· articole
· intamplari

Verificarea reflexelor primare

Un copil vine pe lume pregătit pentru supraviețuire.

Află care sunt reflexele lui primare și ce spun ele despre micuț!


Chiar dacă pediatrul îi va verifica bebelușului reflexele încă de la prima vizită, este bine ca și tu, ca mămică, să-i faci comorii tale „revizia“. Pe îndelete, în momentele voastre de tandreţe…

Reflexul Moro


Se declanșează atunci când capul nou-născutului este mutat brusc, când temperatura se schimbă dintr-odată ori bebelușul aude un zgomot neașteptat. Mâinile și picioarele se întind, în vreme ce palmele se desfac complet. Apoi, mânuţele se apropie de corp și palmele se strâng în pumni, iar bebe plânge puternic.

Atenţie! Absenţa acestui reflex poate fi semnul unei afectări serioase a sistemului nervos central sau anunţă existenţa unei traume apărute în timpul nașterii, așa cum este fractura de claviculă. Prezenţa lui peste cinci ani indică o întârziere în dezvoltarea sistemului nervos.

Reflexul suptului


Este, la rândul său, prezent încă din primele secunde de viaţă. Îl determină pe cel mic să-și dorească să sugă orice îi atinge colţurile guriţei sau chiar obrazul.

Atenţie! Absenţa acestui reflex indică suferinţă cerebrală.

Reflexul de apucare palmară


Îl poţi observa atunci când îi pui bebelușului ceva în palmă, pentru că va îndoi instinctiv degetele.

Atenţie! Lipsa lui este simptomul unei leziuni cerebrale sau nervoase periferice. Prezenţa lui până târziu poate fi semn de paralizie infantilă.

Reflexul înotului


Pus cu burtica în jos în cada cu apă, un nou-născut va începe să pedaleze ca și cum ar încerca să înoate.

Atenţie! Chiar dacă vei fi tentată să-l pui să „înoate“ la băiţă, ar fi bine să lăsaţi acest lucru în seama unei persoane specializate. Lecţiile de înot pot începe la trei luni. Până atunci, limitaţi-vă doar la exerciţiile de gimnastică acvatică.

Citește și: Înotul, o plăcere sănătoasă pentru bebeluși

Reflexul pășitului


Chiar dacă nu este încă în stare să-și susţină propria greutate pe picioare, bebelușul va executa câţiva „pași“ atunci când va fi ţinut de axile (de subţiori). Acest reflex va dispărea automat în jurul vârstei de șase săptămâni și va reapărea pe la opt luni, atunci când micuțul se pregătește deja să înveţe să meargă, să facă primii pași.

Citește și: Când e normal pentru copil să facă primii pași?


Articol realizat de Burda România

Sursă foto: iStock.

"Verificarea reflexelor primare" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre :
Noua structura a anului scolar 2012-2013 si programul

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent