· articole
· intamplari

Stiri: Stiri: Tuberculoza e printre noi

Autor: Cora
data publicarii: 28.03.07
Candva se zicea ca tuberculoza este boala poetilor si filozofilor aiuriti care uita sa manance, care iubesc pana li se stoarce sufletul si in dezordinea aceasta de viata bacilii Koch le ciuruiesc plamanii pana la moarte.
Sef de lucrari dr. Irina Strambu, de la Institutul de pneumologie Marius Nasta Filaret ne atentioneaza ca daca nu se face tratament pana la capat TBC-ul nu se vindeca, ba chiar se mai si moare.

SIMPTOME
Deoarece este contagioasa, numarul suferinzilor a crescut foarte mult si, din pacate, tara noastra ocupa un loc fruntas in Europa.

Ingrijorator este numarul mare de cazuri de tuberculoza rezistenta la medicamentele obisnuite. TBC incepe ca o raceala obisnuita insotita de o tuse care trece peste 2-3 saptamani. Daca tusea productiva, cu sputa, dureaza peste 3 saptamani (fara o cauza evidenta), se ajunge la suspiciunea de TBC. Totodata, pacientul inregistreaza o scadere in greutate, o micsorare a poftei de mancare si uneori are febra. Aceste simptome destul de discrete trebuie sa-l trimita la medic pentru a i se face o radiografie, dar si alte investigatii, iar daca in examenul sputei se gaseste bacilul Koch e clar vorba de tuberculoza.

MEDICAMENTE
Tratamentul consta din 4 antibiotice simultan, 2 antibiotice majore, si anume, Izoniazida si Rifampicina la care se adauga Pirazinamida si Etanbutolul (inlocuit eventual cu streptomicina). Timp de 2 luni, zilnic, el este tratat cu toate cele 4 medicamente. Dupa doua luni, cand sputa nu mai contine microbi, bolnavii sunt externati si vin la dispensarele TBC de 3 ori pe saptamana pentru a inghiti numai 2 medicamente din cele 4, si anume Izoniazida si Rifampicina. Exista capcana ca, dupa 2 saptamani, daca se simte bine, nu mai are febra, tuseste mult mai putin si ii revine pofta de mancare, bolnavul sa nu mai ia medicamente. Este calea sigura de a se ajunge la tuberculoza rezistenta la medicamente, la acea forma agravata.

REGIM DE VIATA
Foarte important este un regim alimentar care sa-i creasca imunitatea. Pacientul trebuie sa consume nuci, banane, telina, sfecla rosie, salate de leurda, untisor, friptura la gratar, ciuperci si sa-si inceapa fiecare dimineata cu un pahar de suc de morcovi si grepfrut rosu. Bolnavul trebuie sa nu mai bea alcool si sa renunte la fumat. Pe cat posibil, stresul intens trebuie evitat, deoarece impiedica organismul sa se recupereze normal.Sursa:Ziarul .

"Stiri: Stiri: Tuberculoza e printre noi" | cont nou | 1 comentariu
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
26.04.07 09:34: dana-banana
TBC-ul este boala saraciei . Asta suntem un popor sarac, infometat si bolnav .
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre stiri:
Detalii concedii de maternitate

Articole de Cora

Evaluare
scor mediu 2.8
voturi 5


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent