· articole
· intamplari

Totul despre fontanelejpg?width=545"/>

Afla detalii despre ”moalele capului” bebelusului tau.

Fontanelele sunt niște zone moi de pe capul bebelușului, locuri unde se întâlnesc oasele moi și imature ale cutiei craniene. Aceste fontanele și structura cartilaginoasă, moale, a craniului bebelușilor fac ca nașterea să fie mai ușoară și permit creierului să crească, iar în cazul unor posibile traumatisme craniene protejează creierul.

Deși par zone foarte sensibile ale craniului bebelușului, și majoritatea oamenilor se tem să atingă aceste fontanele, ele au dedesubt o bandă fibroasă, foarte bine dezvoltată, din testut cartilaginos, ce acoperă creierul și care unește oasele craniului. Fiți fără grijă, creierul nu poate fi atins prin fontanele, și nici nu le putem provoca vreo suferință copiilor doar atingându-i în aceste zone.

Bebelușii au în total 6 astfel de locuri de întâlnire între oasele craniului, deci 6 fontanele. 4 dintre ele sunt situate lateral, două câte două, anterior și posterior, și două sunt poziționate central și sunt mai importante în primii doi ani din viața copilului.

Fontanela posterioară (mică, triunghiulară), este situată la întâlnirea dintre cele două oase parietale și osul occipital. Această fontanelă poate fi închisă la naștere sau se poate închide până la trei luni.

Fontanela anterioară (mare, romboidă, numită popular „moalele capului”) se situează la întâlnirea osului frontal cu cele două oase laterale, parietalele. Această fontanelă se închide de obicei între nouă luni și un an și jumătate, cu limite de timp începând chiar de la 6 luni, până la doi ani. Dimensiunile fontanelei anterioare pot prezenta variații mari de la copil la copil, și este una din măsuratorile importante ce se fac sugarului ( pe lângă greutate, perimetru cranian, talie etc. ) și în medie, fontanela anterioară măsoară 2/2 cm (este foarte important de știut că și alte dimensiuni, mai mari sau mai mici sunt perfect normale).

Se poate observa cu ușurință în cazul unui bebeluș cu vârsta mai mică de 6 luni cum fontanela pulsează în ritmul bătăilor inimii și acest lucru reprezintă chiar pulsația sângelui prin sistemul venos al copilului. În unele cazuri izolate, pulsația fontanelei poate indică o boală neurologică sau o boală a sistemului vascular, și se recomandă un control medical de specialitate.

Uneori fontanelele se pot bomba, dar este normal dacă aceasta este o situație temporară. În caz contrar este nevoie să consultați medicul pediatru, deoarece o fontanelă bombată poate indica o presiune intracraniană prea mare. Cel mai adesea fontanelele se bombează atunci când copiii plâng sau când vomită.

Atunci când fontanela are dimensiunile prea mari, ieșite din comun, există mai multe suspiciuni și sunt necesare mai multe investigații pentru a stabili exact cauza dimensiunilor anormale.

În cazul în care diametrul cranian este prea mic, și în același timp și fontantela anterioară are dimensiuni prea mici, de asemenea este nevoie să faceți investigații suplimentare pentru a obține un diagnostic corect.

În situația în care fontanela nu se închide nici după vârsta de doi ani, sau în caz contrar, în cazul în care se închide înainte de vârsta de șase luni, un control medical de specialitate este indicat, pentru a stabili exact cauzele acestei situații și pentru a vedea dacă se încadrează în normalitate.

Echipa parinti.com.
Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre dezvoltare:
Cat si ce vede un bebelus?

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent