· articole
· intamplari

Vise de copii

Autor: Denise
data publicarii: 16.03.03


Copiii pot visa foarte intens si traiesc ca atunci cind totul este real.
Unele vise sint chiar foarte infricosatoare.

Exista metode cu care iti poti ajuta copilul cu acele vise infricosatoare de care se sperie asa de tare ca ii este frica sa mai mearga seara la nani, ca nu cumva sa viseze iara-si vreun balaur care vrea sa-l inghita sau sa fie alergat de vreun sarpe.
De aceea noi ca parinti ii putem ajuta sa "comande" vise frumoase."MAMA, UN BALAUR MARE FUGEA DUPA MINE!"

Vise infricosatoare sau cosmaruri la copii pot fi cauzate de:
  • febra
  • somn insuficient
  • hrana gresita
Alte cauze pot fii:
  • situatia familiara (de ex. certuri)
  • situatia de la scoala (de ex. comportamentul altor copii fata de el/ea, copii care fac misto, rid pe seama lui/ei batjocurindu-l).
Din astfel de cauze copiii pot avea vise infricosatoare ca de ex: un balaur se tine dupa el.
A mingiia copilul si a-i spune: "ah, a fost numai un vis, uita." deseori nu este de ajuns.
In asa fel problema este data la o parte iar visul s-ar putea sa devina si mai ingrozitor.

Cel mai bine este sa lasati copilul sa va povesteasca si ascultati cu atentie ce are de spus.
Mingiiati micutul apoi, si faceti in asa fel ca sa va creada ca la el/ea in camera este destul de ocrotit si nu i se va intimpla nimic.
La copiii sub virsta de sase ani ar putea fi deajuns si numai atunci cind mama sau tata se lasa dusi in povestea copilului si isi imagineaza impreuna cu copilul cum era in visul povestit de el. Jucindu-va cu copilul si fantazind impreuna ii puteti spune: mama/tata vine vine si prinde balaurul cu plasa si il arunca afara.
A explica visul unui copil nu e o buna idee, dupa parerile doamnei pedagog Jose Sagasser.
Daca incercati sa faceti legatura visului cu realitatea poate fi mai amenintator pentru copilul dumneavoastra. Copilul s-ar putea sa prinda teama astfel incit sa nu va mai spune ce a visat noaptea.

VISELE SI SFIRSITUL LOR

Copiii care sint mai maricei ii puteti ajuta de a "visa" visurile cu ei impreuna.
Deci visati visul povestindu-l cu copilul impreuna si inventati un sfirsit mai frumos.
Acest lucru il puteti face atunci cind copilul se trezeste noaptea speriat din somn sau puteti lasa pina dimineata in caz ca copilul e inca somnoros.
Folositi fantezia si spune-ti copilului foarte clar ce se poate intimpla cu acel balaur sau vreo alta "figura" pe care a visat-o copilul.
Citeva exemple: ca el va face aripioare si poate zbura cit mai sus. In asa fel balaurul nu il mai poate prinde. Sau poate ca balaurul era suparat si sa intrebe pe balaur de ce face asa, poate atunci balaurul se va face cuminte. Sa ii ceara sa promita balaurul ca nu o sa il mai sperie noaptea in vis.
Fiti atenti deci ca toata inventia dumneavoastra sa nu schimbe cu totul visul, lasati copilul totodata sa inventeze si el cam cum ar vrea sa viseze. Stimularea si cateva idei bune ajuta copilul sa isi imagineze un vis mai frumos cu un sfirsit placut.
Citeva exemple pe care le puteti folosi: poate balaurul vrea sa iti dea un cadou, sint tare curioasa ce ar putea fii?. lasati apoi copilul sa gindeasca cam ce cadou i-ar place sa ii dea.
O alta varianta e sa lasati copilul sa isi deseneze visul cu un sfirsit placut asa cum ar vrea el.

O ALTA SCHIMBARE

Uneori copiii pot invata sa influenteze visul in timp ce viseaza. Cum am citit intr-o carte povestioara unei fetite de 9 ani: a visat ca un balaur mare fugea dupa ea. La un moment dat si-a adus aminte in vis: "Mama a spus ca nu e nevoie sa visez asa ceva" si deodata s-a trezit brusc.
O alta poveste, a unui baietel care a visat ca alunecase intr-o groapa adinca si in timpul caderii si-a adus aminte ca i-a spus Tata ca e numai un vis si ca nu e realitate si ca el il poate schimba: deodata in vis a inceput sa dea din brate si a inceput sa pluteasca.

VISE LA COMANDA

Cind mergeti sa culcati copilul, puteti discuta impreuna despre visuri pe care el sau ea ar vrea sa le viseze noaptea. Puteti discuta impreuna despre ziua petrecuta si care au fost momentele cele mai placute sau puteti lasa copilul sa-si imagineze cum ar fi daca ar merge la un parc de distractii sau o alta dorinta de a lui/ei.
Daca faceti ceva de genul acesta si va deveni un ritual de seara, copilului dumneavoastra ii va fi mult mai usor sa doarma sau sa aiba vise placute.

FRICA NOPTII

Frica noptii e cu totul altceva decit cosmarurile.
In general se manifesta la copii cu varste cuprinse intre 3 si 7 ani.
Durata fricii este cam un sfert de ora.
Copilul se trezeste tipind noaptea, cu niste ochi mari, buimaciti de somn, frica i se citeste pe fata, se uita in stinga si in dreapta, respira greu sau chiar foarte repede si e agitat, iar cind vreti sa il atingeti incepe sa tipe si mai rau.
Ce puteti face in astfel de situatii? Solutia e sa ramineti linga copil, vorbiti cu el/ea in soapta si faceti-l cit se poate de repede sa doarma.
Cu siguranta ca a doua zi nu isi va mai aduce aminte de nimic.
Nu s-a descoperit mai deloc care ar fi cauza acestei frici. Multi oameni de stiinta sint cu totul de acord ca parintii nu trebuie sa isi faca griji despre asta. Dar ce ar putea ajuta este sa duca copilul la culcare cit se poate de linistit: deci fara sa se uite inainte de culcare la televizor si mai ales absolut deloc filme care il agita sau il sperie. Tot asa, sa nu se joace inainte de culcare jocuri pe computer ca acestea pot influenta visele copilului.

Sugestiile dumneavoastra sunt binevenite!.

"Vise de copii" | cont nou | 5 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
16.03.03 15:34: Cora
Visele urite - cosmarurile apar in jur de 18 luni si nu se datoreaza doar celor enumerate mai sus la cauze, ci si datorita faptului ca fiecare copil, zi de zi face descoperiri, invata lucruri noi, le studiaza si incearca sa le inteleaga. Seara la culcare, toate aceste informatii acumulate peste zi se stocheaza, dar creierul (prin mecanisme necunoscute inca) incearca sa faca conexiuni si sa mute informatiile in diferite "sertarase" pt. a fi bine tinute. Datorita acestor incercari apar visele ciudate si uneori urite, de neinteles.
Un copil care are un cosmar trebuie trezit si linistit, nu trebuie lasat sa doarma in continuare, infricosat. La cei mai mari de 3 ani, o astfel de situatie poate duce la frica de a adormi, sa nu vina cumva "monstrul ala verde si urit".
Frica de intuneric este foarte simplu de evitat, lampa de noapte permanenta pina in momentul in care copilul va decide singur ca nu mai are nevoie de ea. Alex o are inca, si la 4 ani si 7 luni, toata noaptea aprinsa. Nu am avut probleme cu frica de intuneric. Dar a avut cosmaruri din care bineinteles l-am trezit, fara sa incercam sa i le explicam.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

11.06.07 23:13: irinika
copilul meu are 5 luni dar cred ca viseaza urat ca se trezeste intr-un plins isteric,nu acel plins de foame sau sete ,am o vecina care il trage de obrajiori si se sperie credeti ca asta este cauza?astept sfaturi de la parinti mai experimentati.e primul meu copil
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre somnul:
5 greseli evitabile in adormirea bebelusului

Articole de Denise

Evaluare
scor mediu 4.16
voturi 12


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent