Finul meu are un an si 7 luni si de vreo 4-5 luni ii curge sange din nas. Mai ales noaptea.. Nu mai stie mama lui unde sa mai mearga cu el. I-a facut analize peste analize, a fost la medici ORL, la institutul de Hematologie.. toti spun ca e sanatos, putin anemic.. dar nimeni nu gaseste o solutie. S-a confruntat cineva cu asa ceva?De obicei tratamentul ste: Calciu , pinosol de pus in nas!! eu ma abtin de la comentarii ca nu sunt competenta.. si cam atat. Un medic ORl i-a spus ca atunci cand copilul era foarte micpanain 2 -3 luni mama lui a abuzat de instrumentele pt aspirat mucozitatile. A spus asta pt ca mama copilului i-a povestit ca bebe a fost racit si a tebuit sa il aspire cu ceva... Un altum i-a spus ca e posibil ca un vas de sange de la nas sa fie mai sensibil si daca se loveste sa ii provoace hemoragie.
V-as ruga daca mai are cineva astfel de probleme sa imi de-a un sfat , exista si altceva ce putem face? nu atat eu , bineinteles, ci mama lui.. e saraca disperata.. Multumesc
|
In principiu, trebuie urmarita intr-adevar cantitatea de sange pierduta. Daca se poate cuantifica, cu atat mai bine. Trebuie repetate foarte des analizele (globulele rosii, albe, plachetele sau trombocitele), imi scapa numele in romaneste al analizei, poate hemoleucograma (aceea in care se face numaratoarea celulelor sangelui, nu e nevoie decat de foarte putin sange luat din degetel, iar in functie de dotarea centrului medical, raspunsul poate veni imediat sau, ma rog, destul de repede). Daca totul e in regula din acest punct de vedere, dupa o anumita perioada, poate ca e vorba de ce spun deja medicii (un vas mai sensibil, aer foarte uscat in camera/locuinta , ca cealalta explicatie eu n-am mai auzit-o pana acum de la niciun medic - cea cu vina aruncata asupra curatarii nasului). Cealalta varianta, mai rea, ar fi ca aceasta sangerare sa "anunte" instalarea unei probleme de sanatate, de aceea, ar fi foarte bine ca mamica sa verifice copilul regulat de orice vanatai/ iritatii / rani pe intreg corpul, mai ales in perioada cand bebe sangereaza. Sa invete, de asemenea, primul ajutor in caz de hemoragie masiva (pana la venirea medicului/ a salvarii).
De multe ori ajuta folosirea vaselinei: se tapeteaza cu foarte multa grija si nu prea adanc peretii interiori ai narii cu un betisor (cel folosit ptr. urechi) inmuiat in vaselina, acest gest ar fi trebuit de altfel sa fie explicat si aratat de catre medic. oricum folosirea vaselinei este indicata la cel putin 2-3 ore dupa sangerare, avand un efect de incalzire local si deci apoi curatare facila a sangelui uscat, menajand mucoasa. Acest gest poate folosit si preventiv, impiedicand uscarea excesiva a narilor.
Multa sanatate.
|