· articole
· intamplari

Unde este cel mai bine sa nasc?Nimic nu te face mai fericita decat gandul ca vei deveni mamica. Totusi, trebuie sa te gandesti din timp la anumite detalii pentru a nu te panica in ultimul moment. Unul din lucrurile importante este alegerea maternitatii unde vei naste.

sanfordhealth.org/ClassLibrary/Page/Images/data/2823.jpg"/>

Criteriile de a analiza avantajele si dezavantajele maternitatilor de stat si private sunt din cele mai diverse. Noi te ajutam sa iti faci o idee.

Maternitati de stat vs. particulare

In general, daca te apuci sa pui pe foaie argumente pro si contra pentru fiecare tip de maternitate, cele private vor iesi castigatoare. Diferenta majora consta aparent in costuri, insa de multe ori, banii platiti doctorilor si asistentelor la un spital de stat ajung cam la aceeasi suma platita pe factura la o maternitate particulara. Conditiile si modul de a fi tratata sunt insa punctele care decid in final.

Parerile sunt si vor fi mereu impartite, la fel cum si experientele proaspetelor mamici difera. Unele femei care au nascut intr-o maternitate de stat au fost mai mult decat multumite, in timp ce altele s-au plans de faptul ca au fost neglijate si au indurat conditii indoielnice. In plus, cazurile de malpraxis semnalate in spitalele de stat ridica un semn de intrebare in ceea ce priveste nivelul obstetrico-ginecologic al sistemului medical din tara.

In clinicile de stat, poti imparti salonul dupa nastere cu mai multe persoane. Unele spitale dispun de rezerve pentru care poti plati un ban in plus si in care te poti simti mult mai confortabil. La maternitatile private, acesta este un lucru obisnuit, ai grup sanitar si televizor in camera, iar aspectul nu te va pune pe ganduri.

Un alt criteriu este sistemul rooming-in . Trebuie sa te interesezi din timp daca vei avea bebelusul in acelasi salon cu tine, intr-un patut special, sau acesta va fi dus in salonul cu nou-nascuti. In general, maternitatile private pun mai mult accent pe alaptatul la san, motiv pentru care prezenta mamei este necesara in permanenta in preajma micutului.

Afla din timp si cum sta situatia despre anestezia epidurala , in caz ca vei avea nevoie de asa ceva. In plus, este de preferat sa te asiste la nastere medicul care ti-a supravegheat sarcina pe parcursul celor noua luni. Daca acesta lucreaza doar intr-un spital de stat, atunci probabil ca te vei conforma situatiei si vei naste acolo. Daca insa colaboreaza si cu o clinica privata, cu siguranta vei alege sa nasti in locul cel mai potrivit pentru tine.

Un dezavantaj in ceea ce priveste o maternitate particulara este lipsa echipamentelor speciale. De multe ori, urgentele sunt trimise cu ambulanta la spitalele de stat care dispun de aparatura necesara, insa acest lucru incepe sa se remedieze. Unele clinici au achizitionat echipamente de ultima tehnologie si totul devine astfel mult mai simplu.

Maternitati din tara

IASI
Viitoarele mamici din Iasi au de ales intre Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie Cuza Voda si Maternitatea Elena Doamna. La Cuza Voda s-au desfasurat renovari in 2006. Desi in presa au aparut scandaluri legate de costurile de internare, multe paciente au contestat si faptul ca au ajuns sa plateasca 3000 de lei de-a lungul celor noua luni de sarcina. In aceasta suma, s-au incadrat investigatiile si nasterea. O operatie de cezariana costa intre 500-800 de lei, iar anestezia intre 100 si 200 de lei. Spitalul Cuza Voda s-a aflat in 2009 pe primul loc al maternitatilor din tara.

Singura maternitate privata din Iasi este cea din cadrul clinicii Arcadia Hospital. Mamicile beneficiaza aici de rezerve medicale in regim hotelier, iar bebelusii de o sectie de neonatologie.

Maternitati in TIMISOARA
Aici exista doua maternitati de stat, insa una din ele este in curs de renovare si dezinsectie. Spitalul de Obstetrica-Ginecologie Dr. Dumitru Popescu din Timisoara, cunoscut si ca Maternitatea Odobescu, si-a mutat pacientii in cladirea Maternitatii Bega a Spitalului Judetean. Apoi, se va intampla viceversa. Autoritatile intentioneaza sa construiasca o cladire noua conform normelor europene de functionare, in care sa mute Maternitatea Bega.

Si in Timisoara exista o singura clinica privata pentru nasteri, Genesium. O nastere aici costa 1600 de euro, iar o operatie de cezariana poate ajunge si la 1900 de euro.

BRASOV
Spitalul de Obstetrica-Ginecologie Dr. I.A.Sbarcea ofera tarife intre 80 si 120 de lei pentru cazarea in rezerve, iar nasterea costa 150 de lei. Daca vrei sa mergi in Brasov la o maternitate particulara, poti sa nasti la Clinica Eva. Aceasta a fost fondata in 2006 si are contract cu Casa de Asigurari de Sanatate. Preturile oscileaza intre 2000 si 2500 de lei, in functie de tipul de nastere. Aici poti sa optezi si pentru o nastere subacvatica.

GALATI
Femeile insarcinate din Galati pot alege sa nasca la Spitalul de Obstetrica-Ginecologie Buna Vestire, aflat in topul celor mai bune maternitati la nivel national. Totodata, este disponibil si Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sf. Apostol Andrei.

CONSTANTA
Maternitatea din cadrul Spitalului Judetean nu practica tarife fixe. O nastere poate costa insa, in functie de banii dati medicului, anestezistului si asistentelor, pana la 600 de euro.

O alegere mai fericita pentru viitoarele mamici din Constanta ar fi insa clinicile private. La Isis Medical Center, pretul unei nasteri, indiferent pe ce cale, este in jur de 1000 de euro, iar la Spitalul Euromaterna, poate depasi 5000 de lei.

CLUJ-NAPOCA
In cadrul Spitalului Clinic Judetean, functioneaza doua maternitati de stat, Clinicile de Obstetrica si Ginecologie I si II. Pe langa acestea, exista si doua clinici private, Hipocrate si Gynia. Aici, tariful pentru o nastere se poate apropia de 2000 de euro, dar serviciile sunt ireprosabile.

Maternitati in Bucuresti
STAT
In ceea ce priveste capitala, viitoarele mamici dispun de un numar destul de mare de clinici de unde pot alege, fie ca sunt de stat, fie ca sunt particulare.

In Sectorul 1, activeaza Maternitatea Polizu, Spitalul Clinic Filantropia si Spitalul Clinic de Urgenta Elias. La Elias, o nastere costa aproximativ 2000 de lei, in timp ce la Polizu si Filantropia, tarifele sunt putin mai scazute.

In Sectorul 2 al capitalei, femeile pot alege sa nasca la unul dintre spitalele Dr. I.Cantacuzino sau Sf. Pantelimon. Aici, preturile sunt undeva sub 1000 de lei.

O nastere la Spitalul Caritas din sectorul 3 poate duce la 2500 de lei cu tot cu cazare, in timp ce la Maternitatea Bucur din sectorul 4, preturile nu sunt atat de piperate.

Spitalul Universitar Bucuresti, situat in sectorul 5, dispune si el de modernizari in cadrul clinicii de neonatologie si o nastere poate depasi 350 de euro. La Spitalul Prof. Dr. Panait Sarbu din sectorul 6, costurile totale se pot ridica pana la 2500-3000 de lei.

PARTICULARE
La clinicile private din Bucuresti, ar putea fi nevoie sa scoateti din buzunar si pana la 10.000 de lei pentru a beneficia de ingrijiri si confort de lux.

Maternitatile private sunt numeroase. Printre cele mai frecventate se afla Medlife, Euroclinic, Spitalul Regina Maria, Elite, Korona, Centrele Medicale Unirea I si II, Village, Rodimed, Medsana, Medicover, Centrul Romano-Olandez, Centrul American, Biomedica International.

Articol EXCLUSIV ONLINE, publicat pe mami.ro
Text: Alexandra Badita.
"Unde este cel mai bine sa nasc?" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre sanatate:
Masurarea temperaturii. Metode si tipuri de termometre folosite

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 2.33
voturi 3


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent