· articole
· intamplari

 enciclopedia copilului

 A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M 
 N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

  
TENIAZA (PANGLICA)


Tenia se transmite prin consumul carnii crude sau insuficient preparate. Carnea de vita poate contine Taenia saginata, iar cea de porc Taenia solium. Larvele de la carnea infestata se maturizeaza in intestinele omului, viermii putand atinge lungimi mai mari de 4 m.

Tenia este segmentata, fiecare segment (proglota) putand contine oua care se pot elimina odata cu scaunul sau pot fi gasite intamplator in asternuturi (acestea pot migra singure prin anus).

Adultii si copiii infectati cu Taenia solium se pot reinfecta singuri prin frecarea si atingerea anusului cu mana. In plus, printr-o igiena incompleta, acestia pot infecta si pe cei din jur cu oua de Taenia solium, in special prin atingerea alimentelor. Ouale ingerate se sparg in tractul intestinal, larvele migreaza prin tesuturi si formeaza chisturi. Daca larvele migreaza spre creier pot apare convulsii si alte probleme neurologice. In acest caz boala se numeste Cisticercoza.

Infectia cu tenie poate fi depistata doar in momentul in care ouale din proglote ajung la nivelul scaunelor sau sunt depistate pe asternuturi.

Tratamentul se poate face cu Niclosamida, Prazinquantel sau Albendazol. Eliminarea completa a teniei se poate realiza numai prin urmarea exacta a tratamentului.

Tenia poate fi distrusa la temperaturi inalte, de aceea pregatirea corecta a carnii va elimina transmiterea larvelor. Igiena corecta si mai ales spalarea mainilor dupa folosirea toaletei va preintimpina reinfestarea.Copyright © 2002-2005 parinti.com. Toate drepturile rezervate.
CALENDARUL PARINTILOR
AI CITIT?
SONDAJ
Cand este momentul potrivit sa-ti duci copilul la inot?
Pana intr-un an
Pana in 2 ani
Peste 3 ani
voturi: 47  comentarii 0
MAXIMA ZILEI

Situatia copiilor este o indatorire speciala pentru statul de drept. Copiii nu din vointa proprie se nasc si cresc cu parinti saraci. Intrucat copilul nu poate fi acuzat de saracie, nici cauza nu este importanta in urma caruia s-a ajuns la aceasta situatie. Si daca somajul, si daca boala, divortul sau lenea parintelui au fost cauza, in nici unul din cazuri copilul nu poate fi privat de sansa de a deveni cetatean in toata regula. Uniunea Europeana - 1998