· articole
· intamplari

Umorul se poate invata - cele 5 trepteCopiii sunt cat pot ei de comici. Cat inseamna aceasta? Aceasta depinde de stadiul lor de dezvoltare, maturitatea intelectuala si, nu in ultimul rand, de indrumarile parintilor.


0 - 3 ani:
Din nastere posedam o anumita cantitate de umor. In jurul varstei de 3 luni, bebelusul iti va arata buna lui dispozitie prin ras.

In jurul varstei de 2 ani, isi dau drumul: cei mici incep sa cunoasca lumea inconjuratoare de a carei consistenta se amuza copios. Cel mai haios este atunci cand nu se potrivesc detaliile. Astfel, un animal care poarta haine va provoca o adevarata explozie de ras, la fel ca si o lada de gunoi care danseaza in reclamele de la televizor. o mare sursa de amuzament este imprumutarea unor noi sensuri obiectelor cunoscute: copilul de 2 ani se va aseza intr-o cutie de carton mimand condusul unei masini, copilul de 3 ani va telefona folosind o coala de hartie in loc de receptor.


3 pana la aproximativ 5 ani:
Intra in joc limbajul. Cateodata mai devreme, cateodata mai tarziu, in functie de dezvoltarea vocabularului. Foarte distractiva este joaca cu descrierile lucrurilor: un caine va fi numit intentionat pisica, nasul devine brusc ureche, cutitul este numit furculita. Aceasta etapa de dezvoltare a umorului dureaza pana in jurul varstei de 4 ani. Razi linistit impreuna cu el! Gluma nu este prosteasca, ci releva stadiul de dezvoltare in care se afla copilul.


4 - 6 ani:
Copilul poate sa gandeasca acum in "concepte": de exemplu, orice animal cu 4 picioare va fi numit deodata "vaca". Hahaha! Incetul cu incetul incep sa-si construiasca rasul tipic sexului de care apartin. Baietii fac calambururi directe, cu voce tare, ajungand pana la impertinenta. Ei spun glume si fetele chicotesc pe seama lor. Pe de alta parte, fetele isi spun povestioare colorat inzorzonate despre intamplari hazlii si, contrar baietilor, se iau de brat. Umorul barbatesc, la fel ca si stiinta, ia nastere din concurenta, cel femeiesc, din dorinta de unire.


7-10 ani:
Incepe joaca cu corpul. Umorul se bazeaza in principal pe bufonerii cum ar fi datul din fund sau grimasele. Abia apoi incepe perioada jocurilor de cuvinte deoarece de abia la aceasta varsta copiii pot sa inteleaga cuvintele cu mai multe sensuri. Copiii de 9 pana la 10 ani povestesc mai departe cu mult entuziasm glumele pe care le-au auzit.


11-13 ani:
Satira este interesanta, iar jocurile de cuvinte nu mai sunt folosite numai in scopuri personale, ci si pentru a critica autoritatea. "Haiosii" sunt cei care au cea mai mare influenta. Apare incet si ironia. In jurul varstei de 12-13 ani, cand creierul copilului s-a dezvoltat astfel incat sa poata gandi abstract, putem spune ca dezvoltarea umorului s-a incheiat. Bazandu-se pe experienta copilariei, fiecare isi dezvolta un simt al umorului personal si individual ca o amprenta.


Sursa: Focus.

"Umorul se poate invata - cele 5 trepte" | cont nou | 1 comentariu
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
27.09.08 22:12: krmn
Interesanta remarca Umorul barbatesc, la fel ca si stiinta, ia nastere din concurenta, cel femeiesc, din dorinta de unire.Este foarte important sa ai un simt al umorului dezvoltat in viaţa.Iti vei atrage foarte mulţi prieteni,vei realiza multe si pe plan profesional cu o atitudine joviala.Totodată,umorul ajuta sa ai o atitudine pozitivă,in general,si poti trece mai uşor de greutatile vieţii.Oricum,un zambet daruit nu costa nimic,dar ce bucurie aduce..;)Fiti veseli si bucurati-va!
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre dezvoltare:
Cat si ce vede un bebelus?

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 3.16
voturi 12


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent