· articole
· intamplari

 De la lume adunate...

jocuri pentru copii de 2,6 - 3ani

Perechile
Pune pe masa cate 2 linguri, 2 farfurii, 2 periute de dinti, 2 sapunuri, etc. Amesteca-le si apoi arata-i copilului tau o lingura, de exemplu, si roaga-l sa-ti dea si cealalta lingura. Se pot alege si animale de plus daca aveti 2 iepuri, 2 ursuleti, 2 masini, etc.

Unde este?
Roaga-l pe copilul tau sa ascunda o jucarie. Incearca sa ghicesti unde este, punandu-i intrebari de genul : Este cumva in cutia cu jucarii? Este sub perna? Este in spatele fotoliului? In timp ce intrebi ridici perna, de exemplu, sa vezi daca este acolo sau nu. In felul acesta copilul invata cuvinte cu ajutorul carora se va putea pozitiona (,,langa, in fata, sub, in spatele”).

Ce lipseste?
Pune diverse obiecte pe masa. (Nu mai mult de trei pentru inceput.) Roaga-l pe copil sa inchida ochii. Ascunde unul dintre obiecte si cand deschide ochii intreaba-l ce obiect lipseste. Inversati rolurile.

Urmeaza-ma
Cum se joaca?
Arata-i copilului tau moduri variate de a se deplasa. De exemplu alergi repede, mergi incet, mergi in galop, imiti mersul unei rate, etc.

Pentru ce este?
Ajuta-ti copilul sa inteleaga la ce folosesc lucrurile. Acest joc il ajuta pe copil sa isi foloseasca imaginatia. Aduna circa 10 lucruri pe care la foloseste copilul tau cum ar fi sireturi de pantofi, un pieptan, o cheie, ochelari, un creion, o pensula, etc.
Cum se joaca?
Ia fiecare lucru in parte si intreaba-l la ce foloseste. Apoi faci pe nestiutorul si il intrebi daca ceasca de exemplu o folosim pentru a ne spala pe dinti cu ea.

Desene
Deseneaza diverse forme folosind un cerc (sau un pahar de plastic), un triunghi, un patrat, etc. Da-i exemple de obiecte care au forma unui cerc sau triunghi, etc.

Poteca
Deseneaza cu creta, pe asfalt, o poteca care serpuieste la dreapta si la stanga. Roaga-l pe copil sa te urmeze intr-o calatorie imaginara cu masina, cu caruta, cu avionul,etc. In functie de mijlocul de deplasare mergi sau alergi. Se joaca foarte bine cand sunt mai multi copii. (3, 4 copii). Poti sa desenezi si niste semafoare. Cand ajungi in fata lor spi: ,,E rosu” si te opresti, sau ,,E verde” si continui calatoria.

Toate aceste activitati se desfasoara atat timp cat sunt distractive pentru copilul dumneavoastra. Nu va propuneti sa le transformati in activitati de invatare ,,cu orice pret” sau ,,ca la scoala”.

anonim
publicat la 12.06.2006 (21594 citiri)