· articole
· intamplari

Trei iepurași de poveste
În apropierea sărbătorilor pascale și în întâmpinarea părinților care își doresc să le ofere copiilor o carte în dar, „de Iepuraș”, ne-am gândit să vă propunem nu una, ci trei cărți minunate ale căror personaje sunt iepurașii.Trei cărți pe care cititorii interesați le pot găsi în toate librăriile fizice și online din România. Trei iepurași de poveste!

Iepurele Alb din „Alice în Țara Minunilor”, de Lewis Carroll

Începem, desigur, cu cea mai cunoscută poveste în care un iepuraș este personaj memorabil: este vorba despre „Alice în Țara Minunilor”, de Lewis Carroll, o carte care a făcut istorie, despre care aproape că este greu de spus cam de câte ecranizări și puneri în scenă a avut parte.

În povestea lui Lewis Carroll, îndrăgitul Iepure Alb este principalul „vinovat” pentru seria de aventuri ale lui Alice în Țara Minunilor. Personajul apare la începutul cărții lui Lewis Carroll, iar Alice îl urmărește și astfel ajunge în Țara Minunilor. Iepurele Alb a apărut în toate variantele povestii lui Alice, inclusiv varianta Disney, filmul lui Tim Burton și filmul original SyFy Alice din anul 2009.

„Aprod, citește rechizitoriul!”, spuse Regele.
La aceasta, Iepurele Alb suflă de trei ori în trompetă apoi desfăcu sulul de pergament și citi:
„Regina de Cupă a făcut niște tarte
Toate într-o zi de vară;
Valetul de Cupă a furat tartele
Și le-a dus departe!”


Ca să-l așezăm pe îndrăgitul Iepure Alb în context, este bine să ne reamintim cum a apărut povestea lui Alice în Țara Minunilor. Și vă spunem așa: că într-o după-amiază însorită de iulie, în anul 1862, un profesor de la Oxford, pe numele lui Charles Lutwidge Dodgson, pornește într-o plimbare cu barca pe râul Tamisa, împreună cu cele trei fetițe ale prietenilor săi, dintre care una se numește Alice. Ca să-și distreze micuțele însoțitoare, cel ce mai târziu avea să semneze cu pseudonimul Lewis Carroll plăsmuiește pe loc aventurile unei fetițe care pornește pe urmele unui personaj neobișnuit: un iepuraș alb cu ceas în buzunarul vestei. Astfel s-a născut povestea lui Alice în Țara Minunilor, în care creaturi stranii precum Iepurele Alb, Pisica-Cheshire, Regina de Cupă, Iepurele de Martie sau Falsa Broască Țestoasă sfideaza legile firii și ale limbajului cu o dezinvoltură pe care numai copiii o pot înțelege pe deplin.

Deși autorul a dedicat povestea unui copil anume, lui Alice Liddell, textul a devenit ghidul tuturor celor care se pregătesc să devină adulți. Învățăturile ilustrate sunt educative pentru orice copil căruia lumea celor mari i se pare dificilă.

Dincolo de încercările interpreților de a descifra jocurile de limbaj și aluziile presărate în text, Alice rămâne și astăzi ceea ce a fost pentru atâtea și atâtea generații: o „carte a cărților” pentru copii, în care imaginația și umorul își găsesc expresia desăvârșită.

Povestea iepurașilor curajoși „Watership Down”, de Richard Adams

„Watership Down”, semnată de romancierul britanic Richard Adams, este o altă poveste cu iepurași. De fapt, vorbim despre una dintre cele mai iubite cărți ale tuturor timpurilor, tradusă în 50 de limbi și vândută în peste 50 de milioane de exemplare.

„O poveste seducătoare, plină de suspans. O carte despre năzuințe și curaj.” (Chicago Tribune)

Povestea iepurașilor curajoși care pornesc în căutarea siguranței a fost respinsă, la început, de către editori importanți. Însă, aventurile lui Hazel și Fiver s-au dovedit a fi o poveste de succes, devenind astăzi o carte-cult în domeniul literaturii pentru copii și fiind transformată și într-o animație de succes: „Watership Down” a câștigat Carnegie Medal și Guardian Children’s Fiction Award.

Născut dintr-o poveste spusă de Richard Adams fiicelor lui în timpul unei lungi călătorii cu mașina, acest roman iepuresc este o încântare. Iar încântarea se naște din tonul calm și relaxat al povestirii, deși suspansul nu lipsește, de la viziunea iepurească asupra peisajului rural englezesc, de la personajele simpatice angrenate în aventuri pe măsura lor.

Într-o zonă liniștită din Anglia rurală, unde-și au sălașul mai multe familii de iepuri, se arată la un moment dat semnele amenințătoare ale apropierii oamenilor. Ce șanse vor avea un iepuraș vizionar și fratele său, dăruit cu toate virtuțile unei căpetenii, să-și salveze prietenii și să-și poarte ceata înspre locuri neumblate de oameni ca să-și întemeieze noul sălaș? Și ce sacrificii vor trebui să facă pentru a și-l ocroti? Începe o călătorie cum nu le-a mai fost dat sã facă vreodată iepurilor, o adevărată odisee, cu pericole și ispite la tot pasul, cu îndoieli și temeri, cu intrigi și caractere puternice. Destinația: Watership Down, locul ideal, ferit de primejdii, unde iepurii își pot duce traiul fără griji. „Watership Down”, o poveste care a fascinat generații întregi de copii și nu numai.

„Aventurile lui Peter Iepurașul”, de Beatrix Potter

În fine, cea de a treia carte care are drept personaj principal un iepuraș este volumul „Aventurile lui Peter Iepurașul”, semnat de autoarea și ilustratoarea britanică Beatrix Potter, la fel, una dintre cele mai îndrăgite cărți pentru copii din toate timpurile. Aflată de ani de zile în topul mondial al bestseller-urilor, cartea a înregistrat vânzări de peste 50 de milioane de exemplare, fiind tradusă în peste 35 de limbi.

„Aventurile lui Peter Iepurașul” spune povestea unui iepuraș neastâmpărat care este urmărit prin grădina domnului McGregor. Peter este membru al unei familii de iepuri care mai are în componență trei fete și o doamnă iepure, mama lui Peter. Dar băiețelul familiei nu se asemănă cu surorile sale, care sunt cuminți și nu ies din cuvântul mamei. Dacă vă întrebați unde se află tatăl lui Peter, ei bine, aici povestea devine ceva mai tristă, deoarece acesta a fost capturat de domnul McGregor și a ajuns plăcintă. Chiar așa, a ajuns în farfuriile celor care dețin grădina cu legumele mult râvnite de iepurași. Deși în cunoștință de cauză, micuțul Peter nesocotește sfaturile mamei și se aventurează în grădina buclucașă, unde are parte de o urmărire ca-n filme.

După prima sa carte, „Aventurile lui Peter Iepurașul”, editată de Frederick Warne în anul 1902, Beatrix Potter a continuat să scrie povești construite în jurul unor personaje din lumea animalelor, printre care „Doamna Arici Scrobelici”, „Iepurașul Benjamin”, „Rățușca Jemima”, „Domnul Jeremy Pescarul” și „Tom Pisicel”. Poveștile sale pline de umor și dinamism, minunat ilustrate, sunt nelipsite din universul fantastic al fiecărui copil.

Beatrix Potter scria cândva: „Dacă am reușit cumva – fie și numai într-o mică măsură – să-i fac pe cei mici să aprecieze plăcerile mici și inocente, atunci am reușit să fac puțin bine”. Poveștile sale se vând și astăzi în milioane de exemplare și sunt îndrăgite de copiii din lumea întreagă.

Au fost odată patru iepurași, purtând numele de Împiedicilă, Ghemotoc, Codiță-de-bumbac și Peter. Ei trăiau împreună cu mămica lor într-un culcuș de nisip, aflat dedesuptul unui brad foarte mare.

Dragii mei, le-a spus într-o dimineață doamna Iepure, aveți voie să vă jucați pe câmpie sau pe potecă, dar niciodată în grădina domnului McGregor. Tatăl vostru a avut un accident acolo și a fost pus apoi într-o plăcintă de doamna Mc Gregor.

Acum puteți ieși afară, dar aveți grijă, fără obrăznicii! Eu trebuie să plec. Apoi, doamna Iepure și-a luat cosul și umbrella și a plecat prin pădure către brutărie, de unde a cumpărat o pâine neagră și cinci chifle cu stafide.

Împiedicilă, Ghemotoc și Codiță-de-bumbac erau iepurași cuminți, așa că s-au dus pe potecă pentru a culege mure.

Peter, însă, care era foarte obraznic, a fugit direct în grădina domnului McGregor, furișându-se pe sub poartă.


În 1903, Peter Rabbit a devenit primul personaj literar din lume care a fost înregistrat la Oficiul de mărci și patente și, apoi, a fost transformat într-o jucărie-păpușă. Ideea a aparținut scriitoarei Beatrix Potter. Ea a inventat, de asemenea, un board game Peter Rabbit, în 1904, și, ulterior, alte produse derivate, precum cărți de pictură, care conțineau personaje din romanele sale.

La 70 de ani de la moartea autoarei Beatrix Potter, iepurașul Peter este primul personaj de poveste care intră în circuitul monetar britanic. Cu ocazia aniversării a 150 de ani de la nașterea autoarei, agenția guvernamentală The Royal Mint a anunțat lasarea unei serii de monede de 50 de pence cu chipul iepurașului Peter.

Cărțile care au drept personaje animale simpatice îi ajută pe copii să înțeleagă mai bine animalele și lumea în care trăim. Uneori, învățăturile din acest cărți depășesc puterea de înțelegere a unui adult, reușind în schimb să deschidă noi orizonturi celor mici. De aceea, grăbiți-vă către cea mai apropriată librărie și alegeți un cadou de iepuraș potrivit pentru cei mici.

"Trei iepurași de poveste" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent