· articole
· intamplari

Stiri: Stiri: Viata in orfelinate reduce intelectul copiilor

Autor: Onush
data publicarii: 22.12.07
Psihologii credeau de mult timp ca cresterea copiilor in orfelinate le impiedica dezvoltarea mintala, insa nu au avut o dovada clara pana acum, scrie cotidianul New York Times, care remarca rezultatele unui studiu unic realizat in Romania, si pe care il considera extraordinar.

Studiul, publicat in editia de vineri a revistei Science, este rezultatul unor experimente unice realizate pe parcursul mai multor ani, si care au comparat IQ copiilor crescuti in orfelinate cu ale celor care au fost dati in grija unor familii.

Astfel, copiii luati din orfelinate si plasati in grija unor asistenti maternali au inregistrat rezultate mult mai bune la testele IQ, realizate dupa ani, decat cei lasati in astfel de centre institutionalizate.

Mai mult, studiul releva ca cu cat au ramas mai mult in orfelinat, cu atat IQ-ul copiilor este mai mic.

Cel mai mare progres s-a inregistrat la copii luati din orfelinate inainte de varsta de 2 ani.

Cum s-a desfasurat:
Studiul a inceput in anul 2000. Atunci, psihologii americani au selectat 136 de copii din sase orfelinate din Bucuresti. O parte au fost crescuti in continuare in aceste institutii, iar altii au fost dati unor parinti adoptivi.
Echipa a testat periodic dezvoltarea psihica atat pe cei ramasi in orfelinate cat si pe cei care au fost adoptati. Comparativ, ei au testat si IQ-ul unor copii care nu au fost niciodata institutionalizati.

Rezultatele:
Pana la varsta de patru ani, copiii dati in grija asistentilor maternali au avut cu 10 puncte mai mult la testele IQ decat cei lasati în orfelinate.
Copiii care au fost adoptati inainte de varsta de 2 ani au inregistrat o crestere de 15 puncte.
Copiii crescuţi de familiile lor naturale au inregistrat cel mai mare IQ, cu rezultate ale testelor In medie de 10 pana la 20 de puncte mai mult decat cei luati de asistentii maternali.

Concluzii:
Expertii spun ca aceste rezultate vor avea efecte asupra sistemului de institutionalizarea copiilor orfani din intreaga lume si vor determina multe state care se bazeaza inca pe orfelinate de stat sa se reorienteze catre sisteme bazate pe asistenti maternali.
New York Times apreciaza ca studiul ar putea fi folosit si de organizatiile care sustin adoptiile internationale. Ziarul citeaza, in acest sens, opinia unui psiholog de la Universitatea Wisconsin, care nu a fost implicat cercetarile din Romania.

In ultimii ani, multe tari, inclusiv Romania, au blocat sau au restrictionat drastic adoptiile copiilor orfani din aceste state de catre familii americane. In 2006, ultimul an in care numarul adoptiilor internationale a fost semnificativ, americanii au adoptat 20.679 de copii, cei mai multi din China, Guatemala si Rusia.

Studiul a fost realizat la solicitarea guvernului de la Bucuresti, insa a fost sponsorizat de fundatia americana MacArthur.Sursa: Hotnews.ro .

"Stiri: Stiri: Viata in orfelinate reduce intelectul copiilor" | cont nou | 2 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
26.12.07 12:57: ella-tony
Am vizitat cateva case de copii tip centru maternal cu pana la zece copii in ingrijire si cred ca fac o treaba mult mai buna decat orfelinatele cu mai multi copii desi, si in aceste orfelinate le sunt oferite, de multe ori, conditii de existenta pe care unii nu le-ar avea nici acasa. In centrele pe care le-am vizitat, intelectul copiilor era atent urmarit dupa programa stabilita de fundatiile creatoare a centrelor. Cred ca studiul ar trebui facut comparativ cu dezvoltarea intelectuala in mediile din care provin copiii.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

05.02.08 21:25: dabelea
Cred acest lucru. Un singur lucru nu inteleg eu. Sunt atatea familii care vor sa adopte copii si datorita actelor necesar se intarzie foarte mult adoptia. Astfel acesti copii in loc sa fie luati acasa imediat de parinti stau prin orfelinate, etc etc. Cum se poate intampla asa ceva? Cred ca trebuie luate masuri, astfel ca acesti copii sa nu petreaca mult timp prin orfelinate.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre stiri:
Detalii concedii de maternitate

Articole de Onush

Evaluare
scor mediu 1.25
voturi 4


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent