· articole
· intamplari

Vreau sa fiu prezent la nasterea copilului meuEste o dorinta pe care si-o exprima din ce in ce mai multi barbati. Fiind alaturi de sotiile/partenerele lor si implicandu-se in mod activ in tot complexul de schimbari pe care le impune sarcina, acestia vor sa fie prezenti si sa participe la momentul unic pe care il reprezinta nasterea viitorului lor copil.

De-a lungul timpului, in diferite culturi sau comunitati spirituale, au existat opinii diferite referitoare la implicarea barbatului in asemenea evenimente. Studiile comparative facute de psihologi, mai ales in ultimile decenii, pe grupe diferite de barbati trecuti prin experinta sarcinii sau nasterii sotiei/partenerei lor, arata in mod evident ca si ei trec in aceasta perioada printr-un complex de schimbari emotionale destul de importante.Chiar daca viitorii tati nu sunt afectati de schimbarile fizice prin care trece femeia in perioada de sarcina, transformarile emotionale care ii marcheaza, desi sunt mai putin evidente pentru cei din jur, ii fac sa devina mult mai sensibili in relatia cu sotia/partenera lor precum si in relatiile interumane pe care le au cu familia, prietenii sau colegii. Legat de aceste aspecte se pot mentiona si beneficiile majore pe care le are atat pentru stabilitatea cuplului cat si pentru sanatatea femeii si a viitorului lor copil, implicarea barbatului in complexul de probleme care apar in timpul sarcinii, dar si in tot ceea ce implica nasterea propriu-zisa.

Implicarea barbatului in complexul de probleme care apar in timplul sarcinii

"As dori sa fiu prezent la nasterea copilului meu" este in zilele noastre o dorinta fireasca a multor barbati. Multi dintre ei insa se tem sa-si finalizeze aceasta intentie, ramanand in fata acelei "bariere nevazute" care exista in cele mai multe maternitati din Romania. Acest lucru se intampla si datorita faptului ca ei nu cred ca vor fi in stare sa faca fata acelor momente deosebite pe care le implica nasterea unui copil precum si datorita unor mentalitati anacronice ale personalului medical. Aparitia programelor de pregatire pentru viitorii parinti care sunt oferite din ce in ce mai frecvent atat de unele maternitati din Bucuresti sau din tara cat si de unele centre private fac posibila din ce in ce mai des decizia cuplului de a fi impreuna la nastere.

Structurate pe subiecte care vin in intampinarea intrebarilor pe care cuplul incepe sa si le puna in aceasta perioada, ele pregatesc nu numai femeia ci si barbatul pentru evenimetele care vor urma. Barbatii care participa la aceste programe incep sa constientizeze nu numai sensul emotinal al prezentei lor la nasterea copilului, dar si rolul extrem de important pe care il pot avea.

Un cald bun venit nou-nascutului

Nasterea, eveniment care marcheaza existenta noastra in diferite moduri si la diferite etape de varsta, presupune un complex de atitudini speciale generate de "durerea" care marcheaza femeia cu intensitati diferite in perioada de travaliu sau la nastere. Desi sensul durerii la nastere este "pozitiv", modul in care ea este perceputa, cat si reactia femeii sau a barbatului, in lipsa unui bagaj informational eficient poate fi de multe ori paradoxal, tinand foarte mult de reactia obisnuita pe care cineva o are in cazul unei dureri cronice sau acute.

Este motivatia pentru care barbatul care isi exprima dorinta sa fie prezent la nasterea copilului lui trebuie sa inteleaga tot ceea ce presupune un asemenea eveniment, cat si modul in care el poate sa fie de ajutor in momentul nasterii.

Si nu in ultimul rand, el trebuie sa stie ca intr-un asemenea moment este singurul care poate sa-i spuna copilului "un cald bun venit" intr-o lume pe care o vrem mai buna si mai dreapta atat pentru noi cat si pentru copiii nostri.

Vania Limban, moasa
Active Center
Tel.: 413.84.08, 0722.288.856, 0724.292.072
web: www. activecenter.ro
e-mail: [email protected]
[email protected]
.

"Vreau sa fiu prezent la nasterea copilului meu" | cont nou | 8 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
05.02.05 17:54: zeno
Da asta se intimpla numai cu barbatii din Rom care nu vor sa participe direct la nasterea copilului lui, insa in altae tari de ex Suedia (unde eu locuiesc ) nici nu se pune problema daca sa participe sau nu ......ei asa stiu si asa fac, adica participa la nasterea copilului( chiar daca are 10) :):) Eu abia astept sa nasc.... sunt mai linistita.....nu stresata...etc, stiind ca sotul meu va fi mereu acolo chiar si atunci cind eu voi dormi poate:):)
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

12.03.08 11:09: didina30
Eu am nascut in Ungaria,sotul meu afost prezent la nastere si m-a ajutat nespus de mult,atat fizic cat si moral,nici nu stiu ce ma faceam daca el nu era acolo,cred ca de toata groaza. a fost ok.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre preconceptia:
A sosit clipa nasterii sau nu?

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 4.09
voturi 11


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent