· articole
· intamplari

Ziua Pamantului 2016. Copaci pentru Pamant0-0/s261x260/11247721_995243013846106_6527057779144048824_n.jpg?oh=bea7d02ff87dff894dc06b7c7dddb9c2&oe=5773343A"/>
Ziua Pământului 2016, pe care o aniversăm astăzi, 22 aprilie, se desfășoară sub sloganul ”Trees for The Earth” - Copaci pentru Pământ. Odată cu ea debutează un program ambițios, inițiat de earthday.org, și anume plantarea a 7,8 miliarde de copaci până în 2020.

7,8 miliarde ți se pare mult? Gândește-te atunci că anual tăiem 15 miliarde de arbori (echivalentul a 48 de terenuri de fotbal în fiecare minut!). 7,8 miliarde de arbori înseamnă un copac pentru fiecare persoană de pe Planetă!

Prin urmare, învață-ți copilul depre importanța copacilor pentru viața de pe Pământ! Spune-I că arborii asigură absorbția excesului de dioxid de carbon din atmosferă. Într-un singur an, este nevoie de 96 de copaci pentru a absorbi dioxidul de carbon produs de o singură persoană!
Copacii filtrează aerul și reprezintă un factor esențial în oprirea schimbărilor climatice, atât la nivel global, cât și local. Ei reprezintă un tampon de natural și durabil în fața manifestărilor meteorologice extreme, cum ar fi uraganele, inundațiile și viscolele. Cu cât copacii/ pădurile cresc și rămân în loc, cu atât sunt mai puternice aceste protecții naturale .

Natura ne vindecă. Să avem grijă de ea!
Numărul din luna ianuarie 2016 a revistei National Geographic a avut ca articol principal un material dedicat naturii și puterii de vindecare pe care o are aceasta. Puterea vindecătoare a naturii poate fi probată azi științific grație progreselor din neurologie, se arată în articol, iar testele demonstreză că o plimbare în natură provoacă schimbări fiziologice măsurabile.

„Nivelul hormonilor de stres, ritmul respirator, ritmul cardiac și cantitatea de transpirație sugerează faptul că dozele mici de natură ne calmează și ne sporesc randamentul“ – scrie jurnalista FlorenceWilliams în acest reportaj. Neuropsihologul David Strayer a invitat-o pe Florence la o excursie de trei zile în cadrul unui experiment ce viza colectarea de date pentru a proba ceea ce el numește „efectul de trei zile“. Cercetările lui Strayer arată că subiecții au rezultate cu 50% mai bune la problemele cu rezolvare creativă după trei zile în sălbăticie.

“Creierul e o mașinărie fenomenală, care însă obosește repede în condiții de suprasolicitare. Și viața în societatea modernă presupune adesea să faci zece lucruri dintr-odată. Când lași să se odihnească circuitele pentru atenție imediată dai timp izvorului să se reumple. După numai trei zile, ființa ți se recalibrează și crește implicit capacitatea de procesare a creierului. Liisa Tyrväinen, de la Institutul Finlandez pentru Resurse Naturale, recomandă o doză minimă de natură de cinci ore lunar pentru îmbunătățirea stării de spirit. Mai multe studii din UE care examinează efectele spațiului verde asupra sănătății publice au concluzii seducătoare. Un exemplu: oamenii care locuiesc la mai puțin de 1 km de un spațiu verde suferă mai rar de boli, încât Scoția și-a propus ca obiectiv national ca toate orașele cu peste 2.000 de locuitori să aibă acces la minimum 20 ha de spațiu verde la 500 m de casă. În Coreea de Sud, unde munca și stresul sunt o a doua religie, există deja trei păduri vindecătoare oficiale; alte 34 vor fi finalizate până la anul. Sunt convins că, sub pojghița câtorva secole de civilizație, chemarea sălbăticiei e înscrisă în ADN-ul nostru. Și în curând, de voie-de nevoie, va trebui să-i dăm ascultare”, spune, la rândul lui, Cătălin Gruia, redactor-șef al National Geographic Romania (www.natgeo.ro)

Prin urmare astăzi, de Ziua Pământului, mesajul nostru este următorul: ajută-ți copilul să descopere și să respecte natura, să aibă grijă de ea. Ajută-l să-și planteze propriul lui copac!

Editor: Adina Brânciulescu, Foto: 123RF
.
"Ziua Pamantului 2016. Copaci pentru Pamant" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre de pretutindeni:
Cele mai frumoase ghicitori pentru copii

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent