o parte, dar si la o dezvoltare psihica superioara.
Jocurile de miscare, de constructie, desenul, modelarea plastilinei sunt activitati care stau la baza dezvoltarii abilitatilor intelectuale, cu alte cuvinte potenteaza dezvoltarea cognitiva.
Jocul este legat de obiecte si de manipularea lor. Interesul copilului pentru adulti, pentru interrelationarea cu ei da nastere la forme noi ale activitatii ludice.
Copilul copiaza situatii si conduite umane si le reproduce in jocul cu subiect si rol, devenind pe rand medic, profesor etc.
In multe din aceste jocuri imitatia ocupa un rol important.

http://autismterapie.wordpress.com/
Matei Claudia.

"Sanatate: Sanatate: Terapia logopedica" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre educatie:
Ce ar trebui sa stie fiica ta inainte de aparitia ciclului menstrual

Articole de iunastasa

Evaluare
scor mediu 2.33
voturi 3


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent