· articole
· intamplari

Va rog, multumesc, imi cer scuze - niste cuvinte magicejpg?oh=bade2c45994c3108d5f0544e68cb37e2&oe=5791CA34&__gda__=1468807400_d5fd67bc786809c5c74706d4aca004b1"/>
Priveşti cu admiraţie la copiii care au învăţat deja să să spună "vă rog", "mulțumesc", „îmi cer scuze” şi ţi-ai dori ca şi micuţul tău să se comporte la fel. Asta pentru că, oricât te-ai străduit şi l-ai îndemnat să folosească aceste formule de politeţe, adeseori uită de ele. Există totuşi modaltăţi prin care îl poţi încuraja să le folosească.

Experţii nu recomandă utilizarea unor formule utilizate de majoritatea dintre noi, precum "Care este cuvântul magic?", "Acum ce trebuie să spui?", „Nu ai uitat să spui ceva?” Ei consideră că cel mai eficient este exemplul pe care îl oferim noi, părinţii.

Să luăm, de pildă "vă rog" și "mulțumesc". Când îţi chemi copilul la masă, rosteşte şi cuvintele pe care doreşti ca el să le folosească: "Ioana, te rog frumos să vii la masă” , iar după ce a venit: "Îţi mulțumesc că ai venit atât de repede." În acest fel, îi oferi exact exemplul de comportament pe care doreşti să şi-l însuşească. E drept, copilul se va obişnui puţin mai greu să folosească „mulţumesc” decât „te rog”, dar pe la 4-5 ani va începe să folosească chiar şi această formulă de politeţe. Cum îl motivezi să o folosească? Reaminteşte-i că oamenii sunt mai dispuşi să ofere dacă li se cere politicos un lucru şi că, apoi, dacă el le adresează nişte cuvinte de mulţumire, se simt apreciaţi pentru ceea ce fac.

"Îmi cer scuze”
Iată o formulare foarte utilă, dar pentru ca un copil să înveţe să folosească expresii prin care îşi cere scuze, el trebuie să înţeleagă foarte bien de ce trebuie să facă acest lucru: ce s-a întâmplat, de ce fapta lui nu este bună, pe cine a supărat şi de ce. În schimb, de multe ori, stânjeniţi de gafa copilului, îl împingem de la spate să-şi ceară imediat scuze fără ca el să înţeleagă pe deplin situaţia, iar apoi uităm să discutăm cu el situaţia. Doar înţelegând „mecanismul” din spatele lui „îmi pare rău”, el va ştii când şi de ce trebuie să-şi ceară scuze, nemaifiind vorba doar de un gest mecanic sau impus de adulţi!

Sursă: BabyCenter.com, Adaptare: Adina Gruia, Foto: www.pixabay.com
.
"Va rog, multumesc, imi cer scuze - niste cuvinte magice" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre comportament:
Comunicarea si relatiile parinti - adolescenti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent