· articole
· intamplari

 enciclopedia copilului

 A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M 
 N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

  
DESHIDRATARE ACUTA


Boala se mai numeste si toxicoza.
Pierderea apei din corp poate fi consecinta unor tulburari digestive (diaree, voma) sau poate sa apara ca urmare a unei transpiratii excesive. Deshidratarea acuta este foarte periculoasa in primul an de viata, si, mai ales in primele 6 luni.
Comportamentul copilului deshidratat se schimba: este apatic, somnolent, geme incet, figura ii este nelinistita, palida, ochii sunt incercanati, culoarea pielii este cenusie, fontanela afundata. Un alt semn este persistenta pliului cutanat: daca apucam pielea abdomenului cu doua degete aceasta nu se mai intinde la loc dupa ce ii dam drumul, pliul disparand incet. Acest semn corespunde unei deshidratari importante. Copilul are in acelasi timp o diaree abundenta, lichida, de culoare verde.
Pentru tratare, se recomanda suprimarea laptelui si inceperea imediata a rehidratarii copilului. Pentru rehidratare i se vor da sa bea preparate indulcite si sarate si / sau preparate pe baza de morcov. Ele vor fi administrate, la inceput, in portii mici, dar frecvente. Pentru ca rehidratarea sa fie eficienta trebuie sa calculati cantitatea bauta de copil in 24 de ore astfel: 150 - 200 ml. / kg. corp. De exemplu, un copil in greutate de 5 kg va trebui sa bea minim 750 ml. in 24 de ore.
In cazul in care copilul refuza sa bea si diarea persista, medicul va incepe rehidratarea acestuia prin perfuzie intravenoasa, sub supraveghere medicala, in spital.Copyright © 2002-2005 parinti.com. Toate drepturile rezervate.
CALENDARUL PARINTILOR
AI CITIT?
SONDAJ
Cand este momentul potrivit sa-ti duci copilul la inot?
Pana intr-un an
Pana in 2 ani
Peste 3 ani
voturi: 47  comentarii 0
MAXIMA ZILEI

Nu este nimic permanent in afara de schimbari. Heraclitus

Pentru ca un copil in Europa, dupa spusele lui Sen, sa duca o viata buna, trebuie indeplinite patru conditii esentiale: stare materiala buna, sanatate si supravietuire, educatie si dezvoltarea personalitatii, integrare in societate. John Micklewright - Kitty Stewart