· articole
· intamplari

Stiri: Stiri: Uleiul de peste combate depresia in cazul adolescentilor

Uleiul de peste, in special cel obtinut din sardine, somon si stavrizi, ii ajuta pe adolescentii de sex masculin sa se simta mai putin deprimati, potrivit unui studiu japonez, publicat in numarul din luna septembrie al revistei Pediatrics, informeaza Reuters.

Potrivit cercetatorilor niponi, uleiul de peste nu are acelasi efect benefic si in cazul adolescentelor. Acizii grasi din clasa Omega-3, in special acidul eicosapentenoic (EPA) si acidul docosahexenoic (DHA), se gasesc cu precadere in uleiul de peste. Deoarece aceste nutriente au un rol important in functionarea creierului, multi cercetatori au dorit sa afle daca un consum mai mare de EPA si DHA are ca efect o scadere a riscului de depresie.

Insa testele care au studiat aceasta asociere pe adulti au condus la rezultate neconcludente.

Pana la acest studiu, oamenii de stiinta nu au studiat efectul acestor substante asupra tinerilor, o categorie de populatie predispusa la depresie. Profesorul Kentaro Murakami de la Universitatea din Tokyo a analizat dietele zilnice si cazurile de depresie inregistrate in cazul a peste 6.500 de elevi si liceeni japonezi cu varstele cuprinse intre 12 si 15 ani.In total, 23% dintre baieti si 31% dintre fete prezentau simptome de depresie, simtindu-se inutili, nefericiti si suferind de tulburari ale somnului.

Bazandu-se pe chestionarele ce monitorizau dieta zilnica si ajustand factorii referitori la varsta si nivelul de educatie al parintilor, cercetatorii japonezi au remarcat ca baietii care consumau cele mai mari cantitati de peste - care se incadrau in prima cincime a clasamentului in functie de cantitatea consumata - prezentau un risc de despresie cu 27% mai mic, comparativ cu baietii care se incadrau in ultima cincime a acelui clasament.

Diferente similare au fost remarcate atunci cand cercetatorii au efectuat un clasament in functie de concentratiile de EPA si DHA din pestele consumat. In schimb, oamenii de stiinta nu au identificat niciun efect al uleiului de peste asupra riscului de depresie in randul adolescentelor.

Efectul diferit al uleiului de peste asupra baietilor si fetelor este dificil de explicat, o posibila cauza fiind aceea ca femeile prezinta un risc genetic de depresie considerabil mai mare decat barbatii.

Sursa: www.mediafax.ro.

"Stiri: Stiri: Uleiul de peste combate depresia in cazul adolescentilor " | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre stiri:
Detalii concedii de maternitate

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 1
voturi 2


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent