· articole
· intamplari

Viermi: Oxiuroza sau enterobioza

Autor: rdochnal
data publicarii: 17.12.02


Oxiuroza, provocata de parazitul Enterobius vermicularis (Oxiuris vermicularis), este o parazitoza contagioasa cu raspindire, in special, in colectivitatile de copii prescolari si in familiile numeroase.

Enterobius vermicularis este un nematode mic (lungime de 5-10 mm), alb galbui, cu o extremitate veziculara (buton cephalic), care are rolul de a fixa parazitul de mucoasa intestinala.


Ouale – au forma ovalara, asimetrica, cu o latura plana si una convexa (masoara intre 55m/32m).

Sint transparente, au un invelis subtire, dublu. Ouale contin embrionul.


Parazitii traiesc in intestinal gros si se hranesc cu continut intestinal. Masculul traieste 2-7 saptamani, femela 40-90 de zile. Femela gravida se detaseaza de mucoasa intestinala si migreaza in regiunea anala, unde depune, in pliurile mucoasei anale, ouale dupa care moare. Migrarea femelelor spre orificiul anal se face de obicei seara, fiind insotita de prurit anal. In ouale depuse embrionul se va transforma in larva. Larva devine invaziva in decurs de 4 ore. Persoana contaminata poate vehicula ouale din regiunea perianala in cavitatea bucala (autoinfectia) sau poate contamina diferite obiecte sau alimente. Ouale inghitite ajung in intestin si se transforma in adulti.

Transmiterea bolii – prin mainile (in urma gratajului regiunii anale), obiecte, lenjerie contaminate cu ouale parazitului.

Manifestari clinice:
  • Infectia, in general, este usoara, fara manifestari clinice
  • prurit anal (seara), infectii perianale (secundar gratajului)
  • mai rar: apendicita acuta, peritonita, vulvovaginita
  • la copii apar frecvent tulburari neuropsihice (legate de insomnie), iritabilitate, nervozitate, scaderea capacitatii de concentrare.
Diagnosticul: se bazeaza pe evidentierea parazitilor sau a oualor. De cele mai multe ori parazitii sint vizibili cu ochiul liber in scaun.
Ouale pot fi evidentiati prin examen coproparazitologic. Pentru un rezultat sigur examenul coproparazitologic trebuie repetat de mai multe ori. Un singur examen coproparazitologic evidentiaza ouale in doar 20% din cazuri. O alta metoda de depistare a oualor este amprenta anala luata pe banda adeziva. In caz de oxiuroza se recomanda examinarea tuturor membrilor familiei.

Tratamentul: - medicamentos se efectueaza dupa sfatul medicului cu derivati de Piperazina, Mebendazol, Pyrantel pamoate. Se recomanda tratamentul intregii familii.
In cazul oxiurozei, profilaxia are foarte mare importanta. Respectarea stricta a regulilor de igiena personala, privind in special curatenia, este indispensabila pentru prevenirea oxiurozei.

Dr. R. Dochnal

.

"Viermi: Oxiuroza sau enterobioza" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre boli, rani:
Candidoza (Candida Albicans)

Articole de rdochnal

Evaluare
scor mediu 4.11
voturi 9


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent