· articole
· intamplari

 enciclopedia copilului

 A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M 
 N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

  
TAIETURA (PLAGA TAIATA)


In cazul taieturilor usoare (putin profunde), spalati cu apa si sapun si curatati impuritatile cu o compresa sau panza (evitati vata care lasa scame). Tamponati apoi locul cu o compresa imbibata in dezinfectant si aplicati un pansament adeziv sau o compresa sterila si leucoplast.
Dupa pansare nu-l lasati pe copil sa se joace pe jos sau prin nisip, pentru a evita infectarea ranii. Reaplicati pansament nou in fiecare zi. Daca rana va deveni rosie, supureaza sau se umfla, mergeti la medic. Plaga curata, in curs de cicatrizare este uscata si nedureroasa.
In cazul taieturilor la un deget nu strangeti prea tare pansamentul pentru a lasa libera circulatia singelui si circularea aerului in jurul plagii.
In cazul taiaturilor profunde si mai ales localizate in zone vizibile (fata, maini, picioare) este bine sa apelati la ajutorul unui medic sau a unui chirurg care sa sutureze rana cu cateva fire.
Pentru taieturi grave, care sangereaza abundent, vezi Hemoragie si Rana (Plaga).Copyright © 2002-2005 parinti.com. Toate drepturile rezervate.
CALENDARUL PARINTILOR
AI CITIT?
SONDAJ
Cand este momentul potrivit sa-ti duci copilul la inot?
Pana intr-un an
Pana in 2 ani
Peste 3 ani
voturi: 47  comentarii 0
MAXIMA ZILEI

Dragostea este decizia de a face din problemele tale, problemele mele.

Soarta este scuza celor slabi si opera celor tari. Nicolae Titulescu