· articole
· intamplari

Violenta intre frati. Solutii de la experti0-0/s261x260/12991052_991639924206415_92501503212430324_n.jpg?oh=94b3019e2179aea3e8c2135271f6831d&oe=57BADB1F"/>
Copilul mai mic este violent cu fratele mai mare atunci când vrea să obțină ceva și, uneori, chiar fără motiv. Trei experți în dezvoltarea copilului îți spun ce ai de făcut.

Există o vorbă: “Teoria ca teoria, dar practica ne omoră”. Așa-i și cu sfaturile: sunt ușor de oferit, dar mai greu de aplicat, iar când e vorba de un copil lucrurile, se complică și mai mult: depinde de context, de temperamental copilului, de starea ta de spirit etc. Tocmai de aceea, ne-a atras atenția un excelent demers al celor de la BabyCenter.com care au mers la trei experți cu o situație-problemă pentru a obține soluții cât mai diverse.

Problemă: mezinul (cârsta este de aproximativ doi ani) este violent în relațiile cu fratele mai mare.

Ce ai făcut tu până acum:
• I-ai spus să înceteze;
• L-ai pedepsit să stea singur până se calmează;
• I-ai luat jucăriile drept pedeapsă;
• L-ai trimis la colț sau în camera lui;
• I-ai dat o palmă la fund.

Concentrează-te pe partea pozitivă: Ai dreptate să-l atenționezi pe cel mic pentru un episod agresiv - încalcă prima regulă a familiei, și anume anume siguranța. Copiii trebuie separați până se calmează, dar evită să folosești etichetările. Ei se dezvoltă în funcție de distincțiile pe care le faci tu, așa că dacă-l etichetezi pe cel mic ca fiind „cel rău”, se va purta ca atare.Analizează-te, observă-ți bodul de a acționa. Observă-ți acțiunile. Faci ceva ce ar putea să-l provoace, să-i agraveze comportamentul? O palmă la fund sau bruscarea copilului pot să transmită mesajul că este în regulă să vii agresiv, să faci uz de forță, iar acesta este exact comportamentul pe care tu încerci să-l eviți. — Carl Pickhardt, “The Everything Parent's Guide to Positive Discipline”

Acționează din timp.
Un copil de 2 ani nu rănește intenționat alt copil. Mai degrabă nu-și poată controla impulsurile, poate este gelos sau nu este supravegheat suficient. Pentru a-ți ușura sarcina, ia câte două din jucăriile preferate ale copiilor, ca să nu se certe pe ele și asigură-le fiecăruia un loc separat liniștit în casă, unde se pot juca în voie. Caută care sunt semnele premergătoare unui acces de furie și scoate-l din cameră înainte să treacă la fapte. Poți încerca să-l sfătuiești pe fratele mai mare să fie puțin mai ferm. Jocul pe roluri sau realizarea lucrurilor pe rând pot crește nivelul de răbdare a unui copil nervos. — Michele Borba, “No More Misbehavin’”

Evită clasificarea victimă/agresor.
Ceea ce face fratele mic este normal pentru un copil de 2 ani: vrea ce vrea, și vrea acum. Nu este un comportament calculat, dar nici acceptabil nu este. Pentru a evita catalogarea un copil ca victimă și pe celălalt ca agresor, trebuie să te porți cu ei la fel. Dacă se ceartă, ambii trebuie să stea în camerele lor până se potolesc. Poți să-i explici celui mic că îi înțelegi frustrarea, dar că nu îl lași să îl facă pe fratele lui (sau pe altcineva) să sufere. Oferă-i posibilitatea de a se descărca în alt fel - să lovească o pernă de exemplu. — Jane Nelsen, “Positive Discipline”.

Adaptare: Adina Brânciulescu, Foto: 123RF
.
"Violenta intre frati. Solutii de la experti" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre comportament:
Comunicarea si relatiile parinti - adolescenti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent