· articole
· intamplari

Tot ce trebuie sa stii despre pasaportul copiluluijpg?width=400&height=266"/>
Cand esti gata de o vacanta in afara cu cel mic, ai nevoie de pasaport pentru a putea calatori in mod legal.

Dacă ați stabilit deja toate detaliile vacanței atât de mult așteptată, este bine să luați în vedere faptul că cei mici au nevoie de pașaport pentru a ieși din țară. Până la finele anului 2008, copiii puteau fi incluși cu fotografie și semnalmente în pașaportul părinților, dar în prezent legislația s-a schimbat și nu mai este permis acest lucru. Fiecare copil trebuie să dețină pasaport individual, indiferent de vârsta acestuia. Copiii pot ieși în afara granițelor țării doar însoțiți de o persoană majoră, iar în cazul în care nu sunt însoțiți de părinți sau de tutorele legal, este nevoie de o procură specială.

Pașii pe care trebuie să îi urmați pentru a obține pașaportul copilului sunt următorii:

1.Achitați la o sucursală CEC Bank cei 244 lei (costul pașaportului) și 22 lei (taxă consulară, iar aceasta poate fi achitată și la trezorerie). Aici găsesti adresele și programul de lucru de la filialele CEC Bank din intreaga țară, și aici adresa și programul de lucru de la birourile trezoreriei .

2.Dacă nu pot fi ambii părinți prezenți la depunerea actelor pentru eliberarea pașaportului este nevoie de o procură de împuternicire a unuia dintre părinți sau o declarație de acord a părintelui absent, pe care o puteți realiza la un cabinet notarial.

Dosarul depus pentru eliberarea pașaportului copilului trebuie să conțină:
- certificatul de naștere al copilului în original,
- declarația privind acordul ambilor părinți pentru eliberarea pașaportului, completată în fața funcționarului public care primește cererea,
- dovada achitării taxelor pentru emiterea pașaportului pe numele titularului (în original),
- pașaportul anterior al minorului (dacă este cazul)
- procură/declarația de acord a celuilalt părinte/hotărârea judecătorească de încredințare a minorului celuilalt părinte.

3. Prezentați-vă la serviciile publice comunitare pentru eliberarea și evidența pașapoartelor simple din fiecare județ (din cadrul prefecturilor judeţene), iar dacă sunteți în străinătate va fi necesar să mergeți la ambasadele sau consulatele României. Aici puteți găsi adresa și programul de lucru al fiecărui serviciu de pașapoarte din țară.

Prezența copilului este obligatorie la depunerea dosarului pentru eliberarea pașaportului; copilul va fi fotografiat și, dacă are vârsta mai mare de 6 ani, i se vor prelua, de asemenea, amprentele degetelor arătătoare.

4. Prezentați-vă la biroul de eliberare a pașapoartelor din cadrul serviciile publice comunitare pentru eliberarea și evidența pașapoartelor pentru ridicarea pașaportului. Acestea se eliberează în maximum 14 zile calendaristice și sunt valabile 3 ani pentru minorii cu vârsta sub 12 ani, iar pentru minorii cu vârsta peste 12 ani, valabilitatea este de 5 ani.

În cazul în care nu aveți domiciliul în orașul în care locuiți, puteți opta pentru eliberarea unui pașaport temporar, valabil doar 12 luni. În acest caz, se schimbă valoarea taxelor pe care trebuie să le achitați, astfel: 84 lei costul pașaportului, 22 lei taxa consulară și 100 lei-tarif suplimentar pentru eliberarea pașaportului simplu temporar în maxim 3 zile lucrătoare.

Dacă optați pentru un astfel de pașaport, va trebui să adăugați dosarului o declarație întocmită la ghișeul serviciului pașapoarte în care să explicați motivele pentru care nu vă puteți deplasa în localitatea de domiciliu.

Este recomandat ca la ieșirea din țară cu minorul să puteți prezenta și certificatul de naștere/actul de identitate (dacă are peste 14 ani) în original.

Pașaportul poate fi ridicat de către persoana care a formulat cererea la serviciul pașapoarte unde a fost înaintată solicitarea de eliberare sau la consulatele/ ambasadele României în străinătate, pentru acest lucru fiind necesar certificatul de naștere al minorului sub 14 ani și un act de identitate al persoanei care ridică pașaportul. Copiii cu vârsta peste 14 ani își pot ridica singuri pașaportul pe baza actului de identitate.

Echipa parinti.com.
Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre de pretutindeni:
Cele mai frumoase ghicitori pentru copii

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent