· articole
· intamplari

Urticaria. Cauze, manifestare și tratament
Urticaria este o reacție a organismului la un anumit factor și se manifestă prin apariția bruscă a unor pete roșietice, uneori chiar pustule, care nu doar că provoacă o reacție de mâncărime puternică, ci pot ustura sau chiar înțepa.Chiar dacă mulți dintre cei care ajung la medic plângându-se de aceste neplăceri o fac după ce pe piele nu mai există niciun semn, orice specialist își poate da seama despre ce este vorba numai din descrierea manifestărilor. Afecțiunea este, ce-i drept, mai întâlnită la vârsta adultă, însă nu-i ocolește nici pe cei mici. Din fericire, în cazul lor, forma cronică a bolii este mult mai rar întâlnită.

Vina pentru apariția urticariei poate fi pusă pe seama următorilor factori:

· Alergii alimentare, medicamentoase, la polen sau păr de animale
· Stres
· Expunerea la soare
· Căldura excesivă
· Activitate fizică intensă
· Contactul cu anumite substanțe chimice
· Anumite infecții, de la cele banale, precum virozele respiratorii până la cele cu virusul hepatic C sau B (mai întâlnite la adulți).

Cum se manifestă urticaria

Urticaria se manifestă prin pete pe piele care pot avea diferite forme și mărimi, măsurând doar câțiva milimetri sau câțiva centimetri buni. Acestea pot dispărea sau se pot modifica de-a lungul câtorva ore, mai ales dacă sunt agresate prin scărpinat.

Orice astfel de apariție neplăcută pe piele trebuie să îl trimită pe părinte la medicul pediatru sau chiar un specialist în alergologie, deși boala în sine nu este periculoasă. Acesta va pune un diagnostic, mai ales dacă petele nu au dispărut încă. Mai dificil va fi să descopere și cauza, însă o anamneză corectă poate duce la stabilirea vinovaților.

Tratamentul pentru urticarie include preparate care se aplică pe piele și calmează mâncărimile, dar și antihistmanice care să blocheze declanșarea reacției alergice. În cazuri rare, când un antihistaminic obișnuit sau o combinație de medicamente nu funcționează, copilului i s epot prescrie corticosteroizi.

Urticaria apare de regulă pe mâni, piciorușe sau burtică. În cazuri rare, petele apar pe față.

Foto: 123RF, Sursă: revista MAMI, august 2016.

"Urticaria. Cauze, manifestare și tratament" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre boli, rani:
Candidoza (Candida Albicans)

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent