· articole
· intamplari

Totul despre testele de paternitate



jpg?width=545"/>
Afla ce se ascunde in spatele unui test de parternitate, precum si situatiile in care acesta nu este acceptat in instanta.

Identificarea tatălui biologic al unui copil se poate face printr-un test de paternitate. Există situații diverse în care apare incertitudinea astfel că au fost înființate diverse laboratoare care au ca obiect de activitate testele de paternitate.

Testele de paternitate performante oferă o siguranță de 99,9% și se pot recolta probe cum ar fi sânge, fire de păr, salivă; testele de paternitate se pot efectua atât postnatal cât și prenatal, dar nu mai devreme de 10 săptămâni de sarcină deoarece se riscă lezarea fătului, și chiar pierderea sarcinii. De asemenea, după 10 săptămâni de sarcină numărul de celule fetale din lichidul amniotic sunt suficient pentru testare.

Una dintre cele mai importante și cel mai des întâlnite surse de eroare este cea de natură umană. Persoana care recoltează proba trebuie să fie foarte atent și să poarte mănuși, mască și să își acopere părul pentru a nu o contamina cu propriul ADN. Alte situații în care pot apărea erori sunt cele în care presupușii tați sunt rude sau atunci când au avut loc mutații în spermatozoizii tatălui, datorită vârstei înaintate.

La noi în România, la Institutele de Medicină Legală din întreaga țară, se fac aproximativ 300 de teste anual, la prețul de 2.700 ron. Un aspect foarte important este ca acordul fiecărei părți testate să existe. Cel mai întâlnite situații în care este necesar un test de paternitate sunt cele în care mamele nu știu cine este tatăl copilului și cele în care tații doresc să se asigure că lasă moștenirile valoroase pe mâini sigure.

La laboratoarele private, probele beneficiază de confidențialitate și discreție absolută, pot fi înregistrate chiar și anonim sau cu nume fictive și rezultatele sunt eliberate doar clientului. Înainte de a solicita un astfel de test, persoanele interesate pot vizita laboratoarele pentru a discuta întâi cu o persoană specializată care îi poate explica mai pe larg în ce constă testul și care sunt etapele analizei. Spre deosebire de Institutul de Medicină Legală, la laboratoarele private se acceptă și probe cum ar fi mucuri de țigară, căni, periuțe de dinți, etc.

Există și teste de paternitate care se pot realiza la domiciliu. Ca să fim mai expliciți, doar recoltarea probelor se face la domiciliu. Probele sunt prelucrate tot în laborator, și acasă, clientul primește un kit și informații detaliate referitoare la pașii necesari pentru a recolta probele. La apariția pe piață a primelor teste de paternitate care puteau fi realizate la domiciliu, s-au vândut 4.300 de teste în câteva săptămâni, în 30 de state americane; kitul de testare a paternității la domiciliu a născut numeroase controverse în lumea medicilor, luând în calcul etica și acuratețea unui procedeu de acest fel. Testul este într-adevăr ușor de procurat și de folosit, dar rezultatele unui asemenea kit de testare nu sunt acceptate în instanță. În scopuri judiciare, ca probatoriu în instanță este necesar să realizați testul de paternitate cu asigurarea identității probelor recoltate și testate.

Rămânând în sfera expertizei filiației, este interesant că există și teste de maternitate. Acestea sunt realizate în cazul în care se suspectează o schimbare accidentală a copiilor în spital, în abandonul minorilor, în pruncucideri și în adopțiile ilegale. În majoritatea cazurilor, testele de maternitate sunt realizate la cererea instanței și dacă mamă nu este de acord se pot recolta probe de la mama femeii în speță, de la sora ei, sau chiar de la bunica acesteia.

Echipa parinti.com.




Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent