Index www.parinti.com > Dezvoltarea, educatia si timpul liber al copiilor >Informatii despre crese, gradinite, scoli
Clasa pregatitoare incepe din septembrie 2012. Noutati
22.01.2012 8:39
Clasa pregatitoare incepe din septembrie 2012. Noutati
admin
Ministerul Educatiei introduce, din septembrie 2012, clasa pregatitoare, in care prezenta este obligatorie, copiii invata jucandu-se si nu vor fi note sau calificative. In clasa pregatitoare vor invata copiii care pana la 31 august 2012 vor avea sase ani impliniti sau, in cazuri speciale, cei care vor implini aceasta varsta pana la 31 decembrie 2012.

Masura, prevazuta de Legea educatiei, este "necesara intrucat Romania are astazi cea mai batrana populatie scolara la debutul invatamantului obligatoriu din Europa si prin ea se urmareste trecerea fireasca de la joaca la invatare", a declarat, duminica, pentru MEDIAFAX, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.

"Pactul national pentru educatie si Legea educatiei pun accent pe aducerea copiilor in invatamantul obligatoriu cat mai devreme, la sase ani, ceea ce este un real progres. Anul acesta gestionam situatia in care avem in sistem doua grupe de varsta intr-una: grupa mare, pregatitoare pentru scoala, care cuprinde transa de varsta 5-7 ani, neexistand in vechea lege un sistem unitar. Prima consecinta a acestor masuri este ca peste 20.000 de copii care pe vechea legislatie nu ar fi fost cuprinsi in nicio forma de invatamant se vor regasi printre cei care merg la clasa pregatitoare in 2012. Acesti copii ar fi fost in esec scolar din prima lor zi de scoala pe vechea lege", a explicat ministrul Daniel Funeriu.
Parintii vor putea sa-si inscrie copiii la scoala la care doresc

Inscrierile se vor face conform unui calendar clar stabilit. La fel ca si in anii trecuti, inscrierile oficiale vor incepe in martie. Cum finantarea urmeaza elevul, va exista competitie intre scoli, ceea ce va duce inevitabil la cresterea calitatii.

"Ca si in anii precedenti, fiecare strada din Romania va fi arondata unei scoli. Procedurile de inscriere sunt astfel facute incat, daca parintele isi exprima optiunea pentru scoala la care este arondat, aceasta are obligatia sa inscrie elevul. Daca parintele doreste inscrierea la alta scoala decat scoala de arondare, acest lucru este perfect posibil, iar elevul va fi inscris in limita numarului de locuri disponibile. Daca sunt mai multe optiuni decat locuri disponibile pentru o anumita scoala se vor aplica criterii generale - existenta unui grad de handicap, copii orfani, copii din familii monoparentale, copiii personalului din invatamant sau scolarizarea in acea scoala a fratilor sau surorilor -, precum si, daca este cazul, alte criterii decise de scoala si validate de inspectorat", a completat ministrul Educatiei.

El a tinut sa precizeze ca sunt interzise segregari, teste sau examene, atat la inscrierea la clasa pregatitoare, cat si la inscrierea in clasa I.

"Lucrurile vor fi corect asezate pentru invatamantul in limbile minoritatilor, in scolile respective, in interesul lingvistic si cultural al copilului. Toti copiii la aceasta varsta sunt tratati egal. Prin noile proceduri, informatizate, va garantez ca s-a terminat epoca in care prin pile sau alte avantaje materiale, despre care presa a relatat in trecut, puteai sa ai prioritate la inscrierea copilului la scoala. Nemultumiti vor fi cei care aveau obiceiul spagii, pentru ca acum avem mai multa echitate si transparenta. Sistemul informatic de inscriere nu ia mita! Sa nu uitam ca avem la minister numarul verde anti-spaga 0 800 801 100!", a explicat ministrul Funeriu.

Parintii vor avea atat libertate pentru alegerea scolii, cat si transparenta privind modul de inscriere in clasa pregatitoare.

"Este fundamental sa dam cat mai multa libertate parintilor in alegerea scolilor si sa asiguram transparenta modului de inscriere. Prin procedurile din acest an exact acest lucru il infaptuim: transparenta si o implicare cat mai mare a parintilor asupra viitorului copilului lor. Scolile vor trebui sa intre in competitie pentru elevi, ceea ce este un lucru benefic, ele vor fi obligate sa se deschida mult mai mult catre parinti. Am dat toate dispozitiile pentru ca scoala sa mearga cat mai mult catre parinti", a aratat ministrul Educatiei.

Curriculum nou, adaptat varstei, copiii vor invata jucandu-seProgramele scolare pentru copiii care vor intra la clasa pregatitoare sunt in ultima etapa de finalizare, iar parintii vor fi informati cu multa atentie asupra elementelor de programa importante in momentul inscrierii, care va avea loc, ca in alti ani, in luna martie.

"Pot sa va spun de pe-acum ca in clasa pregatitoare copilul va invata prin metode adecvate varstei tot ceea ce ii este necesar pentru a face fata cu succes clasei I. De exemplu, copiii isi vor dezvolta capacitatea de a comunica, vor stabili sau consolida primele contacte cu lumea numerelor si a literelor, vor invata sa observe mediul inconjurator si sa interactioneze cu ceilalti copii si cu adulti prin jocuri didactice, activitati in echipa, activitati de descoperire, prin desen sau muzica. Nu in ultimul rand, copiii vor beneficia de ore special destinate unei pregatiri fizice armonioase. Invatamantul fiind obligatoriu, copiii vor fi obligati sa merga la cursuri, fiind astfel prevenit abandonul scolar", a adaugat Daniel Funeriu.

In clasa pregatitoare elevii nu vor da niciun fel de testari, cadrul didactic putand insa sa utilizeze modalitati de incurajare si de recompensare specifice varstei.

"In clasa pregatitoare, copilul nu va da niciun test de evaluare si nu va primi nici note si nici calificative. Este posibil ca pe parcursul anului scolar cadrul didactic sa utilizeze modalitati de incurajare si de recompensare specifice varstei, de exemplu buline de diferite culori. Evaluarea copilului se va face la sfarsitul anului scolar sub forma unui raport scris intocmit de invatator. Din acest raport parintii vor putea afla care este gradul dezvoltarii fizice si psiho-intelectuale, a limbajului si a comunicarii, precum si a dezvoltarii capacitatilor de invatare si a atitudinilor fata de invatare ale copilului. Acest raport va fi intocmit pe baza observarii sistematice de catre cadrul didactic a progresului elevului, pe tot parcursul anului scolar. Rolul raportului este sa stabileasca prioritatile pentru copil in clasa I", a sustinut ministrul Educatiei.

Salile de clasa vor fi adaptate varstei copiilor
Sala de clasa din scoala va fi adaptata varstei copiilor, in asa fel incat sa permita invatarea prin joc si pregatirea pentru clasa I, utilizand resurse de invatare adecvate. Vor fi folosite resurse ale invatarii moderne, adaptate scopului clasei pregatitoare.

Ministerul Educatiei a alocat in acest an un buget semnificativ pentru dotarea salilor de clasa si achizitionarea materialelor, desi responsabilitatea legala pentru aceasta revenea primariilor.

"Ministerul are fonduri pentru clasa pregatitoare, chiar daca responsabilitatea dotarii spatiilor scolare revine primariilor, care stiu de trecerea clasei pregatitoare in invatamantul obligatoriu de mai bine de un an, iar multe primarii au facut aceste investitii deja. Cel mai important pentru copil este cum va arata clasa in care va invata", a spus ministrul Funeriu.

Cadrele didactice vor fi formate special pentru clasa pregatitoare
Cadrele didactice care vor preda la clasa pregatitoare vor fi formate incepand cu luna mai.

"Nu avem emotii ca ar putea exista probleme la acest nivel, si acum invatatoarele sunt printre cele mai bine formate cadre didactice din Romania", mai spus ministrul Funeriu.


In saptamanile care urmeaza, parintii vor primi materiale informative care vor raspunde tuturor intrebarilor lor privind clasa pregatitoare. De asemenea, la momentul inscrierii parintii vor primi, in premiera, un ghid cu tot ceea ce trebuie sa stie pentru scolarizarea copilului.

"Parintii vor beneficia de o campanie de informare fara precedent in invatamantul romanesc, tot aparatul Ministerului si inspectoratelor este mobilizat in acest sens", a subliniat ministrul Funeriu.

Clasa pregatitoare nu fura un an din copilarie

Clasa pregatitoare inlatura trecerea brutala de la gradinita la scoala. Copilul invata jucandu-se si in acelasi timp se familiarizeaza cu atmosfera din scoala.

"Stiu ca multor parinti li se insufla ideea ca prin clasa pregatitoare se «fura un an din copilarie». Acest lucru este total fals, ceea ce facem prin clasa pregatitoare este sa asiguram trecerea lina pentru copil inspre o scolarizare de succes. Copiii vor avea un curriculum nou, adecvat varstei. Ei vor beneficia de resurse ale invatarii, precum jocuri si materiale imprimate gandite pentru varsta lor. Este o practica generala in Europa. Le spun parintilor ca ceea ce se intampla in acest an cu clasa pregatitoare trebuia sa se intample de multi ani, dar lipsa de curaj si viziune au intarziat nepermis acest lucru", a precizat ministrul Educatiei.

"Ghinionul politic al celor care vehiculeaza sperietori pentru parinti este ca eu si echipa ministerului suntem aproape de parinti si mergem la multe sedinte cu parintii, si stim bine despre scopul politic al acestor dezinformari", a subliniat ministrul.

Populatia scolara de clasa I a scazut cu 20 la suta din 2002

Aproximativ 30 la suta dintre copiii unei generatii de sase ani, adica peste 65.000, sunt si in prezent, si au fost si in anii trecuti, cuprinsi in scoli.

"Printre dezinformarile care se livreaza parintilor este si aceea ca nu este potrivit pentru copil sa mearga la sase ani intr-o sala in cladirea unei scoli, la clasa pregatitoare. Le spun parintilor ca pot avea maxima incredere in profesionalismul celor care lucreaza pentru copiii lor. Este cea mai importanta masura impotriva abandonului scolar si a analfabetismului functional din ultimii 20 de ani", a continuat Funeriu.

Din cauza prevederilor vechii legi, peste 20.000 dintre copiii de sase ani nu se afla nici la gradinita, nici la clasa I, a mai spus ministrul.

"Pentru ca noua lege pune in aplicare aceasta masura, acesti copii se vor regasi intr-un context favorabil invatarii. Pentru noi conteaza fiecare dintre acesti copii, fiecare are ceva de castigat din aceasta masura", a explicat ministrul Educatiei.

Potrivit ministrului, copiii care intra in acest sistem vor fi mult mai bine pregatiti.

"Exista abordari politice, insa acest subiect nu trebuie politizat. Doar o minte bolnava poate politiza acest subiect. Nu vor exista niciun fel de probleme in septembrie 2012 cu organizarea clasei pregatitoare. Cred ca in acesti doi ani de mandat lumea s-a obisnuit cu realitatea ca ceea ce facem este foarte riguros la Ministerul Educatiei. Am spus ca vom organiza impecabil bacalaureatul si am facut-o, precum multe altele, asadar nu am emotii", a mai spus Funeriu.

In 2001-2002, in Romania erau 257.000 de copii inscrisi in clasa intai. In 2006-2007 erau 230.000 de copii, iar in 20012-2013 ar putea fi undeva la 200.000 de copii.

"Scaderea populatiei unei transe de varsta cu 20 la suta din 2002 pana astazi, precum si investitiile majore care s-au facut in scoli, si nu numai in mandatul meu, ne asigura ca nu vor fi probleme cu organizarea retelei scolare. Majoritatea covarsitoare a elevilor la clasa pregatitoare vor invata in scoli, iar acolo unde spatiul, eventual, nu o permite, dar exista o gradinita arondata unei scoli, copiii vor continua pentru clasa pregatitoare in cladirea gradinitei. Aceste cazuri se vor intampla in unele locuri din mediul rural, unde, se stie, cladirile scolilor primare si ale gradinitei sunt fie aceleasi, fie una langa alta. Dar aceste cazuri vor fi foarte putine", a adaugat ministrul Funeriu.

Scolile vor fi pregatite la 1 septembrie sa preia clasa pregatitoare

Foarte multe scoli au pentru clasa I banci reglabile si scaune adecvate.

"MECTS organizeaza foarte minutios aceasta clasa pregatitoare. In pofida previziunilor apocaliptice ale unora, MECTS a dovedit, in tot ceea ce a facut pana acum, ca este organizat foarte serios. Sunt convins ca lucrurile vor fi organizate impecabil si pentru clasa pregatitoare, am aceste date si asigurari si de la inspectorii generali scolari, de la directori si primari cu care sunt intr-un continuu dialog", a mai spus ministrul Educatiei.

Mai mult, clasa pregatitoare va descongestiona gradinitele, mai multi copii de trei ani vor avea sansa unui loc la gradinita.

In prezent, peste 62 la suta dintre elevii din clasa I au sapte ani, peste cinci la suta au opt ani, iar unu la suta au noua ani.

Romania, la ora actuala, este una dintre tarile Uniunii Europene, cu cea mai inaintata varsta de incepere a invatamantului obligatoriu.

Unsprezece tari ale Uniunii Europene incep invatamantul obligatoriu inainte de varsta de sase ani. Spre exemplu, Luxemburg, Irlanda de Nord incep la patru ani, Grecia, Cipru, Anglia, Malta, Olanda, Scotia si Ungaria incep la cinci ani. Toate celelalte incep invatamantul obligatoriu la varsta de 6 ani.

"In Romania, in acest an avem peste 62 la suta dintre copii care au inceput invatamantul obligatoriu la sapte ani, iar peste cinci la suta dintre copiii din clasa intai au peste opt ani. Practic, fiecare clasa I din Romania are acum in ea un elev de opt ani care are colegi de sase ani . Un sfert din clasele I de acum au in ele copii de noua ani. Nimeni nu a sesizat pana acum cat de daunator era acest lucru ? Avem chiar si unu la suta dintre copii care incep invatamantul obligatoriu la noua ani. In conditiile in care toata lumea este de acord ca cea mai buna investitie este in educatia timpurile. Cu cat ducem copilul mai devreme in invatamantul obligatoriu, cu atat rezultatele invatarii sunt mai bune si vulnerabilitatile ulterioare sunt mai mici. Cea mai buna investitie este educatia timpurie.Toate studiile arata acest lucru", a explicat ministrul Educatiei.

(Material realizat de Elvira Gheorghita, mediafax.ro).

22.01.2012 9:03
KiKilinis
Locatie: Bucuresti
Cand a aparut chestia asta? Astazi sau despre care duminica e vorba, ca ori nu vad ori nu scrie in alta parte.
22.01.2012 9:07
Cayia
Probabil ca de curand, doar am scris la celalalt subiect ce mi s-a spus. Saptamana asta merg iar la scoala sa vad ce mi se spune iar.
23.01.2012 7:08
admin
Ieri a aparut.
23.01.2012 12:12
admin
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-11...&newsalert

Fiecare judet are, incepand de marti, o linie gratuita Telverde 0 800 816 ABC pentru informatii referitoare la inscrierea in clasa pregatitoare si in clasa I din anul scolar 2012-2013, a declarat, luni, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, pentru Mediafax.

Potrivit ministrului, ABC reprezinta indicativul judetului, de exemplu pentru Timis fiind 0 800 816 256, pentru Arad 0 800 816 257 si pentru Bucuresti 0 800 816 021. Linia este deschisa de luni pana vineri, intre orele 9.00 si 17.00.

23.01.2012 12:49
admin
Curriculumul scolar pentru clasa pregatitoare si pentru clasa I, care va intra in vigoare o data cu inceperea anului scolar 2012-2013, a fost finalizat. Anuntul a fost facut de Cristian Alexandrescu, inspectorul general scolar al Capitalei, care a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca "un grup de experti de la Ministerul Educatiei a finalizat elaborarea curriculului pentru clasa I si clasa pregatitoare". Perioada de inscriere pentru clasa pregatitoare va incepe pe 5 martie, iar la nivelul municipiului Bucuresti la nicio scoala nu se va intra pe baza de teste sau evaluari. "Nu se mai dau testari la nivelul varstei de 6 ani pentru a putea fi acceptati la scoala", a precizat Alexandrescu.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-11...itoare.htm

23.01.2012 12:58
adelia
Locatie: Alba Iulia
Eu am fost joia trecuta sa intreb de inscrierea pentru clasa 0 (stiind ca nu mai e valabila inscrierea facuta in octombrie). Cica nu e adevarat, doar nu s-au aruncat cererile de inscriere. Am vazut si lista; erau cel putin 10 copii pe ea.
Asa ca cel putin la scoala unde va fi Teodora, ramane valabila inscrierea. Mai merg si dupa 5 martie, dar probabil ca se vor gandi ca-s picata de pe luna...

23.01.2012 2:36
KiKilinis
Locatie: Bucuresti
----------
admin a scris:
Curriculumul scolar pentru clasa pregatitoare si pentru clasa I, care va intra in vigoare o data cu inceperea anului scolar 2012-2013, a fost finalizat. Anuntul a fost facut de Cristian Alexandrescu, inspectorul general scolar al Capitalei, care a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca "un grup de experti de la Ministerul Educatiei a finalizat elaborarea curriculului pentru clasa I si clasa pregatitoare". Perioada de inscriere pentru clasa pregatitoare va incepe pe 5 martie, iar la nivelul municipiului Bucuresti la nicio scoala nu se va intra pe baza de teste sau evaluari. "Nu se mai dau testari la nivelul varstei de 6 ani pentru a putea fi acceptati la scoala", a precizat Alexandrescu.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-11...itoare.htm
----------


Habar nu am avut ca se mergea la scoala pe baza unui test de evaluare.
In octombrie ce inscrieri s-au facut??? Eu stiam de februarie, acum 5 martie...
Cred ca sunt picata din luna...

23.01.2012 3:56
adelia
Locatie: Alba Iulia
Legal nu s-au facut inscrieri. Practic insa, din spusele altor parinti, merge parintele la scoala dupa ce-a inceput anul scolar si-si inscrie copilul pentru anul urmator. Cu cerere de inscriere, copie dupa certificatul de nastere al copilului, ca la carte.
Am mai scris si aici ca am inscris-o: http://www.parinti.com/modules.php?name...5&start=10

Cand incep inscrierile oficiale, parintii intarziati se trezesc ca nu-s locuri la invatatorii pe care i-ar fi vrut...
Eu asa am facut la Diana (am mers in octombrie cu un an inainte de-am inscris-o pe anul scolar urmator, iar cand au inceput inscrierile oficiale in primavara, am sunat doar sa verific daca e pe lista). La Teodora idem, am mers tot din octombrie... erau deschise deja listele de inscriere si erau deja doua clase alocate pentru clasa 0, desi nu se stia mai nimic ... Ma rog, nu ca acum se stie mai mult. Secretara mi-a spus ca se crede ca se va face la scoala clasa 0, insa nu se stie sigur prostit , respectiv nu se stie cine va fi invatator. Dar pe lista e foarte fericit.

24.01.2012 4:22
admin
A aparut si o brosura informativa:

http://www.isjbn.ro/upimg/Brosura%20Cla...itoare.pdf

24.01.2012 10:44
KiKilinis
Locatie: Bucuresti
Interesant si chiar se intelege cate ceva. rad

Imi place foarte mult asta cu Îmi pot fi ceruţi bani în momentul înscrierii copilului la şcoală. rad rad rad rad

Eu um aflu la ce scoala sunt arondata? In functie de scoala la care am votat? Ca e mult mai departe decat scoala de vis-a vis de casa.

26.01.2012 3:43
admin
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-11...&newsalert

Toti copiii ai caror parinti solicita inscrierea in clasa pregatitoare, respectiv in clasa I, la scoala de circumscriptie - vor fi inmatriculati la acea scoala. Parintii care vor o alta scoala trebuie sa astepte a doua etapa de inscriere, care incepe pe 19 martie. Informatiile au fost furnizate de Ministerul Educatiei, care a publicat ordinul de aprobare a metodologiei privind cuprinderea copiilor in clasa pregatitoare si in clasa I pentru anul scolar 2012-2013 si a calendarului inscrierii.

Potrivit Metodologiei, in perioada 25 ianuarie - 18 februarie, inspectoratele scolare judetene (ISJ) si Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), in colaborare cu autoritatile administratiei publice locale, realizeaza recensamantul tuturor copiilor care au varsta corespunzatoare pentru a incepe clasa I si clasa pregatitoare in anul scolar 2012-2013. Tot acum se inregistreaza si optiunile parintilor privind nivelul de clasa la care solicita inscrierea copiilor.

In functie de aceste date, Inspectoratele Scolare Judetene stabilesc proiectul planului de scolarizarela clasa pregatitoare si clasa I. Metodologia prevede ca parintii care nu inscriu in invatamantul primar sau impiedica inscrierea si/sau frecventarea scolii de catre copilul care a implinit varsta pentru a merge la scoala - vor fi sanctionati.

Stabilirea clasei in care va fi inscris copilul

Copiii care implinesc 7 ani pana la data de 31 august 2012 inclusiv vor fi inscrisi in clasa I.
Copiii care implinesc 6 ani pana la data de 31 august 2012 inclusiv vor fi inscrisi in clasa pregatitoare, dar pot fi inscrisi si in clasa I, la solicitarea scrisa a parintilor, in urmatoarele situatii:

•daca sunt inscrisi si frecventeaza, in anul scolar 2011-2012, grupa mare, pregatitoare pentru scoala;
•daca nu sunt inscrisi sau nu frecventeaza grupa mare, pregatitoare pentru scoala, in anul scolar 2011-2012, dar evaluarea dezvoltarii psihosomatice atesta pregatirea copilului pentru parcurgerea cu succes a clasei I. In cazul in care rezultatul evaluarii arata ca dezvoltarea psihosomatica nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei I, copiii vor fi inscrisi in clasa pregatitoare.
Parintii ai caror copii implinesc varsta de 6 ani in perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2012 inclusiv pot sa-si inscrie copiii in invatamantul primar in clasa pregatitoare, daca evaluarea dezvoltarii psihosomatice a acestora facuta de specialisti atesta pregatirea copiilor pentru parcurgerea cu succes a clasei pregatitoare.

Parintii copiilor care implinesc varsta de 6 ani in perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2012 inclusiv care nu opteaza pentru inscrierea copiilor lor in clasa pregatitoare in anul scolar 2012-2013 sau ai celor pentru care evaluarea dezvoltarii psihosomatice arata ca dezvoltarea psihosomatica nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregatitoare isi vor inscrie copiii la gradinita, in grupa mare.

Evaluarea dezvoltarii psihosomatice a copiilor se efectueaza sub coordonarea centrului Judetean/al municipiului Bucuresti de resurse si asistenta educationala (CJRAE/CMBRAE), in perioada 20 - 29 februarie 2012. Programul zilnic stabilit pentru desfasurarea acestei evaluari si adresele unde se realizeaza sunt stabilite de comisia judeteana si sunt afisate la toate unitatile de invatamant si pe site-urile inspectoratelor scolare judetene.

Rezultatul evaluarii dezvoltarii psihosomatice a copilului este comunicat, in scris, parintelui care a solicitat evaluarea. Rezultatul evaluarii nu poate fi contestat. Decizia comisiei judetene/a municipiului Bucuresti, referitoare la nivelul de clasa la care urmeaza a fi inscrisi copiii care au participat la evaluarea dezvoltarii psihosomatice, este comunicata prin afisare la unitatile de invatamant.

Alegerea unitatii de invatamant la care va fi inscris copilul

Toti copiii ai caror parinti solicita inscrierea in clasa pregatitoare, respectiv in clasa I, la scoala de circumscriptie vor fi inmatriculati la unitatea de invatamant solicitata, noteaza Metodologia.

Pe locurile libere, se inscriu si, ulterior, se inmatriculeaza, copiii care provin din alte circumscriptii scolare, in conformitate cu solicitarile parintilor. In situatia in care intr-o unitate de invatamant numarul cererilor de inscriere de la parinti din afara circumscriptiei scolare este mai mare decat numarul de locuri libere, vor fi aplicate urmatoarele criterii de departajare, succesiv, in ordinea in care sunt scrise mai jos:

•existenta unui certificat medical de incadrare in grad de handicap a copilului
•existenta unui document care dovedeste ca este orfan de ambii parinti sau provine de la o casa de copii
•existenta unui document care dovedeste ca este orfan de un parinte sau provine dintr-o familie monoparentala
•existenta unui document care dovedeste ca unul dintre parinti este cadru didactic/cadru didactic auxiliar/angajat in invatamant
•existenta unui frate/a unei surori a copilului, inmatriculat/inmatriculata in unitatea de invatamant la care se solicita inscrierea
Fiecare scoala va stabili criterii specifice de departajare, care se aplica in situatia in care pe ultimele locuri exista copii aflati la egalitate din punctul de vedere al criteriilor de mai sus, precizeaza Metodologia, care noteaza ca este interzisa includerea printre criterii a oricaror tipuri de teste si examene.

De asemenea, criteriile stabilite de scoli nu pot include existenta unor liste de preinscrieri, organizate in afara calendarului aprobat prin ordin al ministrului educatiei pentru inscrierea in clasa pregatitoare si in clasa I. Aceste criterii introduse de scoli sunt stabilite in consiliul de administratie al scolii si se transmis spre aprobare comisiei judetene.

Criteriile stabilite de scoli pentru departajare se anunta public pin afisare la sediul scolii, pe 19 martie 2012, si este interzisa modificarea lor dupa aceasta data.

In cazul in care la o unitate de invatamant, pe ultimul loc liber, este inmatriculat un copil din alta circumscriptie scolara, fratele sau geaman/sora sa geamana va fi admis/admisa la aceeasi unitate de invatamant, peste numarul de locuri alocat.

Parintii pot solicita inscrierea copiilor lor in alta localitate decat localitatea de domiciliu, inclusiv in alt judet.

Procedura de inscriere

Parintii pot cere informatii referitoare la inscrierea copiilor si prin TELVERDE, linie telefonica gratuita: 0 800 816 xyz, unde xyz este indicativul judetului. De exemplu, pentru Arad indicativul este 257, pentru Braila indicativul este 239, pentru Bucuresti indicativul este 021.

Inscrierea copiilor in clasa pregatitoare si in clasa I se face in urma completarii unei cereri-tip de inscriere, la secretariatul scolii la care se solicita inscrierea, in perioada 5-16 martie 2012. Parintele depune, in momentul completarii fisei de inscriere, o fotocopie a actului de identitate propriu si o fotocopie a certificatului de nastere al copilului, care vor fi certificate conform cu originalul de catre secretariatul unitatii de invatamant.

Cuprinderea in clasa pregatitoare si in clasa I se face in etape succesive, dupa cum urmeaza:

a) 5-16 martie: prima etapa, in care vor fi inscrisi copiii ai caror parinti solicita inscrierea la scoala de circumscriptie;

b) 20-27 martie: a doua etapa, in care sunt inscrisi copiii ai caror parinti solicita inscrierea la o alta unitate scolara decat scoala de circumscriptie, pe locurile ramase libere;

c) 23-25 aprilie: a treia etapa, in care sunt inscrisi copiii ai caror parinti au solicitat inscrierea la o alta scoala decat scoala de circumscriptie, dar nu au fost inmatriculati, din lipsa de locuri sau ai caror parinti nu au participat la etapele anterioare de inscriere si solicita, in etapa a treia, inscrierea la scoala de circumscriptie;

d) 2-9 mai / 11-18 mai: a patra etapa, in care este asigurata inscrierea copiilor care nu au participat la etapele anterioare sau nu au fost distribuiti, din diferite motive.

La stabilirea planurilor de scolarizare, inspectoratele scolare judetene vor lua toate masurile pentru a asigura dreptul la educatie in limba materna al tuturor copiilor, alocand unitatilor de invatamant/sectiilor cu predare in limba respectiva un numar de clase suficient pentru a permite cuprinderea tuturor copiilor care doresc sa studieze in limba materna respectiva.

In final, Metodologia precizeaza urmatoarele:

•Prezentarea de inscrisuri false, la inscrierea in clasa pregatitoare sau in clasa I, se pedepseste conform legii si atrage pierderea locului obtinut prin frauda
•Persoanele vinovate de transcrierea eronata a datelor personale ale copiilor sau de nerespectarea altor prevederi ale metodologiei vor fi sanctionate disciplinar, administrativ, civil sau penal, dupa caz.
•Se interzice unitatilor de invatamant de stat sa instituie taxe sau sa solicite parintilor alte foloase, pentru a realiza inscrierea copiilor in clasa pregatitoare, respectiv in clasa I.
•Se interzice colectarea sau favorizarea actiunii de colectare a unor fonduri materiale sau banesti de la parintii care solicita inscrierea in clasa pregatitoare sau in clasa I.
•Unitatile de invatamant cu program integrat de arta si sportiv pot scolariza elevi in invatamantul de arta si sportiv incepand cu clasa I.
In ce priveste pana la ce clasa vor preda profesorii care vor prelua aceste clase pregatitoare, Cristian Alexandrescu, inspectorul scolar general al municipiului Bucuresti, a declarat pentru HotNews.ro ca, cel mai probabil, decizia va fi luata la nivelul scolii. In acest moment, la nivel european exista doua modele diferite: cel german, care merge pe ideea continuitatii si, in consecinta, pe existenta unui profesor care duce copiii pana la clasa a IV-a, si modelul francez, care merge pe ideea diversitatii, a invatarii copiilor cu schimbarea si in cadrul caruia elevilor nu li se schimba doar profesorii in fiecare an, dar si clasele de elevi se schimba in ce priveste componenta copiilor. In acest moment exista si un model intermediar, luat in discutie de specialistii de la Ministerul Educatiei, care prevede ca elevii claselor pregatitoare - clasa a II-a sa aiba un profesor, care se schimba cu alt profesor in clasele a III-a - a IV-a. "Dar, cel mai probabil, decizia va fi luata la nivelul scolilor", a precizat Cristian Alexandrescu.

10.07.2021 4:12
vyronis
Econ443.4BettBettTimeVinkShadHenrGileMAGRwwwiSugaAtla
DoroBouqOrieBlooDunsDarkGoneExtrPremTefaGIOAShanFami
BrytDonkLiveXVIIMPEGChecAhavSmanHarrMichSkinAlexHarr
VisaAstoWrinHerdTrenAhavUndeMennZoneOndeLoveRobeDrBr
BlooTraiOsirKatiValuJeanLinkGILDtechElegXIIIHenrWind
AlexELEGJeweTrasSympXVIIJameCircGranRoxyXVIIZonesize
FallSigmNikoKingTestZoneFinlZoneDigiRondZoneMasaFuxi
ZoneArtsZonediamZoneZoneGailIrenZoneJohnFedeMickZone
ZoneWolfFyodPeteSittZoneZoneXVIIZoneNasoZoneXVIIdire
DecoHEPATambRagoVestViskSakaEmpiWindChicFounPolaRuya
placMrLeCityPionMikeMottKarltracLineGreeLiveToyoGimm
WarhHurrWINDmailGerrLEGOHyunUnitNATTFrisJoacLeatGerr
JohaDurcPrelTribGodsSideTRISXVIISubjModeHarrEmilOsca
exteMemoHandLeonMarkHersWaitBarrPatrPowdNouvEugeKlay
VideLynnDragApplWallNelsJangSpacComeJuneAlbeQuitAstr
AlicJazzAndrSaraStevSheiAgarGinaThemSeanHEPAHEPAHEPA
MaitJeweJameWeirOverYoraXboxGodfLiveMusiLindJohntuchkas
WannDrea

07.11.2021 8:51
vyronis
Econ439.3MONTBettDickDingNichWaltHarmSympJewelounAtla
HoldBlooLaviTrioUnitGottJokaSupeStriMASTDesdNoraTefa
FiskSympStraLundtranNinaOLAYHabiCrisRenaNiveHeelMaur
GammBrinLuxustopTescAhavWebsKissZoneDespComiJameLine
SporFallAdioLiliMaxCElegMechBergVeniElegWelkEthePhil
AlexELEGThisPhilBehrAlbeJameElegPablSelaHansZoneCirc
ScriFiliWindSelaJudiZoneAnytZoneCaliRondZoneMarySwar
ZonediamZonediamZoneZoneBradTrisZoneLargmailTheoZone
ZoneLamaFyodCarnDestZoneZoneIsaaZoneZoneZoneGeorGott
gentSUPELoseStepGeneViskKariXboxElecAlcoDaviPhilBoss
placGoofEdmiBlueARAGHavePeditracDuckSonsTaceJohnLiPo
WarhCubiWindWindTaleLEGOShinUnitSkunPediThomOmbrTirs
FranAlleMPEGBillSearTrueHansBearFranNiccXVIIViceMich
JonaSinhBarbValeBusiTravBeatYojiEnteSalodiesWorlYoga
ChanconcSonyTimoXVIISteiUnblStepFolsFinaMcKiThinWind
BestTripJonaKlauEnidIntrpublMacrEdmuChriSUPESUPESUPE
PhilWaltRupeMamaDrWeDickRighonliLifeAeroAntiSophtuchkas
JeroFion


Pagina
http://www.parinti.com/modules.php?name=Forums&file=print&topic_id=40650
a fost generata de pe site-ul
http://www.parinti.com.