· articole
· intamplari

Stiri: Stiri: Unicul for abilitat, ARACIS, nu mai poate acredita facultatile

Autor: Cora
data publicarii: 28.03.07
Agentia de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior nu a primit aviz european

De Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) si, implicit, de acreditarea, autorizarea si evaluarea facultatilor, s-a ales praful. Asta, pentru ca respectivei institutii administrate de Ministerul Educatiei i-a fost, pe moment, respinsa inscrierea in Registrul european ENQA (European Network for Quality Assurance in Higher Education), cerinta obligatorie pentru a putea evalua, autoriza si acredita.
Singura agentie de stat desemnata sa asigure calitatea, autorizarea si acreditarea institutiilor de invatamant superior din Romania nu a primit acordul de afiliere la agentia europeana de specialitate ENQA. Pentru ARACIS, aceasta recunoastere era obligatorie, deoarece insusi comitetul de conducere al agentiei a impus, ca o conditie legislativa obligatorie, aceasta afiliere: „Dimensiunea externa este instituita de Procesul de la Bologna, care are la baza un document programatic (Declaratia de la Bologna, 1999) adoptata de toti ministrii responsabili de invatamantul superior din tarile membre, precum si comunicatele semnate de ministrii educatiei la intalnirile de la Praga (2001), Berlin (2003) si Bergen (2005).

De aplicarea riguroasa a setului de prevederi stabilite la nivel european depinde includerea agentiilor nationale pentru asigurarea calitatii, deci si a ARACIS, in registrul ENQA“, se precizeaza in Hotararea de Guvern 1418/2006. „Este vorba doar de o amanare. Am semnale sigure ca procedura de afiliere urmeaza cursul firesc si ca la urmatoarea reuniune vom primi acceptul“, ne declara Ioan Curtu, presedintele ARACIS. In momentul de fata, activitatea agentiei ar trebui blocata pana la primirea avizului pozitiv, aceasta neputand intreprinde procese de evaluare si acreditare, deoarece contravine legislatiei in vigoare. Mai exact, articolul 4, alin 1, din Hotararea de Guvern nr.1257/18.10.2005 privind aprobarea Regulamentului de functionare a ARACIS, stipuleaza: „Acreditarea institutiilor de invatamant superior si a programelor lor de studiu intra in componenta exclusiva a ARACIS“.

Monopol de stat asupra acreditarii
Atat legile invatamantului si calitatii, cat si normele europene in domeniu, care stipuleaza ca pentru acreditarea institutiilor de invatamant superior sa existe mai multe agentii de profil autonome, iata ca ARACIS a impus, prin artificii legislative, ca procesul de acreditare sa-i apartina in exclusivitate si doar cel de evaluare externa sa mai poata fi executat de catre alta institutie autonoma, dar cu o singura conditie, sa fie inscrisa in Registrul european al agentiilor: „Institutiile acreditate de invatamant superior din Romania au dreptul sa solicite evaluarea externa a calitatii fie de la ARACIS, fie de la o alta agentie inscrisa in Registrul european al agentiilor de asigurare a calitatii in invatamantul superior“, se mai precizeaza in aliniatul al doilea al aceluiasi document, postat pe site-ul ARACIS. Prin urmare, ar trebui sa iasa din carti ARACIS, deoarece singura agentie de profil romaneasca inregistrata este cu totul alta: „In cadrul sedintei din 27 februarie 2007, Consiliul ENQA a decis acordarea statutului de organizatie asociata Agentiei pentru Evaluarea si Asigurarea Calitatii in Educatie (AEACE) in cadrul ENQA“, se anunta printr-o scrisoare oficiala semnata de Emmi Helle, secretarul general al ENQA.Sursa:Gardianul .

"Stiri: Stiri: Unicul for abilitat, ARACIS, nu mai poate acredita facultatile" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre stiri:
Detalii concedii de maternitate

Articole de Cora

Evaluare
scor mediu 3
voturi 4


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent