· articole
· intamplari

Traditii de Boboteaza
Pe 6 ianuarie, sarbatoarea Bobotezei sau a Botezului Domnului este celebrata in randul crestin-ortodocsilor.

Aceasta mai este cunoscuta si sub numele de Epifanie, Teofanie, Aratarea Domnului sau Descoperirea Cuvantului Intrupat.

Semnificatia Bobotezei
Aceasta sarbatoare reprezinta botezul Mantuitorului Iisus Hristos in apa Iordanului de catre Sfantul Ioan Botezatorul. Pe langa semnificatia crestina, Boboteaza are multe traditii si obiceiuri in folclorul romanesc. In Ajunul Bobotezei, preotul vine si sfinteste casele cu apa sfintita la Liturghia din acea dimineata. Cei care tin post negru, il asteapta pe parinte pentru a bea din agheasma cu care se stropeste si caminul.
In unele zone, ca de exemplu in Bucovina, preotul este pus la masa si cinstit cu 12 feluri de mancare. In alte parti, preotului i se dau bani, iar copiilor care il insotesc cu clopotei, nuci si covrigi.

Ajunul zilei de Boboteaza este considerat favorabil farmecelor si descantecelor, asa ca femeile obisnuiesc sa isi ia masuri de precautie. Dimineata, cenusa din soba si gunoiul din casa sunt stranse si pastrate pana primavara, cand sunt aruncate peste camp pentru ca acesta sa rodeasca din belsug.

In ziua de Boboteaza, se spune ca toate apele se sfintesc, de aceea nu este bine sa se spele rufe. Dupa slujba, preotii merg la cea mai apropiata apa si arunca in ea o cruce de lemn.
Mai multi baieti si barbati se arunca sa aduca inapoi crucea.

Traditii si obiceiuri
In satele din nordul tarii, datina spunea ca sarbatoarea Bobotezei este mai mult dedicata femeilor. Asa ca acestea se strangeau la una dintre ele acasa, aduceau alimente si bautura, apoi cantau si jucau toata noaptea. Dimineata, ii duceau pe barbatii intalniti in cale la rau si ii amenintau ca ii arunca in apa.

In alte zone, se spune ca tinerele fete isi viseaza ursitul daca pun sub perna un fir de busuios si isi leaga de inelar o ata rosie. De asemenea, cele care aluneca pe gheata in ziua de 6 ianuarie sunt sigure ca se vor marita in decursul acelui an.

Sfantul Ioan Botezatorul
Inainte, Boboteaza si Ioan Botezatorul erau celebrati intr-o singura sarbatoare. Astazi, Biserica Ortodoxa consemneaza Soborul Sfantului Ioan Botezatorul pe 7 ianuarie.

In Transilvania si Bucovina, exista obiceiul udatului Ionilor. Toti baietii cei care poarta acest nume sunt dusi cu alai prin sat pana la rau, unde sunt scaldati si purificati. De asemenea, sarbatoritii dau o petrecere cu lautari si isi pun la poarta un brad impodobit.

Articol EXCLUSIV ONLINE
Text: Alexandra Badita.

"Traditii de Boboteaza" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre incotro?:
10 idei de cadouri pentru ziua mamei

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent