· articole
· intamplari

 enciclopedia copilului

 A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M 
 N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

  
CONSTIPATIE


Se considera ca un copil este constipat atunci cand scaunele sale sunt dure, uscate, rare (odata la 2 –3 zile). Totusi, daca scaunele au o consistenta normala, chiar daca sunt rare, nu se poate vorbi de constipatie.
La sugar, constipatia este o problema de alimentatie.
Copilul alaptat la san este rareori constipat. Daca totusi acesta este constipat, aceasta se daoreaza fie unei ratii insuficiente de lapte (se va observa ca curba de greutate isi micsoreaza ritmul de crestere iar copilul plange dupa alaptat – ratia se va completa cu lapte praf, conform sfaturilor medicului), fie unei constipatii a mamei (caz in care se va schimba regimul alimentar al mamei).
Copilul hranit artificial poate fi in mod frecvent constipat. Trebuie sa va asigurati ca ati ales bine laptele si ati respectat indicatiile de preparare. Daca totusi constipatia persista, consultati un medic. Daca sugarul are mai putin de 3 luni, laptele va fi schimbat cu unul mai acid. Daca este mai mare, se recomanda diversificarea hranei.
O cauza frecventa a constipatiei copilului mic poate fi pierderea apei prin transpiratie. In acest caz dati copilului sa bea lichide.
La copilul mai mare, constipatia are aceleasi cauze ca la adulti. Aceasta survine pentru ca tranzitul intestinal este prea lent (fecalele deshidratandu-se si intarindu-se). Sunt de preferat alimentele al caror tranzit intestinal este rapid (laptele acidulat), cele care lasa deseuri consistente (fructe, legume, cereale) in locul celor care lasa deseuri putine (ciocolata, zahar, carne).
Frecvent, constipatia temporara se poate datora bolilor care provoaca febra, pierderea apetitului, imobilizare la pat sau unei deficiente de inervare a intestinului (Vezi: magacolon).
Deseori constipatia se autointretine: copilul are dureri la defecare, deci se va abtine.
La originea constipatiei pot fi si cauze psihice (anxietate, relatii conflictuale in familie).
Copilului constipat trebuie sa i se dea multe lichide (apa sau suc de fructe proaspete), legume verzi bine coapte, prune uscate, marmelada, compoturi. La gatit, inlocuiti untura cu uleiul vegetal, la salata puneti ulei de masline, suprimati ciocolata, inlocuiti zaharul cu miere.
Medicamentele vor fi administrate doar cu prescriptia medicului. Totusi, tinand cont de faptul ca, la un copil, scaunele nu trebuie sa fie mai rare de 2 zile, puteti incerca cu un supozitor cu glicerina, sau, la copilul foarte mic, puteti incerca sa introduceti cu grija varful termometrului in fundulet. Aceste metode sunt indicate, dar nu vindeca constipatia.

Metode naturiste de tratament in Farmacia verde.
Banana
Faina de in
VarzaCopyright © 2002-2005 parinti.com. Toate drepturile rezervate.
CALENDARUL PARINTILOR
AI CITIT?
SONDAJ
Cand este momentul potrivit sa-ti duci copilul la inot?
Pana intr-un an
Pana in 2 ani
Peste 3 ani
voturi: 47  comentarii 0
MAXIMA ZILEI

Cand primul bebelus a ras pentru prima oara, rasul s-a spart in mii de bucati care s-au raspandit si asa s-au nascut zanele. Si acum la nasterea fiecarui copil, primul sau ras devine o zana. Deci trebuie sa fie o zana pentru fiecare baiat sau fata. James Matthew Barrie Peter Pan

Imparat sau om de rand, cel mai fericit este cel ce-si gaseste fericirea acasa. GOETHE