· articole
· intamplari

 De la lume adunate...

Hameiul


anorexie, tuberculoza, usurarea activitatii digestive
La hamei se recolteaza numai conurile femele prin ciupire, cu pedunculul sub 1 cm si cand au culoarea verzuie (la sfarsitul lunii august si inceputul lunii septembrie), uscandu-se la umbra, la temperatura camerei. Conurile bune de recoltat se cunosc dupa culoarea verde sau verde-galbuie si bracteele alipite.

Hameiul se recomanda pentru: - uz intern: anorexie, tuberculoza, usurarea activitatii digestive, afectiuni renale, insomnii, guta, calmarea excitatiilor sexuale;
- Uz extern: vaginita, trichomoniaza

O lingurita si jumatate de conuri la 200 ml apa clocotita (se bea fractionat in 3 reprize, in cursul unei zile) se poate folosi drept calmant nervos. Daca se doreste a fi folosit ca somnifer se infuzeaza doar o lingurita de conuri la 200 ml apa clocotita citeva ore si se bea seara inainte de culcare.
In cazul seboreei si a acneei se prepara infuzie din 4-5 g de planta la 100 ml apa clocotita. Se lasa sa se racoreasca acoperit, apoi se aplica sub forma de comprese.
Pentru spalaturi vaginale se recomanda ca infuzia sa se prepare din 8 g de planta la 100 ml apa clocotita. Se foloseste infuzia calduta.
Hameiul se poate utiliza in cataplasme contra durerilor - florile adunate toamna se pun in saltelele celor care nu pot dormi.

clepsidra
publicat la 08.09.2005 (1612 citiri)