· articole
· intamplari

Tratamente împotriva Alzheimer care îi pot ajuta pe cei afectați

Boala Alzheimer este o afecțiune degenerativă a sistemului nervos central și reprezintă cauza principală de demență.

Această boală afectează memoria și abilitățile cognitive, scăzând capacitatea bolnavului de a desfășura singur activități zilnice de bază. Iată care sunt tratamentele disponibile pentru îngrijirea persoanelor cu Alzheimer


Tratamentul medicamentos


Odată ce boala progresează, celulele nervoase din creier și legăturile dintre acestea sunt distruse. De aceea, simptomele devin din ce în ce mai severe. Medicamentele disponibile în acest moment nu opresc și nu încetinesc distrugerea neuronilor, însă reduc simptomatologia, prin anumite mecanisme. 

Simptomele precum pierderea memoriei, afectarea funcțiilor cognitive, confuzia sunt ținute sub control pentru scurt timp, prin efectul pastilelor asupra activității chimice de la nivelul neuronilor. Substanțele chimice (neurotransmițătorii) de la nivelul acestora ajută la transmiterea informației între neuroni. 

Medicamentele pentru tratarea bolii Alzheimer sunt recomandate de către medic. Printre acestea se numără:
 • Inhibitori de colinesterază (donepezil, rivastigmină, galantamină), care încetinesc agravarea simptomelor și inhibă distrugerea acetilcolinei, un neurotransmițător esențial pentru memorie și învățare. 
 • Memantina, care îmbunătățește memoria, concentrarea, vocabularul, rațiunea și abilitatea de a efectua activități zilnice.

Boala Alzheimer provoacă și schimbări de comportament, cum ar fi: iritabilitate, agresivitate verbală sau fizică, depresie, agitație, anxietate, furie, halucinații, delir. Aceste simptome se pot trata medicamentos prin:
 • Antidepresive (pentru starea de spirit)
 • Antipsihotice (pentru iluzii, halucinații, ostilitate, agresivitate)
 • Anxiolitice (pentru stări de anxietate, neliniște).

Îngrijirea bolnavului


Persoanele apropiate bolnavului trebuie să identifice factorii care duc la declanșarea stărilor de agitație. Ei pot solicita inclusiv ajutorul medicului pentru identificarea acestor cauze. 

Confortul personal al pacientului trebuie monitorizat constant. Eventualele situații care ar putea declanșa crize și perturbarea liniștii pacientului trebuie evitate. În această categorie intră foamea, setea, iritațiile pe piele, constipația, nevoia de urinare, oboseala, temperatura camerei.

De asemenea, este important ca membrii familiei bolnavului să asigure un mediu calm. Zgomotele și lumina prea puternică trebuie evitate. Situațiile conflictuale trebuie de asemenea evitate și trebuie tratate cu calm și înțelegere, folosind un ton verbal blând. Pacientul trebuie să se odihnească corespunzător și să primească atenția de care are nevoie. Cei din jur trebuie să răspundă solicitărilor cu răbdare și flexibilitate. 

Persoanele cu Alzheimer pot avea și probleme de somn. Ele se pot trezi des pe timpul nopții, având o stare de agitație. Bolnavii pot striga noaptea sau pot umbla prin casă, ceea ce tulbură și somnul celor care le poartă de grijă. De asemenea, ciclul somn-veghe poate fi alterat. Pacienții pot adormi în timpul zilei, iar pe timpul nopții pot avea insomnii.
Pentru a combate problemele de somn, specialiștii recomandă:
 • Efectuarea de exerciții fizice pe timpul zilei, dar nu mai târziu de 4 ore înainte de ora somnului
 • Tratarea durerilor
 • Evitarea cafeinei, alcoolului, fumatului
 • Menținerea unui program fix de masă
 • Expunerea la soare
 • Evitarea utilizării patului în afara orelor de somn
 • Asigurarea unei temperaturi adecvate în cameră.

Tratamente alternative


Simptomele bolii Alzheimer ar putea fi ținute sub control și cu ajutorul suplimentelor alimentare, însă nu există destule studii care să confirme eficacitatea acestora. Suplimentele alimentare trebuie administrate doar la recomandarea medicului, deoarece pot interacționa cu medicamentele.

În ceea ce privește suplimentele, studiile au demonstrat unele beneficii la administrarea de acid caprilic, acizi grași Omega-3 și fosfatidilserină.

Acidul caprilic este o grăsime care se găsește în uleiul de nucă de cocos și în sâmburele de palmier. Creierul utilizează glucoză pentru a-și procura energie. În cazul bolii Alzheimer, zonele afectate din creier nu mai pot utiliza glucoza. S-ar părea că acidul caprilic este o sursă bună de energie pentru aceste zone.

Acizii grași Omega-3 sunt utilizați pentru protecția sistemului cardiovascular. Însă studiile au arătat că aportul ridicat de acizi grași Omega-3 previne și declinul mental.

Fosfatidilserina este un tip de grăsime care intră în componența membranelor care înconjoară neuronii. Această substanță oferă protecție neuronilor împotriva procesului de degenerare.

Așadar, boala Alzheimer necesită atât tratament medicamentos, cât și susținere din partea membrilor familiei bolnavului. 
 
Sursă: Digital Workforce
Sursă foto: Pexels.

"Tratamente împotriva Alzheimer care îi pot ajuta pe cei afectați" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre :
Noua structura a anului scolar 2012-2013 si programul

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent