· articole
· intamplari

Violenta la copii și tinerijpg?oh=1408fad1015cb4a9fae41c5dca6dc431&oe=56ECF5A3&__gda__=1461826943_da013ab87e8fb95881ea089382e49072"/>
Violența la copii și tineri este un subiect pe care-l dezbatem de la cele mai mici vârste. Dar să vedem ce factori alimentează comportamentul violent odată cu trecerea anilor.

Când sunt mici, de vreo trei anișori, au crize de furie și de isterie. Țipă, aruncă, nu este exclus să muște sau să încerce să te lovească. Psihologii consideră că este vorba de un comportament normal, o etapă prin care trec toți copii, motivele fiind frustrarea - nu se pot face înțeleși deoarece limbajul este în curs de dezvoltare, încearcă să-și câștige și afirme independența, capacitate minimă/ inexistentă de autocontrol și manipulare - dacă văd că obțin ceea ce-și doresc prin aceste metode, vor apela la ele și în viitor.

Dar să zicem că această etapă a fost depășită. Copilul a crescut, este deja în colectivitate și, cu toate acestea, recurge des la violență. Prin urmare, cum se explică violența la copii și tineri, ce o determină și ce o alimentează?

Cum iti inveti copilul sa ia decizii

Dr. Elisa Medhus, în cartea “Învață-ți copilul să gândească singur”,. spune că motivele principale, descoperite de-a lungul activității sale, sunt frustrarea și furia provocate de neadaptare, iar acestea au legătură cu două instincte principale – supraviețuirea și apartenența. “ Adesea, aceste două impulsuri merg mână în mână, iar atunci când violența este percepută ca un mod de a supraviețui sau a aparține, avem o problemă”, atrage ea atenția. Ca să știm ce putem face, este foarte important să înțelegem influențele externe care alimentează violența la copii și tineri, iar dr. Medhus a identificat nouă influențe:

• exemple nefericite din partea părinților și a celor din jurul lor;
• violența prezentă în filme și în emisiuni de televiziune;
• un impuls slab de autocontrol;
• lipsa unui rol însemnat în interiorul comunității. Mulți copii se consideră pe ei înșiși ca o anexă a societății de care te poți dispensa oricând. Uneori, actele de violență îi fac să se simtă mai puernici, ca și cum ar striga „Iată-mă-s prostovanilor! Vă arăt eu la ce sunt bun!”.
• nevoia de a atrage atenția;
• teama de cei care sunt diferiți ; Solidaritatea față de „dușmanii” care sunt diferiți le oferă membrilor grupului sentimentul de apartenență și intră în joc conștiința negativă de grup.
• conștiința negativă de grup. Violența conformă comisă asupra unui dușman comun, fie el de o altă rasă sau membru al unei alte bade, este amenințarea uzuală care unește un grup violent.
• pierderea puterii atunci când sunt ignorați de societate;
• lipsa de răspundere.
Pedeapsa si recompensa in educatia copilului tau

Ce putem face noi?
Le putem restricționa vizionarea filmelor sau a emisiunilor care conțin violență. Ne putem ajuta copiii să-și exercite autocontrolul. Putem discuta cu ei problema violenței. Putem să ne învățăm copiii să rezolve pașnic conflictele în care sunt angrenați. Trebuie să știe că violența nu este NICIODATĂ o soluție acceptabilă pentru o problemă. Când copiii noștri comit acte de violență, ei trebuie să suporte consecințele logice. Trebuie să le insuflăm valori cum ar fi responsabilitate, simț de răspundere, venerare a vieții, blândețe, autodisciplinare și răbdare - sunt câteva sfaturi oferite de Elisa Medhus

De asemenea, să nu uităm că un copil adoptă violența din familie ca stil de viață și de rezolvare a problemelor . În multe situații, chiar el își poate atrage părintele pe tărâmul violenței. Acesta simte că a ajuns la capatul răbdării și îi dă o plamă sau o altă pedeapsă fizică. Daca apelezi la acest gest, înseamnă că ai fost manevrat de propriul copil. Stăpânește-te, fii calm, alege cu luciditate sancțiunea potrivită. Să nu crezi că atitudinea ta va trece neobservată. Copilul te va respecta, îsi va da seama de importanța stăpânirii de sine și de abordarea non-violentă a situației.

Foto: Guliver/ Thinkstock
Editor: Adina Gruia.
"Violenta la copii și tineri" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre comportament:
Comunicarea si relatiile parinti - adolescenti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent