· articole
· intamplari

 De la lume adunate...

Ursul păcălit de vulpe


de Ion Creanga
Era odata o vulpe vicleană, ca toate vulpile. Ea umblase o noapte īntreagă după hrană şi nu găsise nicăieri. Făcīndu-se ziua alba, vulpea ieşi la marginea drumului şi se culcă sub o tufă, gīndindu-se ce să mai facă, ca să poată găsi ceva de mīncare.
Şezīnd vulpea cu botul īntins pe labele dinainte, īi vine miros de peşte. Atunci ea rădică puţin capul şi uitīndu-se la vale, īn lungul drumului, zăreşte venind un car tras de doi boi.
- "Bun!" gīndi vulpea. Iaca hrana ce-o aşteptam eu. Şi īndată iese de sub tufă şi se lungeşte īn mijlocul drumului, ca şi cum ar fi moartă.
Carul, apropiindu-se de vulpe, ţăranul ce mīna boii o vede şi crezīnd că-i moartă cu adevărat, strigă la boi: "Aho !Aho!" Boii se opresc. Ţăranul vine spre vulpe, se uită la ea de aproape, şi văzīnd-o că nici nu suflă, zice: "Bre, da cum naiba a murit vulpea asta aici ?! Tii!... ce frumoasă caţaveică am să fac nevestei mele din blana istui vulpoi". Zicīnd aşa, apucă vulpea de după cap şi tīrīnd-o pīnă la car, se opinteşte ş-o aruncă deasupra peştelui. Apoi strigă la boi: "hăis! Joian, cea! Bourean". Boii pornesc.
Ţăranul mergea pe līngă boi şi-i tot īndemna să meargă mai iute ca să ajungă degrabă acasă şi să ieie pielea vulpii.
Īnsă cum au pornit boii, vulpea a şi īnceput cu picioarele a īmpinge peştele din car jos. Ţăranul mīna, carul scīrţīia şi peştele din car cădea.
După ce hoaţa de vulpe a aruncat o mulţime de peşte pe drum, biniii...şor! sare şi ea din car, şi cu mare grabă, īncepe a strīnge peştele de pe drum. După ce l-a strīns grămadă, īl ie, īl duce la vizuina sa şi īncepe a mīnca, că taaa...re-i mai era foame.
Tocmai cīnd īncepuse a mīnca, iaca vine la dīnsa ursul.
- "Bună masa, cumătră! Tiii! da ce mai de peşte ai! Dă-mi şi mie că taaa...re mi-i poftă!"
- "Ia mai pune-ţi pofta-n cui, cumătre, că doar nu pentru gustul altuia m-am muncit eu. Daca ţi-i aşa de poftă, du-te şi-ţi moaie coada-n baltă, ca mine, şi-i avea peşte să mănīnci."
- "Īnvaţă-mă, te rog, cumătră, că eu nu ştiu cum se prinde peştele."
Atunci vulpea rīnji dinţii şi zise:
- "Alei, cumătre! da nu ştii că nevoia te duce pe unde nu ţi-e voia şi te īnvaţă ce nici nu gīndeşti? Ascultă, cumătre: vrei să mănīnci peşte? Du-te desară la băltoaga cea din marginea pădurii, vīră-ţi coada īn apă şi stăi pe loc, fără să te mişti, pīnă despre ziuă; atunci smunceşte vīrtos spre mal, şi ai să scoţi o mulţime de peşte; poate īndoit şi īntreit decīt am scos eu."
Ursul ne mai zicīnd nici o vorbă, alergă-n fuga mare la băltoaga din marginea pădurii, şi-şi vīră īn apă toată coada!...
Īn acea noapte īncepuse a bate un vīnt rece, de īngheţa limba-n gură şi chiar cenuşa de sub foc. Īngheaţa zdravăn şi apa din băltoagă, şi prinde coada ursului, ca īntr-un cleşte. De la o vreme, ursul ne mai putīnd de durerea cozii şi de frig, smunceşte odată din toată puterea. Şi sărmanul urs! īn loc să scoată peşte, rămīne făr de coada!
Īncepe el acum a mormăi cumplit, ş-a sări īn sus de durere. Şi-nciudat pe vulpe că l-a amăgit, se duce s-o ucida īn bătaie. Dar şireata vulpe ştie cum să se ferească de mīnia ursului. Ea ieşise din vizuine şi se vīrīse īn scorbura unui copac din apropiere; şi cīnd văzu pe urs că vine far de coada, īncepu a striga:
- "Hei, cumătre! Dar ţi-au mīncat peştii coada, ori ai fost prea lacom, ş-ai vrut să nu mai rămīnă peşti īn baltă?"
Ursul, auzind că īncă-l mai ie şi-n rīs, se īnciudează şi mai tare, şi se răpede iute spre copac; dar gura scorburii fiind strīmtă, ursul nu poate să īncapă īnăuntru. Atunci el caută o creangă cu cīrlig şi īncepe a cotrobăi prin scorbură, ca să scoată vulpea afară, şi să-i deie de cheltuială... Dar cīnd apuca ursul de piciorul vulpii, ea striga: "Trage, nătărăule! mie nu-mi pasă, că tragi de copac"... Iar cīnd anina cīrligul de copac, striga: "Văleu, cumătre! nu trage, că-mi rupi piciorul!"
Īn zadar s-a năcăjit ursul, de-i curgeau sudorile, că tot n-a putut scoate vulpea din scorbura copacului.
Şi iaca aşa, a rămas ursul păcălit de vulpe!

cara
publicat la 10.10.2003 (63567 citiri)