· articole
· intamplari

Vrei sa ai un copil independent? Atunci aceste recomandari iti vor fi de ajutor
Prin clasa întâi, copilul e mărișor deja și ar trebui să se despartă cu ușurință de mami și tati.

De fapt, s-ar putea chiar să fie entuziasmat să-și petreacă o seară la un prieten ori să stea un weekend la bunici (în eventualitatea în care nu a petrecut deja cel puțin o vacanță la ei).

Nu te speria, năzdrăvanul este încă puiul tău, ce-i drept mai puternic și independent, și s-ar putea chiar să aibă nevoie de ajutorul tău și al lui tati pentru a face față unei despărțiri! Mai ales în cazul unui copil timid, retras, anxios, care poate fi mai sensibil la o despărțire.

· Anxietatea copilului și a adolescentului

Strategii pentru a-ți ajuta copilul să fie independent

Copilul tău devine tot mai independent.
Prietenii – adulți sau copii – sunt tot mai importanți pentru el. Știe și poate să îndeplinească diverse sarcini pe care i le dai: își face patul, își strânge din cameră, duce gunoiul, poate chiar să pregătească micul dejun – cereale cu lapte, un mic sandviș. Încurajează-ți copilul, arată-i că ai încredere în el!

Una dintre principalele (și cele mai dificile) provocări pentru un părinte este să găsească echilibrul între protejarea și ghidarea copilului, de care încă mai este nevoie, pe de o parte, și oferirea libertății de a explora, experimenta, pentru a deveni o persoană independentă și sigură pe ea Așa că permite-i puștiului tău să încerce și să experimenteze lucruri noi (potrivite vârstei lui) și rezistă tentației de a interveni. Dacă te oferi de fiecare dată să faci lucrurile în locul lui, nu faci altceva decât să-i accentuezi dependența și să diminuezi încrederea lui în propriile sale forțe.

Stabilirea de relații și legarea de prietenii sunt foarte importante la această vârstă.
Sugerează-i să-și invite prietenii acasă. Pentru el contează foarte mult să-și arate casa prietenilor, să-și prezinte părinții, jucăriile și lucrurile la care ține.

Nu-l obliga să fie mai amabil decât se simte confortabil
Asta nu înseamnă să nu-i atragi atenția când constați că este nepoliticos. Dacă, în schimb, nu-i place să fie pupat cu foc, strâns în brațe, nu dorește să meargă în brațele cuiva, nu-l obliga. Trebuie să fie politicos, desigur, dar lasă-l să stabilească el singur în ce măsură se simte confortabil să-și afișeze afecțiunea în public.

Nu se simte în largul lui să rămână peste noapte la un prieten?
Atunci nu-l forța. Stabiliți însă o după-amiază în care să faceți o vizită unui prieten, luați cu voi ursulețul cu care doarme, periuța și pasta de dinți – pentru o seară mai lungă și o gustare „între prieteni”. Pe la nouă seara, când se apropie ora de somn, puteți să mergeți împreună acasă. Copilul va avea acum curajul ca data viitoare să rămână peste noapte la prietenul lui, la care s-a simțit atât de bine, sau va dori să stea chiar acum - important este să nu-l forțezi. Fie că este mai retras și trebuie încurajat, fie că este nerăbdător să-și petreacă o seară la prietenul lui cel mai bun, spune-i că poate să telefoneze oricând dacă dorește să se întoarcă acasă.

Foto: 123RF.

"Vrei sa ai un copil independent? Atunci aceste recomandari iti vor fi de ajutor" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre comportament:
Comunicarea si relatiile parinti - adolescenti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent