· articole
· intamplari

Testul HIVTestul HIV este un test specific, un test indirect, care nu pune in evidenta virusul imunodeficientei umane (HIV), ci anticorpii specifici anti-HIV ce apar in singe ca urmare a infectarii.

Primul test care se face este testul ELISA (prescurtare dupa termenul Enzyme Linked Immuno-Sorbent Assay : reactie imunoenzimatica). Testul ELISA este deosebit de precis. Rezultatele lui se afla in intervalul de 99 - 99,5 % rezultate exacte.

In cazul unui rezultat pozitiv se poate cere verificarea suplimentara a testului cu o procedura specifica : testul Western Blot sau IFA (prescurtare dupa termenul Immuno-Fluorescence Assay : reactie imunofluorescenta). Testul Western Blot este un test specific de detectare a anticorpilor anti-HIV. Rezultatul acestui test poate fi pozitiv, negativ sau incert si atunci se poate cere reexaminarea dupa 1-3 luni.

Testul HIV se face numai cu consimtamantul persoanei.

Exista doua tipuri de teste: cele anonime si cele nominale.

Daca se face un test anonim (si gratuit) nu este necesara cunoasterea numelui persoanei. Proba de sange este individualizata printr-un cod numeric, rezultatul testarii fiind comunicat personal. Dezavantajul acestui tip de testare este ca, in cazul in care testul este pozitiv, persoana nu beneficiaza de trimitere catre centrele specializate de ingrijire si tratament.

Daca se face un test nominal (cu plata) unitatea medicala va cere numele persoanei. Bineinteles ca se garanteaza confidentialitatea tuturor informatiilor - nume, rezultat test, etc. Proba de sange este individualizata prin numele persoanei iar rezultatul testului este comunicat personal. Avantajul acestui tip de testare este ca, in cazul in care testul este pozitiv, persoana beneficiaza de trimitere catre centrele specializate de ingrijire si tratament.

In cazul in care o persoana merge la un centru de testare HIV pentru test, un specialist consiliator ofera informatii despre test si raspunde la eventualele intrebari in legatura cu testul HIV si interpretarea rezultatului - aceasta este consilierea pre-testare. Testul propriu-zis consta in recoltarea unei probe de sange care este trimisa catre un laborator. Dupa o perioada de timp ce depinde de unitatea medicala (cuprinsa intre ore si zile) sunt primite rezultatele.

Rezultatul unui test ELISA poate fi negativ sau pozitiv.

Un rezultat negativ inseamna ca persoana respectiva nu era infectata cu virusul imunodeficientei umane (HIV) la data la care s-a recoltat sangele. Totusi trebuie tinut seama de un anume aspect : din momentul infectarii pana la cel al aparitiei anticorpilor pot trece circa sase luni pentru ca organismul sa produca anticorpi care vor fi identificati cu ajutorul testului HIV. Un test facut in acesta perioada nu poate detecta anticorpii anti-HIV, dar persoana este infectata si poate transmite infectia. De aceea, testul HIV va indica un rezultat precis de-abia dupa ce trece aceasta perioada de timp (de obicei cuprinsa intre 2 saptamani - 6 luni) numita fereastra imunologica. Daca o persoana este in situatia de a banui ca a fost infectata, pentru siguranta, trebuie sa repete testul dupa aceasta perioada de timp.

In cazul unui test ELISA cu rezultat pozitiv se va face o retestare tot cu un test ELISA. Daca si acest al doilea test are rezultat pozitiv se va face testarea cu o procedura specifica : testul Western Blot (sau IFA). Testul Western Blot este un test specific de detectare a anticorpilor anti-HIV. Rezultatul acestui test poate fi pozitiv, negativ sau incert si atunci se poate cere reexaminarea dupa 1 - 3 luni. Daca si rezultatul testului Western Blot este pozitiv se declara seropozitivitatea HIV. Un rezultat pozitiv inseamna ca au fost depistati anticorpi anti-HIV in sange, deci persoana respectiva este seropozitiva, iar virusul este prezent in organism. Un rezultat pozitiv nu inseamna SIDA, ci doar ca virusul imunodeficientei umane (HIV) este prezent si poate fi transmis si altora. Acest tip de testare ridica eficacitatea detectarii HIV foarte aproape de 100%.

In cazul persoanei seropozitive urmeaza o consiliere de specialitate, post-test, in care aceasta va primi informatii in legatura cu ce reprezinta rezultatul testului, ce are de facut in continuare si va fi recomandata unui medic specialist infectionist. I se vor face o serie de analize suplimentare si in functie de rezultatele obtinute (numar de celule CD4, incarcatura virala, existenta unei infectii oportuniste, etc.) se va incepe tratamentul antiretroviral sau se va mai astepta. Medicul este cel care face recomandarea inceperii tratamentului cat si a tipului de tratament dar optiunea de a incepe tratamentul este a persoanei. Tratamentul este gratuit.

Avantajele testarii HIV sunt numeroase. In primul rand persoana isi cunoaste statutul HIV. Apoi, persoana seropozitiva poate primi ajutor, sprijin si tratament. Si nu in ultimul rand, persoana se poate proteja de infectia cu virusul imunodeficientei umane (HIV) pe viitor si astfel poate sa ii protejeze si pe ceilalti.Sursa: seximus.ro .

"Testul HIV" | cont nou | 3 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
04.07.07 15:59: Lucion
Din cite inteleg testul HIV indica (1) concentratia de anumiti anticorpi gasiti in singe. Boala data de HIV, conform unei parti a literaturii de specialiatate, se numeste SIDA ce este acronimul de la (2) sindromul imuno-deficientei autodobindite.Daca afirmatiile (1) si (2) sint adevarate avem un caz clar de doua lucruri care se bat cap in cap. Pe de-o parte avem de-a face cu anticorpi in numar mare (adica sistemul imunitar functioneaza) iar pe de alta parte cu imuno-deficienta adica lipsa de anticorpi.Concluzia (mea profana): Sitem departe in a intelege ce inseamna SIDA.Pe la colturi se zvoneste (pentru ca nu este in asentimentul OMS si multinationalelor farmaceutice) ca ceea ce numim SIDA nu este de natura virala. Cineva i-a dat si o alta denumire SDEA adica sindromul deficientei energetice autodobindite.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

08.08.07 22:09: Lucion
In articol se spune ca: Testul ELISA este deosebit de precis. Rezultatele lui se afla in intervalul de 99 - 99,5 % rezultate exacte. Pe prospectul ce insoteste echipamentul de test (ELISA sau IFA?) se precizeaza ca: The test for the existence of antibodies against AIDS-associated virus is not diagnostic for AIDS and AIDS-like diseases. Negative test results do not exclude the possibility of contact or infection with the AIDS-associated virus. Positive test results do not prove that someone has an AIDS or pre-AIDS disease status nor that he will acquire. Incerc o traducere: Testul ce pune in evidenta existenta anticorpilor impotriva virusilor asociati cu boala SIDA nu este un diagnostic pentru bola numita SIDA sau alte boli asemanatoare. Un rezultat negativ nu exclude posibilitatea contactarii sau infectarii cu virusii asociati bolii numita SIDA. Un rezultat pozitiv nu indica faptul ca persoana testata are boala SIDA nici ca urmeaza sa o contacteze.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

08.08.07 22:32: Lucion
Atunci cum poate vreun test sa determine daca ai virusul sau nu. Fara nici un dubiu AZT-ul - precum si celelalte medicamente contra (cica) SIDA - administrat pe termen lung duce la decesul (asa zis) pacientului.http://blackstarmedia.biz/health_watch/HIV_never_isolated.htm
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre sanatate:
Masurarea temperaturii. Metode si tipuri de termometre folosite

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 3.5
voturi 6


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent