· articole
· intamplari

Timiditatea la scoala. Un lucru care trebuie sa te ingrijoreze?




Grădinița reprezintă primul contact al copilului cu sistemul de educație și îl pregătește pentru anii de școală care i se aștern înainte.



Pentru unii copii, școala este o experiență palpitantă: se grăbesc să ridice mâinile ca să răspundă la întrebări, le place să învețe cântece pentru serbări, să învețe lucruri noi și să-și facă prieteni. Alți copii, dimpotrivă, sunt mai puțin încântați. Sunt timizi sau rezervați, nu le place schimbarea, găsesc activitatea din clasă copleșitoare, nu vor să răspundă și nu doresc să se joace cu alți copii, preferând să se țină deoparte.

Timiditatea este explicabilă
Pe parcursul anilor care preced școala, copiii învață cum să interacționeze cu colegii și să participe la activitățile de grup. Totuși, unii copii se simt mai confortabil să se joace în paral cu ceilalți colegi, preferând să-i observe și să-i imite decât să se joace direct cu ei. Chiar dacă se joacă împreună, chiar dacă preferă să observe, copiii testează, în manieră proprie, noi reguli sociale și de comportament, acesta fiind un proces care poate cere timp.

Pentru că fiecare copil are o personalitate distinctă este absolut normal să difere și modul în care se raportează la școală. La unii, procesul de adaptare poate dura o zi, la alții săptămâni, alții copii pot să rămână timizi - și nu e nimic în neregulă cu asta. “Timiditatea în limite normale nu este o problemă care are nevoie de rezolvare”, se subliniază într-un articol publicat pe BabyCenter.com.
„Copilul este OK chiar dacă este liniștit sau timid”, spune educatoarea Charles Darby, pentru site-ul mai sus-citat. „Lasă-ți copilul să descopere ceea ce-l face să se simtă confortabil”. Dacă se simte bine în pielea lui, chiar dacă este liniștit și timid și nu e „înfipt” ca alți prieteni, nu este absolut nicio problemă. Nu trebuie decât să-i înlături temerile și să-l ajuți să descopere că școala este o experiență plăcută.

Adaptare după un articol publicat pe BabyCenter.com
Traducere: Adina Gruia
Foto: Guliver/ Thinkstock.





"Timiditatea la scoala. Un lucru care trebuie sa te ingrijoreze?" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre comportament:
Comunicarea si relatiile parinti - adolescenti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent